Nyheter
Publicerad: 2021-04-27
Foto: Adobe Stock
Uteritten ger hästen varierad träning
Mer än 70 procent säger sig rida ut i naturen minst en gång i veckan. Den vanligaste anledningen till uteritt är att ryttarna vill erbjuda hästen varierad träning, men också att hästen blir pigg och glad och att ryttaren själv njuter av naturupplevelsen. Det visar en enkätundersökning som Agria har gjort där drygt 1 000 ryttare deltog.
Hela 95 procent av ryttarna kopplar ihop uteritt med varierad träning för hästen. Ridning i naturen har så många fördelar när hästen får gå på olika typer av underlag, lyfta på hovarna över stock och sten, klättra upp och ned i backar eller hoppa över ett dike. Med ett varierat upplägg för träning undviker ryttaren monotona rörelser som kan leda till förslitningsskador, samtidigt som hästen stärker sin kropp.
– Vad roligt att så många lyfter fram nyttan och glädjen med att rida ut! Varierad ridning är en viktig del i strävan efter att öka hästens hållbarhet och undvika risken för hältor. Förutom att det stärker hästens muskler, senor, leder och ligament får de flesta hästar bra framåtbjudning och ett fint lösgörande arbete som släpper spänningar i kroppen ute i naturen, säger Agnes Fabricius, vd för Agria djurförsäkring, i ett pressmeddelande.
De flesta är allroundryttare
De flesta av deltagarna i undersökningen ser sig själva som allroundryttare och för hela 94 procent av deltagarna ingår uteritten som en återkommande del i hästens träningsschema. Ryttarna i undersökningen säger sig främst använda uteritten till att träna hästens kondition, medan en grupp passar på att finlira på dressyrmoment och några passar på att hoppa i terrängen.
Hur många ramlar av?
Rädslan för att ramla av hästen i naturen kan vara en anledning till att en del väljer bort en skogstur. Enligt svaren i undersökningen visar det sig att 45 procent av ryttarna aldrig har ramlat av från sin nuvarande häst, medan något fler, 54 procent, har ramlat av någon enstaka gång. Endast 1,5 procent ramlar av ganska ofta. På frågan om hästen har skadat sig under uteritten svarar 88 procent nej, medan endast fem procent har råkat ut skador. Oftast handlar det om småsår, broddtramp, balltramp, trampa på en vass sten eller en sträckning. Större skador kunde bland annat inträffa om underlaget gav vika och hästen trampade ned i ett hål.
Tips om säkrare uteritter från deltagarna
Många av undersökningens deltagare delar med sig av tips om hur man kan vänja den ovana hästen vid uteritter. Att rida ut i skogen är en viktig del i den unga hästens utbildning, i undersökningens svar är endast nio procent av hästarna mellan 3-5 år och resterande från sex år och uppåt. Ett återkommande tips för unga och oerfarna hästar är att börja med att promenera först. Att börja gå skogspromenader redan i unghäståren bidrar till att hästen blir trygg och lydig. Ta gärna med en mer erfaren häst som sällskap om du har möjlighet. Ett annat återkommande tips är att ha hästen mellan hjälperna och avleda uppmärksamheten från det ”farliga” genom att låta den arbeta med övergångar, öppnor, slutor och skänkelvikningar. Någon fokuserar enbart på att skritta i skogen. Andra tipsar om att ta hjälp av någon med mer rutin om du känner dig osäker. Ha tålamod och låt det ta tid. Börja med småturer i hästens hemmamiljö och utöka turerna försiktigt successivt. Glöm inte berömmet!
Fotnot: 1 036 ryttare deltog i undersökningen som gjordes på Facebook. Mer än hälften är allroundryttare, en fjärdedel rider mest dressyr och 14 procent hoppning och endast 8 procent ägnar sig mestadels åt fälttävlan.
taggar
Liknande webbartiklar
- Hästens första år viktiga för hållbarheten
- Balans bygger hållbara hästar
- Ny filmserie om hästars välfärd och hållbarhet
- Skritta hästen frisk och hållbar i vinterkylan
- Ekonomitips till hästägaren – koll på foder och nyckeltal
- Ny studie på gång om oskodda sporthästar: "Det här måste undersökas vidare"
- Livsviktig operation bedömdes som förebyggande vård
- Fölets benställning och bockhovar – så håller du koll
- Vem blir årets uppfödare – dags att nominera
- Kompisens råd ersätter inte veterinären

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!