Nyheter
Publicerad: 2017-07-04
Tomas Hammar besviken på SvRF:s beslut: ”Jag är aldrig dömd”
Tomas Hammars relationer har kritiserats starkt, han har även anklagats för sexuella övergrepp. Under vårens turbulens har hopptränaren varit tyst, nu väljer han dock att ställa upp på en intervju. Läs den, samt kommentarer från SvRF:s ordförande Ulf Brömster och RF:s ordförande Björn Eriksson, nedan.
Text & porträttfoto: Annika Grundberg
Arkivbild (vänster): Adobe Stock
Under våren har Tomas Hammar figurerat i SVT Dold, på sociala medier och i rikspress. Svenska Ridsportförbundet (SvRF) återkallade i april hans B-tränardiplomering, något han överklagade till Riksidrottsnämnden (RIN) som inte tog upp ärendet.
– Jag kan förstå andras reaktioner och kritiken, men jag har inte gjort något olagligt. Är det svensk lag eller svensk moral som ska gälla? frågar han sig när Hippson träffar honom.
Det har varit många turer sedan Tomas Hammar lämnade sin anställning hos Helsingborgs fältrittklubb för ett par år sedan, fram till den här våren då Svenska Ridsportförbundet drog tillbaka hans tränardiplomering. Allt har handlat om Tomas relationer med unga tjejer genom åren.
Har berättat för arbetsgivare om anmälan
Enligt de tjejer som har uttalat sig genom Ponnymammans blogg och i SVT:s program Dold handlar det om att Tomas Hammar har använt sin makt som tränare för att utnyttja dem sexuellt. Enligt Hammar själv är flera av berättelserna lögn. Och i de fall där han har haft en relation med en tjej ska det ha handlat om kärlek från hans sida.
Tomas säger också att merparten av tjejerna har varit över 18 år. Han menar att han alltid har varit väldigt diskret när det handlar om relationer, men det ska inte ha varit för att smussla utan för att han som person värnar sitt privatliv.
I SVT Dolds ”Ridtränaren” träder en i dag vuxen kvinna fram. Hon berättar att Tomas ska ha våldtagit henne när hon var 15 år och berusad. Händelsen polisanmäldes men förundersökningen lades ner.
– Jag har vid alla anställningsintervjuer och i andra sammanhang varit öppen med att jag blev anmäld. Det är mitt ”lik i lasten”. Men det var inte våldtäkt och jag är aldrig dömd. Det var ett snedsteg som jag ångrar. Hon hade tidigare varit min elev men hade slutat rida när det hände, säger Hammar.
Lever med yngre kvinna
Tomas nuvarande flickvän är 23 år, han är 48 och kallar henne sin livskamrat.
– Om vi gör slut, blir det ett övergrepp då? frågar han retoriskt.
Hammar menar att Svenska Ridsportförbundets motiv till att ta ifrån honom hans diplomering grundar sig på skvaller med en enda källa, bloggen Ponnymamman (diplomeringen återkallades innan SVT Dold sändes, reds anm.).
– Jag har aldrig fått bemöta påståendena om mitt privatliv. I dokumenten som förbundet har skickat till RIN finns flera sakfel som de inte har rättat, trots att min advokat har påpekat det för dem. Bland annat påstår de felaktigt att jag har varit anmäld för våldtäkt. Jag undrar om de har fattat beslut med dessa påståenden som grund, säger han.
Sedan diplomeringen drogs tillbaka och i samband med SVT Dold har en rad medier, bland annat Hippson, sökt Tomas Hammar via exempelvis hans juridiska ombud för att ge honom möjlighet att bemöta anklagelserna. I förra veckan tog han själv kontakt.
Varför väljer du att ställa upp på den här intervjun?
– Situationen är som den är, men jag vill att Svenska Ridsportförbundet ska få stå till svars. Har de verkligen gjort rätt? På vilka grunder drog de in min diplomering? Räcker det med skvaller på Facebook som grund? För jag är aldrig åtalad. Det känns som om de agerade för att de visste att tv skulle intervjua dem.
Hävdar ömsesidighet
Tomas Hammar själv hävdar att de relationer han har haft genom åren har varit ömsesidiga. Men i SVT Dold vittnar tjejer om att de har befunnit sig i beroendeställning, att de har känt press och att de egentligen inte har velat.
Kan du förstå att de här unga tjejerna har upplevt relationerna annorlunda än du?
