Nyheter
Publicerad: 2018-12-26
Flera hästar har insjuknat och har behövt behandling. Foto: Privat
Upprörda känslor när hästar drabbats av dålig stallmiljö: "Måste åtgärdas enligt lag"
I ett stall i Smedjebackens kommun, i Dalarna, har flera av de uppstallade hästarna blivit sjuka. Vissa har drabbats av hosta och en av dem har fått svamptillväxt i halsen. Detta på grund av att stallet inte håller den standard det ska.
Text: Julia Brente
Det var i början på maj som de inackorderade i stallet började notera att det var tung luft i byggnaden. De viftade bort problemet och tänkte att det var på grund av den väldigt varma försommaren. Efter en tid insåg de dock att luftkvaliteten inne i stallet var bristfällig och att hästarna började insjukna.
– Min häst började hosta och snorade väldigt mycket, precis som många andra, berättar Jenifer Nilsson som hade sin häst på anläggningen.
Där stod 28 hästar uppstallade, 25 av dem började enligt Jenifer visa symtom på sjukdom.
Tog kontakt med kommunen
Anläggningen ägs av kommunen men hyrs av föreningen. När de inackorderade började misstänka att hästarnas dåliga allmäntillstånd berodde på mögel kontaktade de kommunen och bad om hjälp. Man ville att de skulle komma ut för att göra en provtagning. Svaret blev att det skulle dröja, eftersom alla skulle gå på semester. På anläggningen bedrivs även en ridskola, Jenifer menar att ett flertal lektionshästar insjuknade samtidigt som privathästarna.
I privatstallet stod Felicia Dahlström uppstallad med sin häst, som också drabbades av hosta och försämrat allmäntillstånd. Felicia och en annan hästägare började därför jobba för att prover och undersökningar skulle tas i stallet.
Gjordes en undersökning
Efter mycket påtryckningar fick hästägarna till slut gehör och kommunen skickade ut ett företag som tog prover i stallet. När resultatet kom insåg de att misstankarna var befogade, på anläggningen hittades 20 olika mögelsorter.
I företagets rapport skriver man att de direkt bör renovera stallet. Detta eftersom hästarna fram till en renovering sker kommer att komma i kontakt med möglet när de står inne i stallet, då det sitter på boxväggarna. Vilket innebär att möglet även kan komma att hamna i kontakt med foder och hästarnas strö.
Flera toxiska mögelsorter
I rapporten som hästägarna får tillbaka efter mätningarna kan man se att det i stallet finns 20 olika mögelsorter, varav ett flertal är toxiska. En av dem är stachybotrys, som även kallas för "toxic black mold".
För att klargöra vad det innebär att ha detta mögel i stallet kontaktar Hippson Erica Bloom som är senior forskare inom mikrobiell exponering och luftkvalitet i innemiljö, arbetsmiljö och kulturmiljö på det statliga forskningsinstitutet Rise. Erica berättar att stachybotrys bildar mycket starka gifter. I vetenskaplig litteratur är möglet satt i samband med exempelvis inflammation och blödningar i luftvägarna hos hästar och andra djur.
– Det är inte vetenskapligt utrett exakt hur och i vilken dos som stachybotrys är giftig. Men att den producerar starka gifter råder inget tvivel om, säger Erica och fortsätter:
– Oavsett så tillväxer inte stachybotrys eller mögel generellt i byggnader utan att det finns en ordentlig fukt- eller vattenskada. Att man hittar mögel i stallbyggnaden visar med andra ord på byggnadstekniska brister, en fukt- och vattenproblematik, som måste åtgärdas enligt lag. Det är nämligen så att fukt- och mögelskador generellt är satta i samband med ohälsa av exempelvis Världshälsoorganisationen (WHO). Och det finns skrivet i lagstiftningen, både i miljöbalken och i arbetsmiljölagstiftningen, att denna risk för olägenhet ska åtgärdas. Om det är alla svenska myndigheter överens.
Måste åtgärda fuktproblem
När Hippson kontaktar kommunen och föreningen hävdar de först att möglet inte är farligt för varken hästarna eller människor, såsom elever och anställda, eftersom byggnaden har godkänd ventilation. Detta är något Erica Bloom starkt ifrågasätter.
– Om en fukt- och mögelskada finns i byggnaden kan man inte ventilera bort den eller ignorera den för att man har godkänd ventilation. Det är inte ett relevant argument. Ventilationen ska vara anpassad för byggnaden och den verksamhet som bedrivs, men kan aldrig kompensera för vattenskador och den tillförsel av föroreningar som detta tillför, säger hon och fortsätter:
