Nyheter
Publicerad: 2018-12-26
Flera hästar har insjuknat och har behövt behandling. Foto: Privat
Upprörda känslor när hästar drabbats av dålig stallmiljö: "Måste åtgärdas enligt lag"
I ett stall i Smedjebackens kommun, i Dalarna, har flera av de uppstallade hästarna blivit sjuka. Vissa har drabbats av hosta och en av dem har fått svamptillväxt i halsen. Detta på grund av att stallet inte håller den standard det ska.
Text: Julia Brente
Det var i början på maj som de inackorderade i stallet började notera att det var tung luft i byggnaden. De viftade bort problemet och tänkte att det var på grund av den väldigt varma försommaren. Efter en tid insåg de dock att luftkvaliteten inne i stallet var bristfällig och att hästarna började insjukna.
– Min häst började hosta och snorade väldigt mycket, precis som många andra, berättar Jenifer Nilsson som hade sin häst på anläggningen.
Där stod 28 hästar uppstallade, 25 av dem började enligt Jenifer visa symtom på sjukdom.
Tog kontakt med kommunen
Anläggningen ägs av kommunen men hyrs av föreningen. När de inackorderade började misstänka att hästarnas dåliga allmäntillstånd berodde på mögel kontaktade de kommunen och bad om hjälp. Man ville att de skulle komma ut för att göra en provtagning. Svaret blev att det skulle dröja, eftersom alla skulle gå på semester. På anläggningen bedrivs även en ridskola, Jenifer menar att ett flertal lektionshästar insjuknade samtidigt som privathästarna.
I privatstallet stod Felicia Dahlström uppstallad med sin häst, som också drabbades av hosta och försämrat allmäntillstånd. Felicia och en annan hästägare började därför jobba för att prover och undersökningar skulle tas i stallet.
Gjordes en undersökning
Efter mycket påtryckningar fick hästägarna till slut gehör och kommunen skickade ut ett företag som tog prover i stallet. När resultatet kom insåg de att misstankarna var befogade, på anläggningen hittades 20 olika mögelsorter.
I företagets rapport skriver man att de direkt bör renovera stallet. Detta eftersom hästarna fram till en renovering sker kommer att komma i kontakt med möglet när de står inne i stallet, då det sitter på boxväggarna. Vilket innebär att möglet även kan komma att hamna i kontakt med foder och hästarnas strö.
Flera toxiska mögelsorter
I rapporten som hästägarna får tillbaka efter mätningarna kan man se att det i stallet finns 20 olika mögelsorter, varav ett flertal är toxiska. En av dem är stachybotrys, som även kallas för "toxic black mold".
För att klargöra vad det innebär att ha detta mögel i stallet kontaktar Hippson Erica Bloom som är senior forskare inom mikrobiell exponering och luftkvalitet i innemiljö, arbetsmiljö och kulturmiljö på det statliga forskningsinstitutet Rise. Erica berättar att stachybotrys bildar mycket starka gifter. I vetenskaplig litteratur är möglet satt i samband med exempelvis inflammation och blödningar i luftvägarna hos hästar och andra djur.
– Det är inte vetenskapligt utrett exakt hur och i vilken dos som stachybotrys är giftig. Men att den producerar starka gifter råder inget tvivel om, säger Erica och fortsätter:
– Oavsett så tillväxer inte stachybotrys eller mögel generellt i byggnader utan att det finns en ordentlig fukt- eller vattenskada. Att man hittar mögel i stallbyggnaden visar med andra ord på byggnadstekniska brister, en fukt- och vattenproblematik, som måste åtgärdas enligt lag. Det är nämligen så att fukt- och mögelskador generellt är satta i samband med ohälsa av exempelvis Världshälsoorganisationen (WHO). Och det finns skrivet i lagstiftningen, både i miljöbalken och i arbetsmiljölagstiftningen, att denna risk för olägenhet ska åtgärdas. Om det är alla svenska myndigheter överens.
Måste åtgärda fuktproblem
När Hippson kontaktar kommunen och föreningen hävdar de först att möglet inte är farligt för varken hästarna eller människor, såsom elever och anställda, eftersom byggnaden har godkänd ventilation. Detta är något Erica Bloom starkt ifrågasätter.
– Om en fukt- och mögelskada finns i byggnaden kan man inte ventilera bort den eller ignorera den för att man har godkänd ventilation. Det är inte ett relevant argument. Ventilationen ska vara anpassad för byggnaden och den verksamhet som bedrivs, men kan aldrig kompensera för vattenskador och den tillförsel av föroreningar som detta tillför, säger hon och fortsätter:
