Foto: Adobe Stock
Måndag presenterade Svenska ridsportförbundet de nya tävlingsreglementena som gäller från och med den 1 januari 2019. Bland nyheterna finns bettlös dressyr, ett nytt stjärnsystem för svenska tävlingar och ökat fokus på att stärka djurskyddet.
Här sammanfattar vi några av nyheterna i nya TR, som gäller mellan den 1 januari 2019 till och med den 31 december 2020.
Nytt stjärnsystem för alla svenska tävlingar
Tävlingar får nya beteckningar i form av stjärnor:
En lokal tävling blir en enstjärnig tävling/*.
Regional tävling blir tvåstjärnig tävling/**.
Nationell tävling blir trestjärnig tävling/***.
Elittävling blir fyr- eller femstjärnig tävling/****/*****.
Under 2019 och 2020 kommer de nya och gamla benämningarna att finnas parallellt. Tanken är att de gamla benämningarna försvinner från och med 2021. Under 2019 kommer alla elittävlingar få fyrstjärnig status. Vad som krävs för att arrangera femstjärniga tävlingar kommer grenkommittéerna att besluta om den närmaste tiden. Tävlingar som uppfyller femstjärniga kriterier tilldelas femstjärnig status.
Stärker hästarnas välfärd
Flera förändringar i TR syftar till att stärka djurskyddet och se till så att tävlingarna sker på hästarnas villkor. Ett exempel är att en ny generalklausul införs, som säger att ryttaren "har ansvar för att över allt prioritera hästens välmående".
Startförbud i sju dagar
Om en veterinär, överdomare eller domare beslutar om startförbud på en häst, på grund av skada eller för att den inte är i tävlingsmässigt skick, ska man avstå från att starta med hästen i sju dagar. Överdomaren rapporterar in startförbudet till SvRF, och överdomaren vid nästa tävling kan kontrollera att detta inte bryts.
Rollkur förbjuds på hela området
Hyperflektion och rollkur, att böja hästen med tvång, blir förbjudet på hela tävlingsområdet.
Nosgrimmor med lucka
Nosgrimmor får inte spännas hårdare än med en lucka på en och en halv centimeter vid nosryggen. Överdomaren beslutar om vad som räknas som förbjuden åtgärd.
Blod ger avstängning
Om en häst blöder, och det är orsakat av ryttaren, innebär det alltid avstängning/startförbud. Blod, sår eller märken orsakade av annat än ryttarens inverkan bedöms från fall till fall.
Rosetter i alla färger
Från och med nästa år är det fritt fram för arrangörerna att bestämma vilka färger prisrosetter ska ha. De kan fortfarande använda den nuvarande färgskalan. Undantag är på elittävlingar (fyr- och femstjärniga), där tidigare regler fortsätter att gälla. Reglerna om reklam och tillverkarmärkning tas bort så ryttare är nu fria att tävla i ridkläder med reklam på.
Hoppning: Nya bedömningar och centimeterhoppning
I hoppningen införs nya bedömningar och så kallad centimeterhoppning. I centimeterhoppning görs ingen uppdelning mellan häst och ponny, och inte heller någon kategoriindelning. Minimihöjd är 0,20 meter och maxhöjd är 0,85 meter. De nya bedömningarna som införs är olika typer av inverkansklasser – där ryttarna bland annat på förväg ska bestämma vilken tid som ska uppnås, där vinnaren blir den som har minst fel och lägst tidsdifferens mot den egenangivna tiden. Dessa klasser kallas A:Da Capo och kan ridas i olika omgångar. Bedömningen A:Stilla innebär att man har ett skrittområde efter hinder nummer fyra och tidigare än hinder sju. Där ska ekipaget skritta eller stå stilla under fem sekunder, efter de fem sekunderna fortsätter ryttaren sin ritt på domarens signal.
Dressyr: Bettlöst införs i separata klasser på lokal nivå
Läs mer här: Klartecken för bettlös dressyr
Dressyr: Ny åldersindelning för ponny
Läs mer här: RÅ12, RÅ16 och RÅ Öppen
Dressyr: Höjd kvalgräns
Kvalgränsen höjs för att rida nationell Medelsvår A och högre klasser. Nu gäller 64 procent mot tidigare 62 procent. Kvalgränsen till nationell Medelsvår B ligger kvar på 62 procent.
Fälttävlan: Ny klassindelning
Den tidigare beteckningen CIC försvinner. Alla klasser kommer att heta CCI med stjärnbeteckning, och S eller L för Short respektive Long. Short betyder även att dressyr och hoppning avgörs först och att tävlingen avslutas med terräng. Long innebär att hoppning är det avslutande momentet.
CCI1* blir en helt ny klass på 1,05 meter som är tänkt som en introduktion till internationellt tävlande. De övriga klasserna får en stjärna högre beteckning än tidigare. Det innebär att de tidigare fyrstjärniga tävlingarna, som exempelvis Badminton, blir femstjärnig: CCI5*-L.
Även de nationella klasserna kommer att följa dessa beteckningar.
Fälttävlan: Missad flagga
En utbrytning i terrängen ger traditionella 20 fel. Nu tillkommer en definition, när ett hinder inte hoppas enligt inflaggningen, som kommer att ge 15 fel. En häst anses ha missat en flagga om hästen hoppar hindrets storlek, såsom höjd liksom längd, och mer än hälften av hästen enligt definitionen ovan passerar innanför flaggorna som hindret ursprungligen flaggats in med. Detta innebär att någon del av hästkroppen är utanför flaggorna, till exempel bogen eller en del av höften.
Fälttävlan: Hackamore förbjuds
Hackamore är inte tillåtet på varken häst eller ponny i terrängprovet. För ponny är det inte heller tillåtet under hopprovet.
Ta del av TR i sin helhet här
Arkiv: Klartecken för bettlös dressyr
Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Känner du igen dig?
Efter att ytterligare två hästar drabbats hos Malung-Sälens ridklubb tvingas stallet hållas stängt längre än planerat. Något som påverkar ekonomin.
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Fram till jul kan du sparar många hundralappar när du köper Hippsons populära övningsböcker. Är du prenumerant har du hela 25 % på alla våra böcker, men även de som inte prenumererar får rabatt!
Ryska Balagur är känd som travhästen som blev polishäst, innan han tog dressyrvärlden med storm. Detta med Alexandra Korelova i sadeln.
I höstas meddelade Equipe AB att de lägger ner sin webbshop med tävlingsfoton. I januari kommer Equisport att starta en liknande tjänst.
Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben.
Se Johanna Lassnacks och Ryttarinspirations träffsäkra klipp
Två svenska hoppryttare står redo att ta sig an ett tufft startfält, när det till helgen har blivit dags för Rolex Top Ten-finalen i Genève.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 11 ger rabatt på rid- och hästutrustning
Utanför Finspång finns en mindre, men charmig, hästgård till salu. Stallet har sex boxar och två sadelkammare. Ridbanans underlag är av gummiflis.
Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, Li Special har kommit på ett alldeles eget partytrick.
Junioren Beata Hermelin har tagit över SM-vinnaren Crimson. Valacken har varit borta från tävling efter en operation men är nu i gång igen.
Har även ridits framgångsrikt av Stella Röhlcke: ”Känns så kul”
Tisdag startar SWB:s onlineauktion. Fram till den 12/12 klockan 20 pågår budgivningen. På Hippson Market hittar du samtliga hästar till salu.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 10 ger rabatt på bett – bara i dag
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet