Nyheter
Publicerad: 2023-02-22
Uppdrag granskning: Medlemsombudmannen är ett slag i luften
SVT:s program Uppdrag Granskning har satt luppen på flera idrottsgrenar och ridsporten är sist ut. Programmet lyfter fram det ofullständiga regelverket hos Svenska Ridsportförbundet och offrens svaga ställning i Sverige jämförs med den helt annorlunda funktionen hos FEI.
Foto: SVT Screenshot
Text: Kim C Lundin
Reportern Anna Engholm har arbetat med granskningen av de olika sporterna och i tidigare program har gymnastik och konståkning granskats. I programmet får ett antal kända profiler inom ämnet med sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten komma till tals. Ulrika Fåhreus, journalist och ägare till bloggen Ponnymamman, och My Jeppson Lindqvist, domare som stängdes av i 18 månader innan förbundet ändrade sig, deltar från ridsporten liksom Flyinges tidigare chef Marianne Lilja Wittbom. Programmet är delvis en blick i backspegeln till de händelser som varit framme sedan MeToo-uppropet 2017, flera kända fall beskrivs och det som är granskningens kärna – bristen på efterverkningar för ryttare och tränare.
Låt bli
Många av de anmälningar och fall som varit framme för granskning får ingen påföljd – , SvRF:s ordförande några månader till, erkänner att det inte är ett tillräckligt bra regelverk på plats idag.
– Om det inte blir konsekvenser av en anmälan så betyder det att vi har ett för dåligt regelverk, att vi inte kan vidta åtgärder, säger han och menar att det absolut är reglerna som är problemet.
På den här punkten är han på sätt och vis överens med Ulrika Fåhreus om att förändrade regler behövs.
– Vi behöver ett tydligt regelverk för männen i sporten att det här är det som gäller. Bryter du mot den eller den regeln så händer det här eller det här. Ut. Det skulle jag vilja se.
– Det är enkla saker. Ligg inte med dina elever, ligg inte med dina praktikanter, ligg inte med dina anställda och ska du börja ligg med dem ska de för det första vara vuxna, säger Fåhreus i dokumentärens inledning.
Ulrika Fåhreus för många känd som "Ponnymamman"
Olämpligt men inte olagligt
Att personer trots allvarliga medgivanden i rättegångar – där de inte blivit fällda – får fortsätta verka som ryttare och tränare utan att SvRF på något sätt kan hindra det har skapat svallvågor genom ridsport-Sverige. Riksidrottsförbundets avgående ordförande Björn Eriksson menar att de här frågorna många gånger inte hamnar under sådant som är åtalbart utan är mer omsorgsfrågor och att förbund och klubbar har större möjligheter att själva agera i sådana frågor.
– Jag kan se idrottsledare som hävdar att: det ska bevisas också. Men det här är inte rättegångsfrågor utan omsorgsfrågor och då måste faktiskt barnets perspektiv få ta över och det kommer att drabba en och annan tränare men hellre det än det omvända, säger Eriksson.
Björn Eriksson avgående ordförande för Riksidrottsförbundet
Dagens system dysfunktionellt för alla parter
Riksidrottsförbundet hantering av anmälda ryttare eller tränare handläggs i idrottsrörelsens egna rättssystem och där mäts inte om beteenden är olagliga eller inte. Det som mäts är om händelser, incidenter och motsvarande är förenligt med värdegrunden som finns beskriven. Har personen brutit mot specialidrottsförbundens värdegrunder eller Riksidrottsförbundets stadgar.
När någon anmäler en händelse så faller hela ansvaret för att bevisa att det hänt på den enskilde anmälaren och det finns inga av samhällets ordinarie resurser med åklagare, målsägarbiträde och liknande till förfogande.
Offentlige försvararen Olov Mattsson Dismats har representerat ett antal personer som råkat illa ut i idrottens värld.
– Gemensamt för dem är att de inte har fått det stöd eller den hjälp som det är rimligt att förvänta sig från sitt eget förbund. Beviskravet är detsamma som i brottsbalken, det ska vara ställt bortom allt rimligt tvivel. Den enskilde tvingas göra allt arbete som en åklagare normalt sett gör. Att kräva det här av ett barn som dessutom har blivit utsatt och inte sällan befinner sig i en beroendeställning till den person som är förövare är ett väldigt betungande ansvar. Jag skulle säga att det är ett orimligt ansvar, men ar han.
Björn Eriksson är fortfarande inne på linjen att klubbar och specialidrottsförbund själva ska ha nog råg i ryggen att fatta beslut om att stänga av ryttare och tränare. Han har sett fall där det inte skett men anser sig ha exempel när det gått rätt till.