– Som fastighetsägare har man ansvar att se till, och bevisbörda att visa, att byggnaden inte innebär en risk för människors hälsa. Det innebär att man måste åtgärda fuktproblematiken och byta ut eller avlägsna allt skadat material. Detta är ju extra viktigt på denna plats eftersom det inte bara är en byggnad för hästar utan också är en arbetsplats, samt en ridskola där barn vistas regelbundet.
Valde att flytta därifrån
Strax efter undersökningarna i stallet blev det tydligt att någon förändring inte skulle ske inom en snar framtid. Jenifer valde då att tillsammans med Felicia Dahlström och en annan hästägare, Amanda, flytta sina hästar till ett kallstall. Varken Amandas eller Felicias hästar har tillfrisknat, trots att de har flyttat till en ny anläggning.
– Min var en av dem som blev allra sjukast, förklarar Felicia, vars häst drabbades av svamptillväxt i halsen.
Samtidigt blev även Amandas häst mycket sjuk, enligt veterinärens utlåtande hade den drabbats av kronisk hosta på grund av den dåliga stallmiljön.
Har lett till kostnader och osämja
Situationen som hästägarna befinner sig i har resulterat i höga veterinärkostnader och osämja med föreningen. De drabbade som Hippson har varit i kontakt med är mycket upprörda och arga över hur läget ser ut, de känner sig dåligt behandlade.
I dagsläget säger hästägarna som fortfarande vill ha kvar sin stallplats i det drabbade stallet att de betalar hyra, även om de inte är uppstallade där på grund av miljön. Detta menar dock föreningen inte stämmer.
Att de besiktningar som, enligt kontrakt, ska ha gjorts en gång om året är utförda råder det delade meningar om. Och det finns ingen dokumentation som visar att anläggningen är besiktigad. Föreningen säger till Hippson att en veterinär har undersökt samtliga ridskolehästar och att inga av dem var sjuka då men en häst hade tidigare behandlats mot hosta.
Hippson har vid upprepade tillfällen sökt kommunen för en kommentar kring händelserna, i ett mejl skriver Siw Östlund som är fritidschef på Smedjebackens kommun:
– Smedjebackens kommun har stöttat Smedjebackens ryttarsällskap med konsulter, ekonomiskt och fysiskt och med ombyggnation av fuktskadad vägg. Jag vet att ryttarföreningen i dagsläget håller på att titta på en ombyggnation, upprustning av boxar och boxväggar.
Föreningen gör så gott de kan
Stallet behöver renoveras för att det ska vara en bra miljö att befinna sig i, enligt både rapporten och forskaren Erica Bloom. Men detta är något som innebär stora kostnader. Siw Östlund anser att kommunen bidrar till denna renovering, samtidigt upplever föreningen att de måste stå på egna ben. Man arbetar ideellt för att lösa problemen med kommunens anläggning.
– Vi har i dagsläget en lösdrift som har blivit klar den 25 november, nu håller vi på och arbetar på en till. Bygget sker helt och hållet med ideella krafter och vi kämpar på så gott vi kan. Vi har ansökt om ekonomisk hjälp av kommunen men har i dagsläget fått avslag. Därför kryper vi fram så gott vi kan på vår egen ekonomi som tyvärr inte är den bästa, skriver föreningen i ett mejl till Hippson.
På Rise (där Erica Bloom är verksam) arbetar experter som är involverade i fukt- och skadeutredningar. Man sysslar även med inne- och arbetsmiljöforskning, samt med olika regeringsuppdrag. Institutet för bland annat dialog med Jordbruksverket kring regeringsuppdraget om att öka kompetensen inom djurstallsbyggandet i Sverige och arbetar för Boverket i regeringsuppdraget om innemiljö.
taggar
Liknande webbartiklar
- Mögel i stall drabbar barn och hästar: "Fler riskerar att bli sjuka"
- Ridskolan drar i gång på Skånsta igen: ”Stallet är skurat och klart”
- 4 000 hästar ska vaccineras i Thailand – efter utbrottet av afrikansk hästpest
- Erbjuder sig att ta hand om kroniskt sjuka personers hästar: ”Finns ett stort behov"
- Kvarka igen på ridskolan i Örnsköldsvik
- Louise och tidigare vildhästen Hannibal stöttar sjuka: ”Glädjen vi möter är magisk”
- Man tillkallade inte veterinär till fångsjuka hästar – åtalas för djurplågeri
- Hästar kan få astma av dammig stallmiljö
- Ventilationen är vanligaste misstaget vid stallbyggen
- Par måste söka tillstånd för gårdens 18 hästar

