Nyheter
Publicerad: 2023-02-08
Undersökning visar fortsatt personalbehov – men få har resurser att anställa
Hästnäringens Yrkesnämnd (HYN) och Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter. Det är en uppföljning av en enkät som gjordes 2020. Fyra av tio företag behöver mer personal men få har resurser att anställa.
Foto: Adobe Stock
Källa: HYN och HNS
Det är Maria Karlsson, kanslichef på HYN, och Sara Westholm, arbetsmarknads-ansvarig på HNS, som i ett gemensamt pressmeddelande från de två organisationerna går ut med resultatet av den undersökning av kompetensbehov som nu genomförts för andra gången.
Motsvarande enkät genomfördes 2020 och resultaten är genomgående likartade, kompetensbehovet är stort i landets hästverksamheter. Precis som vid förra enkäten uppger drygt 40 % ett behov av mer personal. Av dessa är det dock bara knappt 28 % som säger sig ha resurser att anställa. I klara siffror innebär det att av de 279 svarande företagen behöver cirka 110 anställa men bara runt 30 anser sig ha resurser att anställa.
Kompetensbehov och rekrytering
Det vanligaste sättet att rekrytera är via kontakter, följt av elever som gjort arbetsplatsförlagt lärande (apl) och interna annonser i företagets egna kanaler.
- Utmaningen för hästnäringen är att så få arbetsgivare annonserar sina lediga tjänster i officiella kanaler. Det kan innebära att våra arbeten inte syns när statistik över arbetsmarknaden tas fram, säger Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS.
De tjänster där störst behov finns är stallpersonal följt av anläggningspersonal och hästskötare. När respondenterna angivit vilka kompetenser medarbetare skulle behöva toppar ekonomi tätt följt av hästskötsel och maskinkunskaper på samma plats.
- Antagligen innefattas viss hästskötsel i begreppet stallpersonal. Däremot är behovet av kunskaper kring anläggning och maskiner intressant att notera. Detta såg vi även i förra enkäten och det är något vi också försökt trycka på bland annat när det kommer till nya ämnesplaner på gymnasiet, beskriver Maria Karlsson, kanslichef på HYN.
Kartläggning av behov
- Tanken är att vi ska göra den här enkäten vartannat år för att kunna ha en god bild av läget på arbetsmarknaden. Tyvärr ser vi en minskning av antalet svar i den senaste enkäten och vi kan baserat på så få svar inte dra några generella slutsatser. Det är svårt att nå arbetsgivare, men det är väldigt värdefullt att få in dessa uppgifter, inte minst för att kunna möta behovet med rätt utbildningar, berättar Maria Karlsson.
Enkäten till arbetsgivare kommer under första halvåret 2023 att följas upp med en webbenkät till elever vid hästutbildningar samt till arbetstagare i näringen. Undersökningarna ligger som grund bland annat i dialoger med olika utbildningsmyndigheter, men också för att beskriva näringen för bland annat beslutsfattare. Att få många svar är därför av stor vikt.
- Vi behöver veta mer om hur det ser ut på arbetsmarknaden. Vilken bakgrund har de som arbetar, vad tjänar man och hur länge stannar man i branschen. Vi vill också veta mer om hur elever vid hästutbildningar ser på näringen och varför de sökt sig till utbildningen. Enkäterna kommer att kompletteras av intervjuer med arbetsgivare och arbetstagare. Vi hoppas att få en stor svarsfrekvens och uppmanar verkligen alla som nås av undersökningarna att medverka, avslutar Sara Westholm.
Enkäten, som gått ut till cirka 2000 verksamheter, har besvarats av 279 respondenter, jämfört med 351 vid förra tillfället. Tydligt vid båda undersökningstillfällena är att många verksamheter har flera verksamhetsområden. I den senaste enkäten är uppfödning det område som flest angivit att de har, följt av ridskola, tävlingsverksamhet inom ridsport, träning av ekipage samt travtränare.
Av de svarande så representerar 60 procent anläggningar med 6- 60 hästar och 70 procent av de svarande har mer än 500 000 kr i årsomsättning 2021.
En sammanfattning av enkätresultaten finns på HYN:s hemsida.
Tidigare på Hippson.se
taggar
Liknande webbartiklar
- Vill veta hur det ser ut på hästnäringens arbetsplatser
- Gymnasieutbildning med inriktning häst ändras: ”Det kommer att stärka skolorna”
- Ny rapport samlar statistik över svensk hästavel
- Stall Kungsgården får stipendium av Stefan Johansons Minnesfond
- Förödande konsekvenser om förslagen blir verklighet
- Digital visningsklass för ungdomar
- Hästnäringens nationella stiftelses vd utsedd
- HNS söker ny vd: ”En omväxlande och utvecklande roll”
- Nytt projekt ska studera svensk hästsektor
- Flyinges ekonomi är fortfarande skör

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!