– Jag är fel person att hänga. Jag har aldrig förnekat mina flickvänner. Ska man ha moraliska och etiska regler måste man också tydligt berätta var gränsen går. Så här i efterhand kan jag säga att jag aldrig skulle göra det igen. Men det har alltid funnits en ömsesidighet i relationerna. Och vad är beroendeställning? Tränare/elev-relationen är komplicerad inom ridsporten och jag är inte den första att bli ihop med en elev. Det finns många exempel, säger han och fortsätter:
– Folk kan tycka att det är olämpligt men jag står för det jag har gjort. Jag har inte gjort något olagligt. Att folk har moraliska aspekter kan jag förstå, men att det ska ge dem rätten att totalt förstöra mitt och mina närmastes liv är inte rätt.
Varit verksam under lång tid
Tomas Hammar har varit tränare sedan han var 20 år och fick tidigt ett stort förtroende från föräldrar och anhöriga. Han är själv kritisk till att ingen i vuxenvärlden sa något då, när han själv var väldigt ung, till exempel när elever sov över hemma hos honom. I SVT Dold beskrivs hans engagemang, både av intervjuade föräldrar och av tjejerna, som större än andra tränares. Något han själv vill förklara genom att beskriva sin uppväxt.
– Jag fick ingen uppmärksamhet av mina föräldrar när jag började rida. Från det att jag var 14 år har de inte haft någon koll på mig. Jag blev mobbad av vuxna för att jag var ensam på tävlingar, jag har drivits av att visa mobbarna att även jag kunde. Och jag har velat ge mina elever den uppmärksamhet jag själv aldrig fick. Jag har alltid brytt mig om mina elever oavsett vilken nivå de är på. Detta har varit ett av mina signum.
Hur ser ditt liv ut i dag?
– Jag är sjukskriven så jag tränar ingenting. Min sambo tävlar men jag åker inte med, det går inte för mig att vara anonym. Jag har fått social fobi. Jag kommer aldrig mer att vara tränare på samma sätt som förut. Sporten har mist en av sina bästa tränare, det vågar jag säga för jag vet att jag är bra. De har också förstört för min flickvän som blir mobbad och uttittad när hon kommer till tävlingsplatser. Det tar hårdast på mig att de går på henne.
Tomas Hammar fortsätter:
– Jag har fått ett livstidsstraff på grund av Ponnymamman, SVT och sociala medier. I dag har jag ingen inkomst. Jag är kritisk mot att ingen från förbundets tävlingssektion (där Tomas satt tills helt nyligen, reds anm.) har ringt och frågat hur jag mår. Det finns ju faktiskt en människa bakom allt. Jag har fått mycket stöd privat, men ingen vågar ta mitt parti öppet. Jag är totalt utfrusen. Jag kommer aldrig mer att arbeta för en ridklubb eller för Svenska Ridsportförbundet, men jag vill att det ska komma fram att de har gjort fel.
Förundersökning pågår
SVT Dolds program ”Ridtränaren” avslutas med att Tomas Hammar, via ombud, meddelar att han inte vill uttala sig ”på grund av hälsoskäl, samt att det pågår en förundersökning om grovt förtal”. Enligt honom har även Dold-programmet samt ett inslag i Sveriges Radio anmälts till Granskningsnämnden av privatpersoner.
Du själv har anmält ett flertal personer för grovt förtal, varför?
– Det finns en polisanmälan rörande grovt förtal, förundersökning pågår och jag har fått ett målsägarbiträde. Jag vill att det ska utredas hur mycket skada de har utsatt mig för. För mig är det viktigt att allmänheten förstår att detta tillvägagångssätt som har använts för att hänga ut mig inte är korrekt och kanske till och med olagligt. Det får förundersökningen visa.
– De har kränkt min identitet och integritet och jag kan inte försvara mig. Även Svenska Ridsportförbundet och Skånes Ridsportförbund kommer att anmälas, avslutar han.
Fotnot 1: 2016 blev Tomas Hammar delgiven misstanke om brott i två fall avseende sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, alternativt sexuellt ofredande. 2004 delgavs Hammar misstanke om sexuellt utnyttjande av underårig (fallet med 15-åringen som nämns tidigt i texten ovan). I samtliga fall har förundersökningarna lagts ner då brott inte har gått att styrka.
Fotnot 2: Ponnymamman har erbjudits möjlighet att kommentera Tomas Hammars anklagelser mot henne, men har avböjt.
Fotnot 3: Skälet till att han väljer att gå ut med sitt namn är enligt Hammar att det redan är så vida spritt, att ”alla” ändå vet att det handlar om honom.
