Nyheter
Publicerad: 2020-12-14
Foto: Adobe Stock och SvRF (porträtt)
Ulf Brömster om tävlingsstoppet: "Under året har vi kastats mellan hopp och förtvivlan"
I förra veckan kom beskedet att tävlingar är fortsatt inställda till och med den 30 juni 2021, på grund av pandemin. Undantag görs för barn och yrkesverksamma ryttare. Här svarar Ulf Brömster, SvRF:s ordförande, på hur det bland annat påverkar licenser och ponnyryttare.
– Trots att vi befarade ett sämre utfall, så har majoriteten av tävlingarna kunnat genomföras under 2020. Med hänvisning till det så betalas inte pengar tillbaka för 2020, säger han.
Text: Linnea Lindahl
Kan ni berätta mer om bakgrunden till varför ni valde att införa tävlingsstoppet till och med den 30 juni 2021?
– Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nya föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december och gäller till och med den 30 juni 2021, svarar Ulf Brömster via mejl.
– Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:
- håller avstånd till varandra,
- inte delar utrustning med varandra,
- när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus,
- undviker gemensamma omklädningsrum,
- reser till och från aktiviteten individuellt,
- utför aktiviteten i mindre grupper.
– Personer som är födda 2004 eller tidigare bör förutom ovanstående även avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Föreningar bör avstå från att ordna eller delta i sådan tävlingsverksamhet. Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Enligt Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd som gäller från den 14 december får barn födda 2005 och senare fortsatt träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar.
– Svenska ridsportförbundet följer regeringens och Folkhälsomyndighetens beslut, vilket även Riksidrottsförbundet uppmanar oss att göra. Vi hoppas att lättnader av restriktioner kan genomföras så fort utvecklingen av pandemin tillåter det. Det är viktigt att notera att slutdatumet 30 juni kan tidigareläggas om nya beslut kommer från myndigheterna.
Flera ryttare menar att årets kostnad för ryttar- samt hästlicens bör betalas tillbaka, eftersom de inte har kunnat utnyttja den maximalt under 2020. Hur ställer ni er till det?
– Trots att vi befarade ett sämre utfall, så har majoriteten av tävlingarna kunnat genomföras under 2020. Med hänvisning till det så betalas inte pengar tillbaka för 2020. Under året har cirka 200 000 starter genomförts, jämfört med 350 000 antal starter 2019. Om du har outnyttjade meetinglicenser kan dessa nyttjas även 2021.
Flera ryttare menar även att kostnaden för ryttar- och hästlicens borde halveras år 2021, eftersom många endast kommer ha möjlighet att tävla halva året?
– Det är för tidigt att säga hur tävlingsåret 2021 kommer att se ut. Vi rekommenderar att du tills vidare löser meetinglicens för de tävlingar du planerar att rida 2021. Om sedan meetinglicenserna kommer upp i samma kostnad som en årslicens, så görs den om till en årslicens.
Ett antal ponnyryttare har uttryckt att de har missat sitt sista tävlingsår i respektive ponnykategori och önskar någon typ av kompensation för detta. Hur ställer ni er till detta?
– Det är en viktig fråga som kommer att behandlas under början av nästa år. Många aspekter måste vägas in innan något beslut kan fattas, bland annat hur länge tävlingsstoppet faktiskt kommer att bli och hur Internationella ridsportförbundet, FEI, agerar i åldersfrågan.
Åren som ponnyryttare är oerhört viktiga och lärorika. De lägger grund för ett livslångt intresse och engagemang i ridsporten. Vi beklagar verkligen att 17-åringarna lämnas utanför i nuvarande regelverk. Det är så klart en stor besvikelse för de ryttarna. Svenska ridsportförbundet kan inte gå emot myndigheternas beslut. Vi för dialog med berörda myndigheter och Riksidrottsförbundet. Fördelen med vår sport är att vi kan planera på lång sikt, vi kan tävla med ponny tills vi är 20 år och våra ryttare som representerar Sverige i de stora mästerskapen är i de allra flesta fall runt 40-50 år.
Det finns även ryttare som uttrycker att de beslut som är fattade av SvRF angående tävlingsstoppet är positiva, och att de är tacksamma över att fortfarande kunna umgås med sina hästar under pandemin, trots att de inte kan tävla. Vad vill ni säga till dem?
– Vi kan bara hålla med! Under året har vi kastats mellan hopp och förtvivlan, hemma med vår familj, våra äldre, på arbetet och i ridsporten. Svenska ridsportförbundet arbetar nära de internationella ridsportorganisationerna och andra länders ridsportförbund. I de samtalen kan vi konstatera att vi i Sverige har kunnat träna och tävla i stor omfattning jämfört med många andra länder i Europa. Våra föreningar har gjort en fantastisk insats under året. Vissa tävlingsarrangörer har tvingats ställa om till nya regelverk mitt under pågående meeting. Under perioder då tävlingar har varit inställda har det tränats flitigt. Vi är också väldigt tacksamma att våra ridskolor har kunnat anpassa och hålla igång sin verksamhet under året. Återigen, tack till alla som bidrar, tar ansvar och fortsätter förhindra att smitta sprids inom ridsporten och i samhället.
Tidigare på Hippson.se:
Nytt beslut: Tävlingar inställda till den 30 juni 2021
Det jätteenkelt att lägga upp annonser på Hippson Market, oavsett om du använder en mobil eller dator. Som säljare bestämmer du själv när du vill lämna ut dina kontaktuppgifter och många av användarna är verifierade med BankID, vilket ger extra trygghet.
Publicerar du en annons under kategorin "Sadlar" visas den just nu även på Hippson.se. Behöver du ha hjälp kan du kontakta oss via info@hippsonmarket.se
Liknande webbartiklar
- Nytt beslut: Tävlingar inställda till och med den 30 juni 2021
- Maria Gretzer hoppas på ögonöppnare: "Många som livnär sig på vår sport"
- Namninsamling för reducerad licensavgift
- Besked om tävlingar från 1 juni dröjer
- Beslut om tävlingar dröjer
- Yngre får tävla i begränsad omfattning
- SvRF ser över smittskyddsrutiner för att kunna återgå till tävling
- Tävling för yrkesverksamma tillåts i Sverige från 12 april
- SvRF hoppas kunna öppna upp för tävling innan sommaren
- "Oansvarigt att låta folk utan rimliga skäl få tävla"

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!