Nyheter
Publicerad: 2021-11-06
Arkivfoto: Adobe Stock
Två hästforskningsprojekt prisas
Stiftelsen Hästforskning har delat ut pris till forskningprojekt som bidragit med tydlig nytta för näringen. Det ena har studerat hästar i trafik, medan det andra selektiv avmaskning mot blodmask.
Varje år delar Stiftelsen hästforskning ut pris i två kategorier. Under Hippocampusdagen, som anordnades digital av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) på fredagen, uppmärksammades de projekt som prisas i år. Pristagarna får ett stipendium om 25 000 kronor samt diplom.
Trafikrelaterat forskningsprojket
"Hest i trafikk", genomfört under ledning av Eva Burstrand vid Nord universitet, fick ta emot utmärkelsen Årets hästforskningsprojekt. Forskarna har i studien tittat på frågeställningen "Hur samspelar häst, hästekipage och trafik, och vilka åtgärder behövs?".
Genom resultatet kunde de se att trafikrelaterade olyckor i dag är underrapporterade och att åtgärder behövs. Samtidigt visade det sig att samspelet mellan trafikanter och hästekipage behöver förbättras.
– Projektet har haft en god forskningssamverkan med branschen och interagerat flitigt med nyckelpersoner som trafikskolelärare, körkortsexaminatorer, trafikskolechefer och beslutsfattare för att rådande situation skall förbättras. Projektet som genomfördes i Norge kan även bidra med idéer om hur situationen för hästekipage i trafiken kan förbättras i Sverige och andra länder, säger Lina Bengtsson, forskningssekreterare på Stiftelsen Hästforskning, i ett pressmeddelande.
Forskning om stor blodmask
Det norsk-svenska projektet "Selektiv avmaskning mot blodmask – risker och möjligheter" tilldelades utmärkelsen Årets hedersomnämnande. Eva Tyden, SLU, och Heidi Enemark, Veterinærinstituttet, har lett projektet.
Den stora blodmasken, Strongylus vulgaris, anses vara hästens farligaste parasit. I dag rekommenderas en selektiv avmaskning till följd av att många parasiter utvecklat resistens mot avmaskningsmedel. Genom studierna kan man bland annat se behovet av att identifiera stor blodmask med hjälp av odling eller PCR-diagnostik. En god effekt av att beteshagen mockas två gånger i veckan visades också.
– I detta samverkansprojekt har man förutom att samla kompetenser från båda länderna även nyttjat tillfället för samverkan till att göra parallella studier för parasitförekomst i två olika länder med olika avmaskningsrutiner. Projektets resultat har även resulterat i handfasta råd för den enskilda hästägaren eller hästhållaren för reducerad parasitförekomst genom regelbundna mockningsrutiner av hagar, säger Lina Bengtsson i pressmeddelandet.
taggar
Liknande webbartiklar
- Stall Kungsgården får stipendium av Stefan Johansons Minnesfond
- Kommunikation, hästvälfärd och fång
- Vallfoderstudie ska sprida kunskap
- Sju nya forskningsprojekt får medel 2021
- Miljoner kan sökas till hästforskningsprojekt
- Hösilage inte alltid skäl till hästens dåliga mage: "Kan vara olika typer av grundorsaker"
- Åtta nya hästforskningsprojekt får medel nästa år
- Miljoner att söka till forskningsprojekt om hästar
- 19 miljoner kronor till svensk hästforskning
- Hästforskning samlas på ny webbplats: ”Ny kunskap bidrar till friskare hästar”

Så reser svenskarna till stallet
Bilen är det vanligaste färdmedlet för att ta sig till stallet och ryttare upplever brister vad gäller kollektivtrafiken. Det visar en ny enkätundersökning.
Svenska ridsportförbundet deltar i projekt om resor och idrott

Nya framgångar för dressyrnordisen Nitro
Två framstående placeringar och över 72 procent i Lätt B. Jessica Jacobsson och Nitro är i bra form – nu jobbar de vidare mot SM och Lätt A.
Ryttaren summerar tävlingshelgen: "Trodde knappt att det var sant"

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Detaljerna gör en hållbar häst
Köp aldrig en häst som inte går igenom veterinärbesiktningen, eller? När Josefin Ådeby köpte Zimstern var han avställd och knepig att hantera.

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!