SvRF: Tränaren var inte ett föredöme
Ulf Brömster är ordförande i Svenska Ridsportförbundet, han menar att de agerade korrekt när de drog in tränarens diplomering.
– Vi fick in en konkret anmälan och agerade på den. Vem som stod bakom anmälan kommenterar jag inte. Indragningen av diplomeringen är en effekt av anmälan och den kommer inte att göras offentlig. Det står i våra kriterier att man som tränare ska vara ett föredöme vad gäller etik och moral och det är inte den här tränaren, säger han.
Det pågick research för en SVT-dokumentär efter Ponnymammans inlägg om tränaren ”Pelle”. Agerade ni överilat (återkallandet av diplomeringen skedde dagen innan SVT Dolds planerade intervju med Brömster, reds anm.) på grund av medial press?
– Det har vi inte gjort. Vi hade en väl överlagd process utifrån den anmälan som kom in. Vi har inte agerat på rykten, skriverier eller inlägg på Facebook.
Tränaren har inte fått gehör för sin överklagan om indragningen av diplomeringen eftersom Riksidrottsnämnden (RIN) menar att de är fel instans. I beslutet hänvisade dock SvRF till RIN, som alltså inte tog upp ärendet.
– Vi har inte utvärderat just det. Hur det kommer att se ut i framtiden när det gäller överklagan kan jag därför inte svara på. Där får vi återkomma.
Tränaren anklagar SvRF för att ha förtalat honom, hur ser du på det?
– Vi har inte förtalat någon och har aldrig gått ut med något namn. Vi har bara tagit beslut med anledning av anmälan, baserat på kriterierna för att vara tränare.
Viktigt värdegrundsarbete
När Ulf Brömster tillträdde som ordförande i SvRF för drygt två år sedan (han sitter sin andra period, reds anm.) trodde han inte att arbetet med värdegrunden skulle ta så mycket tid.
– Det här visar att vi måste vara ännu tydligare med vår värdegrund. Den är inte så känd och inarbetad som vi tror. Men nu har vi visat att vi vågar agera, säger han.
Det finns många situationer där folk hamnar i beroendeställning. Det kan handla om tränare/elev men också arbetsgivare/anställd, till exempel. Och det aktuella fallet är med största sannolikhet inte det enda inom ridsporten.
– Det finns säkert fler. Jag vet inte hur stort problemet är, men för att komma till rätta med det måste man ha en tydlig värdegrund.
Björn Eriksson. Foto: Fredrik Rodhe/Riksidrottsförbundet
RF: Barnens bästa måste komma först
Efter SVT Dolds ”Ridtränaren” reagerade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. I en intervju med SVT Halland berättade han att han vill att det ska bli möjligt att stänga av tränare även om de inte är dömda för brott. För Hippson utvecklar han resonemanget.
– Det är ingen demokratisk rättighet att vara tränare. Det kan komma att vara oskyldiga som drabbas, men vi måste alltid skydda barnen i första hand, säger Björn och fortsätter:
– I och med Svenska Ridsportförbundets agerande är ju möjligheten redan på plats. Var ribban ska ligga får varje specialidrottsförbund utforma utifrån sina förutsättningar. Men det måste finnas en instans med juridisk kompetens om man vill överklaga, för det kommer att handla om att ord står mot ord. Det är dock vår klara uppfattning att det är så här det måste vara.
Inte begränsat till idrotten
När det handlar om ryktesspridning på nätet, och eventuella drev, menar Björn Eriksson att det är ett samhällsproblem som inte är begränsat till idrotten.
– Det är ett generellt problem att sociala medier inte har en ansvarig utgivare, säger han.
För att ytterligare förtydliga vikten av etik och moral kommer man inom Riksidrottsförbundet att ta fram en etisk kod. Ett förslag ska vara färdigt att läggas fram vid Riksidrottsförbundets stämma 2019.
Tidigare på Hippson.se:
"Ridtränaren" förlorade diplomering – RIN tar inte upp ärendet
Vill kunna stänga av friade tränare
Stå upp för offren och våga anmäla
Ulrika Fåhraeus om övergrepp inom ridsporten
"Det är dags att vi lyfter skammen från de utsattas axlar"
Helena Carlsson och Patrik Sjöberg om "Ridtränaren"
Se SVT Dold om ridtränaren
Se trailern inför morgondagens Dold
Förlorar tränardiplomeringen omedelbart

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren









Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!