Nyheter
Publicerad: 2021-07-13
Foto: Wången
Upplev historiska Wången med ny guideapp
Nu kan den som besöker Wången resa i tiden med hjälp av en ny app som guide. Med en berättarröst i örat får besökaren följa med på en tidsresa och höra om hur Wången en gång i tiden klassats som en anläggning av yttersta vikt för rikets försvar.
En berättarröst beskriver hur det såg ut på Wången i början av 1900-talet och i bakgrunden hörs hovtramp av hästar som tar sig fram genom skogen. I en ny app kan du själv gå i den nordsvenska hästens spår och följa Wångens historia fram till i dag.
– I hemesterns tecken har vi sett ett ökat intresse för guidade vandringar så därför har vi tagit fram den här appen. Med hjälp av den kan besökarna själva kan välja tidpunkt för guidningen, berättar Emma Roos, marknadsansvarig på Wången.
Guidningen runt Wången är en cirka 35–40 minuter lång promenad. Berättelsen varvas med journalklipp och intervjuer med flera av Wångens medarbetare, bland andra Thord Larsson, historieintresserad populär guide och tidigare lärare på Wången, Ingvar Forss, som är uppvuxen i Alsen, och Anne von Krusenstierna, som arbetat på Wången sedan 1996.
Ett projekt för att öka tillgängligheten
Den historiska vandringen runt Wången har tagits fram i samverkan med Föreningen Nordsvenska hästen och genom kulturmiljöbidrag av länsstyrelsen. Det är ett bidrag som ges för att öka förståelsen av historiska sammanhang och göra kulturmiljöer mer tillgängliga för alla.
– Vi hoppas att fler länsbor ska besöka Wången och uppleva den vackra platsen och känna stolthet över det historiska arvet. Wången är en av hästnäringens tre riksanläggningar och förser näringen i hela Norden med kunskap och utbildad personal, säger Emma Roos
När Wången var hingsthållarstation för nordsvenska brukshästar togs hästarna till bete i Offerdalsfjällen. Foto: Jamtlis fotosamlingar (CC)
En handikappanpassad rundtur
Turen runt Wången är tänkt att gås till fots, men går även att ta sig runt på cykel, med permobil eller rullator.
– När man går runt på Wången får man tänka på att man kan möta hästar när man kommer runt hörnet. Därför får man inte köra bil eller ha lösa hundar på området och man måste också tänka på att själv röra sig med hänsyn till hästarna så att man inte råkar skrämmas, säger Emma Roos.
Den guidade turen tar man med fördel under sommarens vardagar med ett stopp på värdshuset för lunch eller fika.
– Vi hoppas att många besökare kommer och upptäcker Wången. Vi har både vacker utsikt och intressant historia att bjuda på. Nu går dessutom historien igen på Wången sedan vi 2017 blev Brukshästcentrum och återigen utbildar människor som vill arbeta i skog och mark med arbetshästar.
Liknande webbartiklar
- Den ridande turistbyrån blev en succé
- Heta dagar förbjuds hästdroskor på Malta
- Testar turistbyrå till häst: ”Vill skapa uppmärksamhet kring våra ridleder”
- Flyttade från Stockholm till Dalarna och startade eget: "Måste våga tro på sin idé"
- Ny app mäter och analyserar ryttarens sits
- Anna Svensson skapade en "gravidapp" för hästar
- Elin Lundgren har skapat en app för uppfödare: ”Något jag saknat länge”
- Lisen Bratt Fredricson går in som ägare till appen Ridesum
- Ny ridsportapp för träning på distans: "Kan ha elever över hela landet”
- Armband med tillhörande app – som mäter hur stilla ryttaren håller sina händer

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna i boxen hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!