– Som fastighetsägare har man ansvar att se till, och bevisbörda att visa, att byggnaden inte innebär en risk för människors hälsa. Det innebär att man måste åtgärda fuktproblematiken och byta ut eller avlägsna allt skadat material. Detta är ju extra viktigt på denna plats eftersom det inte bara är en byggnad för hästar utan också är en arbetsplats, samt en ridskola där barn vistas regelbundet.
Valde att flytta därifrån
Strax efter undersökningarna i stallet blev det tydligt att någon förändring inte skulle ske inom en snar framtid. Jenifer valde då att tillsammans med Felicia Dahlström och en annan hästägare, Amanda, flytta sina hästar till ett kallstall. Varken Amandas eller Felicias hästar har tillfrisknat, trots att de har flyttat till en ny anläggning.
– Min var en av dem som blev allra sjukast, förklarar Felicia, vars häst drabbades av svamptillväxt i halsen.
Samtidigt blev även Amandas häst mycket sjuk, enligt veterinärens utlåtande hade den drabbats av kronisk hosta på grund av den dåliga stallmiljön.
Har lett till kostnader och osämja
Situationen som hästägarna befinner sig i har resulterat i höga veterinärkostnader och osämja med föreningen. De drabbade som Hippson har varit i kontakt med är mycket upprörda och arga över hur läget ser ut, de känner sig dåligt behandlade.
I dagsläget säger hästägarna som fortfarande vill ha kvar sin stallplats i det drabbade stallet att de betalar hyra, även om de inte är uppstallade där på grund av miljön. Detta menar dock föreningen inte stämmer.
Att de besiktningar som, enligt kontrakt, ska ha gjorts en gång om året är utförda råder det delade meningar om. Och det finns ingen dokumentation som visar att anläggningen är besiktigad. Föreningen säger till Hippson att en veterinär har undersökt samtliga ridskolehästar och att inga av dem var sjuka då men en häst hade tidigare behandlats mot hosta.
Hippson har vid upprepade tillfällen sökt kommunen för en kommentar kring händelserna, i ett mejl skriver Siw Östlund som är fritidschef på Smedjebackens kommun:
– Smedjebackens kommun har stöttat Smedjebackens ryttarsällskap med konsulter, ekonomiskt och fysiskt och med ombyggnation av fuktskadad vägg. Jag vet att ryttarföreningen i dagsläget håller på att titta på en ombyggnation, upprustning av boxar och boxväggar.
Föreningen gör så gott de kan
Stallet behöver renoveras för att det ska vara en bra miljö att befinna sig i, enligt både rapporten och forskaren Erica Bloom. Men detta är något som innebär stora kostnader. Siw Östlund anser att kommunen bidrar till denna renovering, samtidigt upplever föreningen att de måste stå på egna ben. Man arbetar ideellt för att lösa problemen med kommunens anläggning.
– Vi har i dagsläget en lösdrift som har blivit klar den 25 november, nu håller vi på och arbetar på en till. Bygget sker helt och hållet med ideella krafter och vi kämpar på så gott vi kan. Vi har ansökt om ekonomisk hjälp av kommunen men har i dagsläget fått avslag. Därför kryper vi fram så gott vi kan på vår egen ekonomi som tyvärr inte är den bästa, skriver föreningen i ett mejl till Hippson.
På Rise (där Erica Bloom är verksam) arbetar experter som är involverade i fukt- och skadeutredningar. Man sysslar även med inne- och arbetsmiljöforskning, samt med olika regeringsuppdrag. Institutet för bland annat dialog med Jordbruksverket kring regeringsuppdraget om att öka kompetensen inom djurstallsbyggandet i Sverige och arbetar för Boverket i regeringsuppdraget om innemiljö.
taggar
Liknande webbartiklar
- Mögel i stall drabbar barn och hästar: "Fler riskerar att bli sjuka"
- Ridskolan drar i gång på Skånsta igen: ”Stallet är skurat och klart”
- Behov av personal – ridklubben kan tvingas stänga: ”Var ska vi dra gränsen?”
- 4 000 hästar ska vaccineras i Thailand – efter utbrottet av afrikansk hästpest
- Erbjuder sig att ta hand om kroniskt sjuka personers hästar: ”Finns ett stort behov"
- Kvarka igen på ridskolan i Örnsköldsvik
- Louise och tidigare vildhästen Hannibal stöttar sjuka: ”Glädjen vi möter är magisk”
- Man tillkallade inte veterinär till fångsjuka hästar – åtalas för djurplågeri
- Hästar kan få astma av dammig stallmiljö
- Ventilationen är vanligaste misstaget vid stallbyggen