Sverige trea i Nations Cup i Rotterdam
Under lördagen avgjordes Nations Cup i dressyr i Rotterdam, Nederländerna. Det svenska laget var med och knep en pallplats.

Den nya skrivningen i konsumentköplagen
För alla köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022 finns det en ny skrivning i konsumenköplagen att förhålla sig till. Men vad innebär den?

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Häst hamnade i älv
På lördagen tog en häst sig ut i Vrångsälven, utanför Charlottenberg. Räddningstjänsten ryckte ut, men hästen lyckades ta sig upp på egen hand.

Hur man överlistar en ponny
Vad gör man när ponnyn inte vill gå åt rätt håll, eller röra sig alls, i skrittmaskinen? Motiverar med godis såklart! Helt plötsligt var uppgiften enkel.

Häståkeriet lever vidare i ny regi
Förra året var Häståkeriet på Djurgården nedläggningshotad, men fick leva vidare. I februari tog profiler från nöjesbranschen över verksamheten.
"Målet: vara en frizon för alla i Stockholm som vill må bra med häst"

Effektivt och roligt att träna i 3D
I naturen får ridningen ytterligare en dimension, jämfört med på en platt ridbana. Enligt Jens Fredricson är en återgång till träning i skog framtidens melodi.
"Det är faktiskt inte en självklarhet för alla att jobba hästen utanför ridhuset"

Sverige femma i Nations Cup i Rotterdam
Under midsommarafton har det ridits Nations Cup i hoppning i Nederländerna. Hemmalaget vann inför en jublande publik.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Svalka hästen i värmen – gör "hästglass"
Jonna Goedicke ville bjuda sina fyrbenta vänner på något svalkande. Med vatten och frukt skapade hon enkelt en smarrig "hästglass".

Livet är riktigt härligt – varje morgon
Quarterhingsten och pensionären Chic Diesel Olena har en härlig rutin. Varje morgon rullar han sig i hagen och pustar och stönar högljutt.

Nya arrangörer för finaler och mästerskap
FEI har utsett fler arrangörer av mästerskap och världscupfinaler fram till och med 2026. Bland annat blir det finaler i Basel och Fort Worth.

WFFS – många hingstar behöver väljas bort
Sjukdomen Warmblood fragile foal syndrome har varit på allas läppar. Enligt forskning kan sjukdomen kopplas till dressyregenskaper.
Forskare har studerat hur SWB-aveln kan bli av med mutationen

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Hippsons foderexpert har tidigare svarat på vilken skillnad det är på mineralpellets och mineralbalja. Läs hennes svar igen på premiumsajten.
Jenny Redgård: "Mängden av olika mineraler kan skilja sig mycket"

När det går riktigt smidigt att knoppa
När Alva Svensson, hästskötare på Grevlunda, ska knoppa så går det snabbt och enkelt. Speciellt med hästen som gärna tar en tupplur i boxen.

Klimatsmart helhetskoncept
Bakom idén om en helhetslösning för hästägare står en hästintresserad lantbrukspionjär och ingenjör. Här berättar hon mer.
"Syftet är att både kunden och lantbrukarna ska känna sig trygga"

Olycka – tappade hästtransport med häst
En trafikolycka inträffade under torsdagen när en personbil tappade en hästtransport med häst i på vägen. Det rapporterar Gefle Dagblad.

När man vill göra precis som mamma
Caroline Roffman Meredith rider dressyr på Grand Prix-nivå. Och frågan är om inte hennes två döttrar kommer att ta efter i framtiden.

Mopedgäng skrämde hästar till flykt
Under fredagskvällen körde ett stort antal mopedister utanför en hästhage i Romme. Hästarna blev så stressade att de rymde från sin hage.

Gymnasieskolan föder upp hopphästar
I avelsprojektet på Ösby naturbruksgymnasium får eleverna följa resan från spermie till treårstest. I våras föddes de två första fölen på skolan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!