Nyheter
Publicerad: 2022-03-24
Mathilda Bergström (marknadsföring), Josefina Söderberg (produktansvarig), Lovisa Werner Lönn (ekonomiansvarig) och Ellen Hagman (vd) står bakom ColourGrip UF.
UF-företagare främjar säker hästhantering: "Med markering blir det tydligare"
Att skapa en produkt som kunde underlätta både säkerhetsmässigt och pedagogiken var tanken. I dag kan ColourGrip UF leverera grimskaft med färgmarkering för tvåhandsfattning till kunder.
Text: Jennie Börs
Foto: Privat
Ellen Hagman, Lovisa Werner Lönn, Mathilda Bergström och Josefina Söderberg kommer alla ursprungligen från olika delar av landet, men på Ridsportgymnasiet Strömsholm har de förenats. Just nu läser de sin sista termin innan studenten och under trean har de valt att läsa kursen Entreprenörskap.
– I höstas började vi spåna på vår affärsidé. Tanken var att vi ville rikta oss mot svenska ridskolor och landade i att vi ville göra en produkt för att underlätta säkerheten och pedagogiken. Så då kom vi på idén om ett grimskaft med markering, säger Lovisa och Ellen tillägger:
– Vi alla har sedan tidigare erfarenheter från att gå på ridskola. Även här på Strömsholm är det stort fokus på just säkerheten kring hästarna, när vi leder jobbar vi exempelvis mycket med tvåhandsfattning. Därför snöade vi in lite på det.
Egen produktion
Affärsidén blev helt enkelt att ta fram ett grimskaft med färgmarkeringar för hur händerna ska placeras vid en korrekt tvåhandsfattning. Framför allt såg man sin målgrupp hos ridskolor.
– Flera av oss har sedan tidigare erfarenhet av att hålla enklare lektioner och då har vi märkt att det kan vara svårt att förklara hur grimskaftet hålls korrekt. Exempelvis för barn eller oerfarna öräldrar, där man kan se att grimskaftet exempelvis lindas runt handen. Med markering blir det tydligare, säger Mathilda.
Efter en marknadsundersökning kunde de unga företagarna även se att det fanns ett intresse för produkten, hos såväl ridskolor som privatpersoner. De köpte därför in grimskaft och på egen hand har de sedan experimenterat med att färga markeringarna
– Först funderade vi på att höra om en återförsäljare kunde hjälpa oss med produkten, men eftersom det var svårt att uppskatta beställningsmängd valde vi att färga själva. Så vi har färgat själva och det fungerar väldigt bra, säger Mathilda och Lovisa fortsätter:
– Vi provade först med textilfärg, men vi upplevde att ytan blev lite för hård. För att få en smidigare yta testade vi istället en typ av vattenfast akrylfärg vilken fungerade bättre.
"Stötta ett säkerhetstänk"
Företaget har fått namnet ColourGrip UF och för några veckor sedan lanserades den färdiga produkten. Under en UF-mässa på Strömsholm såldes de första grimskaften och responsen hittills har varit positiv.
– Samtidigt som mässan var det en SRL-kurs här, så då var det några ridlärare och personer som jobbar på ridskola som handlade av oss. Många har sagt att det är en superbra idé, även privatpersoner har köpt för att exempelvis underlätta för sina pappor, säger Mathilda och Ellen fortsätter:
– Det är jätteroligt att vi fått så fin respons. Grimskaftet är något alla kan ha användning för och för oss känns det kul att kunna hjälpa till att stötta till ett säkerhetstänk.
Grimskaftet går just nu att köpa via företagets sociala medier. Att få chansen att driva ett företag under skolgången, menar alla tjejerna är väldigt givande.
– Vi har lärt oss mycket om ansvar och att arbeta i grupp, även att gå från idéstadie till färdig produkt till marknaden. För oss har det varit extra roligt att jobba med något som rör vårt intresse och framtida yrke. Hästarna är ju något vi lever för.
Till ColourGrip UF:s Facebooksida
Till ColourGrip UF:s Instagram
taggar
Liknande webbartiklar
- Deras grep ska vara mer miljövänlig och effektiv: "Har fått mycket positiv respons"
- Hur man säkert hanterar häst i samband med veterinärvård
- Elevrådet samlade in 14.000 kronor till Bröstcancerfonden
- Byggde smart brandskåp till stallet: ”Gör allt så lätt och säkert som möjligt”
- ”Kryss i kalendern” kan förebygga rid- och stallolyckor
- Smart sadelhängare med bara ett grimskaft
- Forskning: Inte ovanligt att oerfarna ger varandra råd i sociala medier
- Nytt på Gekås
- Dagens lyx
- Gjorde höpåsar av säckar och bilbälten

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.

Vikten av att våga prata om vikten
Ulrika Fåhraeus anar att hon i sin krönika kanske trampar i ett getingbo av åsikter. Men, för hästarnas skull gör hon det – talar om fetma.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!