Foto: Adobe Stock
Universitetsdjursjukhuset, UDS, går ut med information gällande den häst som blev konstaterad med virusabort (EHV-1). De skriver att man från klinikens sida missat att informera hästägaren om att hästen var smittad. Nu har ytterligare hästar insjuknat hos Skånsta ryttare.
Under onsdagen spreds informationen som en löpeld på sociala medier. Hästar på anläggningen hos Skånsta ryttare är sjuka och hela stallet är isolerat. När Hippson fick information om att hästansvarig på Skånsta ryttare själv fick veta resultatet från provsvaret via Facebook ringde vi upp UDS.
– Det är som det framgår att det är den mänskliga faktorn som har missat här helt enkelt, vi uppmärksammade inte det här provsvaret när det kom. Det är vi mycket ledsna för och vi ska skärpa till rutinerna, säger Henrik Ericsson, universitetsdjursjukhusdirektör i Uppsala.
Sökte i journalen efter svaret
Efter vårt samtal med Henrik kommer ett officiellt uttalande på deras egna sociala kanaler, där det framgår att en häst inkom till kliniken den 4 januari med vinglande gång. Prover togs och skickades för analys. Hästen fick tyvärr avlivas den 5 januari.
Provresultatet kom den 11 januari, men veterinären fick ingen notis om detta och förde inte vidare informationen till hästägaren. När nästa häst inkom den 22 januari med liknande symptom upptäckte man att de var från samma stall och först då kom informationen fram om att den första hästen testats positivt.
Läs uttalandet här:
Men anledning av information som cirkulerar via sociala medier gällande häst konstaterad med virusabort (EHV-1,...
Publicerat av Universitetsdjursjukhuset (UDS) Torsdag 24 januari 2019
Tidigare på Hippson.se:
Konstaterad virusabort hos häst från Skånsta ryttare
Läs mer om EHV-1 hos SVA
Mer information på klubbens hemsida
Arkiv: Misstänkt virusabort på Skånsta ryttare
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!