Kvinna får inte lov att sälja fler hästar
En hästhandlare i norra Sverige förbjuds att handla med hästar. Fortsätter kan hon tvingas att betala vite, det rapporterar Sundsvalls tidning.

Ekipaget splittrat – "Elvis" såld
Tidigare i år fick Magic Park Stables beridare André Brandt göra debut på högsta internationella nivå under GHS med hästen El Qlassico TT.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Bra svensk laginsats i La Baule
Världens bästa hoppnationer tog sig an en lagklass av mästerskapskaraktär på klassisk hoppmark i La Baule, Frankrike.

Knoppa son Kittels groom
Går det att göra perfekta knoppar? Nej, svarar Marie Johansson med ett skratt. Här förklarar hon i alla fall sin metod – och bjuder på fiffiga knep.

När man vet att unghästen är trafiksäker
När Michelle Olbrich skulle sälja sin treåring så frågade köparna om hästen var trafiksäker. Hon kom på ett sätt att visa detta för säljarna.

Familjen tvingades avliva hästen själva
Hästen Ibbe blev snabbt sjuk och någon veterinär fanns inte tillgänglig. Det hela slutade med att familjen själva fick skjuta hästen.
Hästägaren: "Mitt hjärta är utslitet ur min kropp och jag är så tom"

Vill göra hästskötarnas röster hörda
Med hjälp av ett nytt verktyg ska FEI samla in feedback från hästskötare vid internationella evenemang, för att förbättra arbetsmiljön.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Isolering hävs på Mantorp
Efter att hästar på Mantorp hästsportarena konstaterats med EHV-1 och neurologiska symtom, har anläggningen varit isolerad.

Saknad, sorg, återbesök och tävling
Sara Ekman sörjer sin häst Hedda som har lämnat ett stort tomrum efter sig. Samtidigt är hon tacksam för allt fint som hon har kvar.

Forskar om hästunderstödd terapi
Högskolan i Halmstad satsar på forskning om hästunderstödd terapi. En forskargrupp med hästen som gemensam nämnare är på gång.

Vem avgör om funktionären står i vägen?
Vad gäller om en funktionär står i vägen på banan när ett ekipage ska starta? Överdomare Bengt Sånesson förklarar och svarar på frågan.

En riktig gentleman som öppnar grinden
Hästen Sam kan både öppna och stänga grindar åt sin ryttare. Något som underlättar för dem båda när de är ute på tur.

Upplev spänningen på plats
Sommartrav är en av Svensk Travsports största publik- satsningarna på flera år där publiken verkligen får komma nära travsporten.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Färre än hälften av de startande gick i mål
Vid Össjö hästsällskaps internationella tvåstjärniga klass i fälttävlan kom knappt hälften i mål med godkänt resultat i terrängen.
Banbyggarens analys: "En del kom till start med ett minimum av kval"

Världsettan sommarpratar i Sveriges Radio
I sommar får vi höra Henrik von Eckermann i Sveriges Radio. Världsettan är en av årets sommarpratare.

20 unga ryttare klara för start på Stadion
Tio ponny- och tio childrenryttare får chansen att tävla sida vid sida med några av sportens allra främsta under Stockholm Horse Week.

Far och son Fredricson tävlar tillsammans
När Sylve Söderstrand arrangerar nationella hopptävlingar för ponny och häst på Gotland, då blir det stjärnglans i startlistan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!