Nyheter
Publicerad: 2018-04-17
Träna hästen hållbart – med hjälp av ett fokuserat träningsupplägg
Att träna hästen utifrån dess förutsättningar, variera träningen och rida den i balans – det är viktiga grundstenar för en hållbar häst. Dessutom skadar det inte att ha en medveten planering samt målsättning i sin träning.
Text: Jennie Börs
Foto: Adobe Stock och Jennie Börs (Karl-Henrik och Sissi)
Swedish Warmblood Association (SWB) bjöd i helgen in sina medlemmar till en avelshelg, där bland annat en konferens ingick. Konferensens tema var, vid sidan av avel, även hållbarhet och hälsa hos häst.
Två av föreläsarna var Agrias veterinär Karl-Henrik Heimdahl och tränaren Sissi Lilja, som fanns på plats för att prata om hur hältor hos hästar kan förebyggas samt hur en hållbar häst byggs upp.
Stor andel halta hästar
I dag består en väldigt stor andel av skadorna hos hästar av just hältor. Karl-Henrik menar att hältorna alltför många gånger uppstår i onödan, då de kan förebyggas med hjälp av korrekt hästhållning, utbildning och träning.
– Vi lever i en tid där det är viktigare att tävla än att träna, där allt ska gå fort, säger han och fortsätter:
– I branschen kan vi se att hästar som får skador och behandlas för hälta kommer in alldeles för fort i sporten igen. De är symtomfria, men de har inte givits tid att i grunden läka för de problem som de har behandlats för. Då blir hästarna ganska snabbt i behov av nya behandlingar.
Ge hästen tid
För att i längden få en sund och hållbar häst kan träningen läggas upp utifrån tre övergripande områden. Det första området handlar om att hästen ska tränas efter dess egna förutsättningar och att den ska ges tid att stärka sina muskler, senor, leder och ligament.
– En tillräckligt stark häst leder till att man får mycket bättre hållbarhet. Att sätta grunderna är inget som är gjort på två–tre månader, utan här pratar vi två–tre år innan man har lagt grunden för och har skapat en häst som har tillräcklig styrka i sin vävnad. Detta för att klara de påfrestningar som sporten kräver, säger Karl-Henrik.
Variation av olika slag
Variation av träning, underlag och intensitet är en annan viktig del i träningsupplägget. Hästen behöver gå på olika typer av underlag, men även ha ett varierat arbete mellan dressyr, hoppning och uteritter. Intensitetsvariation är också en viktig faktor.
– Du kommer inte att bygga upp en häst genom att jogga den försiktigt i tre år, utan man måste tänja på gränserna och sedan backa av. Det som är svårt för hästen i mars månad ska vara lekande lätt i september. Då måste gränserna hela tiden testas på ett bra sätt, säger Karl-Henrik och fortsätter:
– Genom en allsidig träning av hästens olika muskelgrupper bygger den också styrka i ledbrosk, ligament, senor och så vidare. Det i sin tur leder till att hästen kan göra den teknik- och koordinationsträning som krävs och att den kan ridas i korrekt balans.
Ridning i balans
Den tredje punkten är just balans. En häst behöver i första hand vara byggd i en kroppslig balans, båda vad gäller exteriör och gångarter. Därefter ligger ett stort ansvar på ryttaren.
– Det är upp till ryttaren att rida hästen på ett balanserat sätt, i ett balanserat tempo och hjälpa den att hitta sitt naturliga sätt att röra sig på. På så sätt blir arbetet vi kräver av den enklare och mycket mindre slitsamt, säger Karl-Henrik.
Underlätta med tydlig planering
För att på ett bra sätt kunna lägga upp och utvärdera sin träning med hästen kan en skriftlig planering med fördel läggas upp. Både vad gäller hästen och ryttaren, en god idé är att göra planeringen i samråd med till exempel sin tränare.
– Det är så himla bra att få en tankeställare och påminnelse om hur man tänker när man jobbar med sin häst. Det kan även vara bra att skriva ner det, så att man har det på print och kan gå tillbaka för att titta, säger Sissi Lilja.
I planeringen bör såväl kortsiktiga som långsiktiga mål sättas upp. Även en analys av hästens allmänstatus, foderstat, utevistelse och viloperioder är av vikt. Det är A och O att alltid se till hästens förmåga.
– Man behöver vara uppmärksam på vad hästen kan, så att man inte pressar den över sin förmåga, säger Sissi.
Viktigt med ryttarfokus
En annan viktig faktor är ryttaren själv, en egen sitsanalys bör göras eftersom ryttarens sits påverkar hästens förmåga att prestera. Att själv sitta i god balans och mitt över hästen är av stor vikt.
– När jag undervisar brukar jag likna det vid att man bär en ryggsäck med bara en axelrem, ni vet när man har lite bråttom. Vad gör ni när ni har gått i tio minuter i snabb takt? Jo, ni stannar och puttar upp ryggsäcken så att ni får den mitt över ryggen, ni går en bit till och den glider igen. Då blir ni jättetrötta i er rygg, säger Sissi och fortsätter:
– Det är exakt samma för unghästen med en ryttare som sitter snett. Detta är något vi som tränare ser jätteofta. Som ryttare är det viktigt att vara lyhörd, för ryttaren ska ge hästen så bra förutsättningar som möjligt.
Utvärdering och diskussion
Efter en tids träning är det bra att gå tillbaka till planeringen för att utvärdera. På så sätt blir det tydligt på vilka områden ekipaget har utvecklats och vad som behövs läggas mer fokus på i träningen.
– Det är bra att ha en planering, så att man har något att gå tillbaka till. Om något inte fungerar, då kan jag se om jag har tränat för mycket eller för lite, säger Sissi och fortsätter:
– Det gäller att diskutera, är hästen färdig? Är det bra? Behöver jag backa och gå tillbaka?
Något Sissi är mycket noggrann med att påpeka är att aldrig gå för fort framåt med en unghäst. Under föreläsningen läggs stort fokus på unghästens träning och att inte stressa fram ett poängrelaterat resultat.
– Poängen är inte allt i världen, utan det är hästens framtid som är det. Jag förstår att man vill ha poäng för att sälja, men ibland är det inte alltid det bästa, säger Sissi.
Jennie Börs
redaktion@hippson.seLiknande webbartiklar
- Sissi och Nina Lilja satte solpaneler på ridhuset: "Mer el än vi använder"
- Grövre men välproportionerliga hästar – som rör sig harmoniskt – håller ofta bra
- Ny försäkring med ökat fokus på rehab för alla hästar
- Uteritt med en plan botar den spända hästen: ”Blir som att sitta på en regnbåge”
- Så undviker man att få en fet häst
- Vanligaste åkommorna för det nyfödda fölet
- Anmäld till LB:1
- Planering 2013
- Helena Persson om sin 18-åriga stjärnhäst Bonzai H: "Han har en väldigt svankig rygg…"
- My Lagerberg om sjukdomen och hästlivet: ”Hästarna har varit min drivkraft”

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar


Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!