Nyheter
Publicerad: 2015-01-14
Bilden visar den ena, ännu levande hästens bakben. Såren kommer från när kotlederna har vikt sig.
FOTO: Gittan Gröndahl/SVA
Tre hästar avlivade efter nervsjukdom
På en gård i Stockholmstrakten har fem hästar, av ett fyrtiotal, insjuknat i vad som tros vara nervsjukdomen polyneuropati. Tre av hästarna har avlivats efter att ha blivit mycket svaga.
SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, har mottagit en av de avlivade hästarna för obduktion. Men de drabbade djuren har alla visat tydliga symtom på polyneuropati, såsom svaghet och snubblingar.
– Två ännu levande hästar har haft ordentliga problem med överkotning och de har inte kunnat ridas på fem-sex veckor. En av dem har ibland svårt att ta sig upp från liggande. Bägge har rejäla sår på benen orsakade av snubblingarna, berättar Gittan Gröndahl, som är tillförordnad statsveterinär på SVA.
Hon hoppas att hästarna ska klara sig och kunna bli rehabiliterade, prognosen är än så länge försiktigt avvaktande.
– Det är viktigt att de får ta det lugnt och undvika all stress och ansträngning, som akut kan förvärra svagheten, säger Gittan till Hippson.
Kotleden viker sig
Nervsjukdomen polyneuropati på häst (acquired equine polyneuropathy) har förekommit i Norge, Sverige och Finland sedan 1990-talet. Ett typiskt symtom är ”knuckling”, vilket betyder överkotning. Det innebär att tån inte sträcks ut normalt vid isättning av hoven, utan hästen "snubblar" och kotleden viker sig framåt. Hästarna kan trampa på kotledens framsida i ett eller flera steg. Ungefär en tredjedel av hästarna som drabbas måste tyvärr avlivas.
Vanligare i Norge
Rapporteringen av sjukdomen varierar stort mellan olika år och regioner. Mellan 1995 och 2012 förekom 16 utbrott i Sverige och 120 i Norge, med en eller flera sjuka hästar i varje stall. Det förekommer att utbrotten ansamlas geografiskt under en period.
Alla hästtyper och raser har drabbats – från olika slags miljöer såsom ridstall, stuterier, travstall och lösdrifter. Oftast uppträder mer än ett fall per besättning inom några veckor från det första fallet. Fallen inträffar i regel under stallsäsongen, alltså januari till maj.
Just nu bedriver SVA, SLU och Norges veterinärhögskola forskning och övervakning av sjukdomen, för att försöka förstå den bättre. Detta finansieras av Stiftelsen Hästforskning.
Läs mer om polyneuropati hos SVA
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästarna i Rättvik riskerar att dö av mystisk sjukdom
- Många frågetecken kring fruktad nervsjukdom – där hästen “kotar över”
- Kampanj för att stoppa kvarkan
- Hästar i Frankrike konstaterat smittade efter hemkomst
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Häst död i nervsjukdom – 14 av 17 drabbade
- Fruktad nervsjukdom konstaterad i Rättvik
- Läsarfråga: Kan vi tävla nyimporterade hästar?
- Maktlistan plats 13-20: En salig blandning
- Stärkt smittskydd målet för hästprojekt
relaterade artiklar

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"

Svenska medaljer vid NM i Flyinge
Den här veckan pågår Nordiska mästerskapen, NM, på hemmaplan i skånska Flyinge. Några svenska medaljörer har redan korats.

Louise Romeike visade formen i Polen
Det blev en lyckad fälttävlanshelg för Louise Romeike i Strzegom, med två vinster och en andraplats. För Nation Cup-laget blev det stolpe ut.

Upptäckten av en hästsko på marken
Känslan av att vara riktigt taggad på ett ridpass kan nog alla relatera till, men så kommer man ut till hagen: en tappad hästsko.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!