Ridsporten jublade när Peder Fredricson tog hem Jerringpriset på Idrottsgalan, för andra året i rad. Enligt en undersökning från Novus skulle priset dock ha gått till Sarah Sjöström om svenska folkets åsikter hade fått avgöra.
Text: Ida Röök
Foto: Haide Westring
Det är TT som rapporterar om undersökningen, som Novus genomfört genom att intervjua 1 017 personer. De har frågat vilken av Jerringpriskandidaterna man skulle ha röstat på.
Simmaren Sarah Sjöström blir då en överlägsen vinnare med 44 procent av rösterna, medan Peder Fredricson endast får fem procent. På Idrottsgalan lades 768 332 röster och då fick hoppryttaren 38 procent av dem, medan Sarah Sjöström fick 30 procent.
Enligt Novus ”pekar undersökningens resultat på att Jerringpriset är ett tecken på engagemang och inte svenska folkets åsikter”. På andra plats i undersökningen kommer orienteraren Tove Alexandersson och trea hockeylaget Tre Kronor.
Så här skriver Novus i sin rapport:
”Undersökningens resultat är intressant av flertalet anledningar. Sjöströms överlägsna förstaplats hos allmänheten väcker en del frågetecken då hon förlorade Jerringpriset mot Peder Fredricson. Tyder detta resultat på att Jerringpriset snarare vinns av den idrott som lyckas mobilisera flest till att rösta snarare än den idrottare som flest svenskar anser har gjort den största idrottsprestationen? Eller är Jerringpriset en återspegling av den idrott som har de hängivnaste utövarna inom den egna sporten?
Det är inte otroligt att hästsporten vid förra årets Jerringpris upptäckte hur lyckosamt det var att kanalisera det engagemang som finns för idrotten till att tilldelas Jerringpriset. Detta engagemang ser ut att ha återupprepats även i år. En annan anledning till Sjöströms överlägsna förstaplats i Novus undersökning skulle kunna vara är att hon helt enkelt är den idrottare av de nominerade som är mest känd hos det svenska folket. Att hon är den idrottare svenskar bäst känner till kan ju i sin tur ha sin grund i vilka sporter som media oftast uppmärksammar. En annan aspekt att ta hänsyn till är att denna undersökning genomfördes ett par dagar efter att Jerringpriset delats ut på Idrottsgalan. Det är möjligt att debatten om ”rätt idrottare vann” också påverkat allmänhetens bild av vem som var den mest värdiga vinnaren.”
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
Här har vi en häst som verkar ganska sugen på att köra barnets bil. Det är lite som han försöker med "Om du får en puss av mig, får jag testa bilen då?"
Global Champions League i Doha har dragit igång och första platsen gick till laget Valkenswaard United med Peder Fredricson och Marcus Ehning i sadeln.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Annelie Eriksson har fullt upp på gården och nu fyller unghästen Rose Bay hela två år. I bloggen berättar hon bland annat om röntgen och framtidsvisioner.
Med anledning av spridningen av EHV-1-viruset väljer tävlingsarrangörer i Wellington att inte låta några nya hästar komma in på området.
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!