– Vi har ett dåligt regelverk när det gäller värdegrundsrelaterade frågor och en dålig rutin, erkänner Ulf Brömster.
Han tillstår även att rättegångsdokumentation från en av de många ridsportprofilers fall som varit uppe till allmänt åtal är ryslig läsning.
Ulf Brömster avgående ordförande för Svenska Ridsportförbundet
Medlemsombudmannen kontra FEI
I programmet intervjuas ”Emma” som själv fick driva sitt fall mot en person som utsatt henne för sexuella trakasserier. Hon berättar om mängder av arbete för att sammanställa och dokumentera sitt fall. Det ledde till avstängning av ryttaren under några månader.
I höstas stängde FEI av en svensk landslagsryttare innan SvRF agerade i ärendet när en 19-åriga kvinnan anmälde till både SvRF och till FEI. I programmet intervjuas FEI och den kvinna som först anmälde ryttaren. Redan 2019 anmälde hon, i programmet kallad ”Maria”, ryttaren efter ett sexuellt ofredande.”Marias” ärende hanterades av SvRF:s juridiska utskott och Ulf Brömster avböjer att kommentera varför ärendet lades ner, han svarar heller inte på om det överhuvudtaget utreddes eller inte.
På FEI driver juristerna ärenden på samma sätt som en vanlig åklagare driver ärendet. Om ett ärende är komplicerat arrangeras en hearing och ärendet kan skickas vidare till FEI Tribunalen. En viktig faktor är att det för ärenden inte finns någon preskriptionstid inom FEI medan det inom SvRF länge har varit två månader. En tid som fungerar bra för rena tävlingsärenden men sämre för den här typen av ärenden. Nu finns det ett undantag och det är en tio-årig preskriptionstid för ärenden som går under rubriceringen allvarlig kränkning.
– Två månader verkar oerhört kort, säger FEI :s chefsjurist.
Relation till person i beroende ställning
I programmet berättar Ulf Brömster om att förbundet kommer att införa ett regelverk som handlar om intima relationer liknande den uppförandekod som Basketförbundet har sedan flera år.
– Vi beslöt under 2022 att införa en skrivning som går ut på att en intim relation mellan ridlärare / tränare och en elev, som är under 18 år, inte är acceptabel. Detta ska stå i kompetensbeskrivningarna för ridlärare och ridtränare, säger Brömster.
Han betonar vikten av samstämmiga regler med Riksidrottsförbundet men får inte medhåll av Björn Eriksson.
Länk till programmet på SVT Play
Tidigare på Hippson.se
Förbundet överklagar inte i tränarmålet
Ulf Brömster: "Hovrättens beslut är upprörande"
Domen i tränarmålet - tränaren får rätt till diplomeringen
Hovrättsförhandlingar inleds i tränarmålet
Hovrätten beviljar prövning i tränarmålet
SvRF överklagar tingsrättens dom i tränarmålet
Ulf Brömster om domen: "Vi står fast vid vår bedömning"
SvRF ska ge tränaren diplomeringen åter – domen har kommit
"Ingen rättighet att få funktionärsuppdrag inom idrotten"
Sista dagen av förhandlingar i rättegången
Tränarens agerande inte förenligt med värdegrunden
Gripande när kvinna vittnar om relationen med tränaren
Ponnymamman vittnar: "Ville att förbundet skulle ta tag i kulturen"
Vittnar om tränarens goda etik och moral
"Jag vill få en chans att berätta min historia"
Indragen diplomering - yrkesförbud eller ej?
Ingen förlikning mellan tränaren och SvRF
Rättegången inleds – tränare stämmer SvRF
Tränare stämmer SvRF efter indragen diplomering
taggar
Liknande webbartiklar
- SvRF bemöter kritiken i Uppdrag granskning
- Sylve Söderstrand: ”Rio, here we come!"
- FEI stänger av distansryttare – slog sin häst med vattenflaska
- Jakten på ny förbundsordförande går in på upploppet
- Ulf Brömster avgår 2023 – ställer ej upp för omval
- SvRF:s ordförande vill ha tydligare regler: "Idrottsjuridiken är inte särskilt stringent"
- Ulf Brömster: ”Vi vill inte ha någon tystnadskultur”
- Ulf Brömster om tävlingsstoppet: "Under året har vi kastats mellan hopp och förtvivlan"
- Ulf Brömster om domen: ”Vi står fast vid vår bedömning”
- Maria Gretzer hoppas på ögonöppnare: "Många som livnär sig på vår sport"

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!