Nyheter
Publicerad: 2021-12-02
Foto: Tomas Holcbecher
”Varför dra på sig offerkoftan”
Efter att vi publicerat tre unga tjejers erfarenheter av stallarbete har vi fått till oss flera liknande berättelser. Det vi saknar däremot är de goda exemplen men vi är säkra på att de finns. Här berättar Elin och Lisa om sina erfarenheter.
Text: Annika Grundberg
Elin:
"Jag jobbade under flera år i ett tävlingsstall hos en av våra mer meriterade ryttare. Jag jobbade cirka 06.30 till 16.00 (eller när vi var klara). Dagarna gick i ett rasande tempo, det fanns aldrig tid för rast eller lunch. Att vara tvungen att ta sig tid för att kunna gå på toaletten var mer regel än undantag. Varje dag när jag kom hem brände och bultade det i benen efter alla de många tusen steg jag gått. Ett par skor varade sällan mer än fyra månader, sedan var de helt utslitna. Var och varannan vecka fick man en utskällning efter att något inte hunnits med eller glömts av på grund av alla femtioelva andra saker som skulle göras. Efter hand som tiden gick blev jag mer och mer bunden till vissa uppgifter, istället för att få nya utvecklande arbetsuppgifter. När jag började hade jag en utvecklingsanställning några dar i veckan med Arbetsförmedlingen i ryggen. Det blev ganska snabbt att jag gick upp till heltid trots att det inte var tänkt så. AF fortsatte stötta med en del av lönen under hela tiden. Jag jobbade så gott som varje helg men något OB var det aldrig tal om. Jag fick oftast inte veta när jag skulle vara ledig i förväg utan fick veta det dagen innan. Under de år jag arbetade där hade jag som mest två veckors semester på ett år, dock inte sammanhängande. Den sista tiden jag var där balanserade jag på gränsen till att bli utbränd. Jag känner fortfarande i dag flera år senare av det hårda tempot. Har svårt att varva ner och jobba i normalt tempo. Är rädd att göra fel, då får man ju en utskällning. Känslan av att vad man än gjorde så var det aldrig tillräckligt sitter djupt.”
Omtanke om personalen behövs
Lisa kontaktar Hippson efter att ha läst våra tidigare artiklar. Hon har i dag lämnat stall- och hästjobben bakom sig. Hon arbetade som timanställd under terminerna och heltid på lov under sin gymnasietid. Tanken var att jobba i stall en tid efter gymnasiet men så blev det aldrig.
– Det är fruktansvärt hur det är och att det är så många som har liknande upplevelser. Det är väl till exempel självklart att man ska ha vit lön, säger Lisa.
– Jag var timanställd men jag såg ju de fast anställda komma och gå.
Lisa berättar att arbetsdagen på pappret var åtta timmar. Det var vad de fick betalt för oavsett hur många timmar de arbetat.
– Jobbade vi 7-21 fick vi ändå bara betalt för åtta timmar. Och vi skulle stå i stallet pigga och glada klockan sju nästa morgon.
Att arbetet tog tid berodde till stor del på dålig struktur och bristande ledarskap från arbetsgivaren menar Lisa.
– Arbetsgivaren kunde bli arg för att det inte var mockat fast man skrittat fram en häst åt henne i en timma i ridhuset för att hon inte dök upp när det var sagt.
Klump i magen
Lisa var väldigt ung när hon började arbeta i det här stallet. Som 16-åring fick hon ta emot en utskällning som fick henne att gråta i flera dagar. Det gavs sällan tid för lunch och det var ingen som såg till att personalen mådde bra.
– Som anställd ska man inte behöva gå omkring och vara rädd. Man ska inte behöva ha en klump i magen, hela tiden rädd för att få en utskällning.
Lisa studerar i dag och jobbar extra inom en helt annan bransch. Hon säger att även om jobbet kan vara stressigt så är omtanken om personalen helt annorlunda.
– Det ges tid för raster och lunch. Om någon skadar sig får man direkt hjälp och blir man sjuk så får man lov att vara det och bli riktigt frisk innan man kommer tillbaka till jobbet, säger hon.
Hon skickar med en tanke till många arbetsgivare inom hästbranschen:
– Om man har väldigt hög personalomsättning då kanske man ska ta ett steg tillbaka och fundera på varför det är så. Istället för att dra på sig offerkoftan.
Fotnot: Elin och Lisa heter egentligen något annat.
Det här är den tredje delen i vår serie om arbetsförhållandena i stall inom häst- och ridsporten. Hippson har fått ta del av många berättelser om arbetsförhållanden som inte varit bra. Men vi vill också höra om de goda exemplen. Vill du dela med dig av dina erfarenheter, mejla oss på redaktion@hippson.se, självklart går det bra att vara anonym.
Tidigare på Hippson.se
Arbetade 70 timmar i veckan
Hannas första hästjobb troligtvis det sista
Liknande webbartiklar
- "Arbetstagarna ska inte ta ett arbete där inte schyssta villkor finns"
- Ett hästjobb som gick med plus
- Arbetade 70 timmar i veckan
- Hannas första hästjobb troligtvis det sista
- "Ett riktigt hästjobb" för förbättrade arbetsvillkor
- Dammig arbetsmiljö för ridlärare kan vara hälsofara
- Attraktivt jobb trots brister i arbetsmiljön
- Säkerhetsprojekt ska förebygga incidenter: ”Viktigt att sikta mot större medvetenhet”
- Forskare vill förbättra hästnäringens arbetsmiljö: "Mer mekanisering behövs"
- Kräver arbetsmiljöåtgärder på ridklubb – personal mår dåligt

Tre svenskar vidare till kürfinal
Tre svenskar av tre möjliga har tagit sig vidare till onsdagens Grand Prix kür. I GP Special blev det ingen svensk medalj, men flera förbättringar.
"Är medaljer vi vill ha och det måste vi jobba hårdare för att få"

Timglaset ger en avspänd och mjuk häst
Bra dressyr för vilsna hoppryttare – så kan veckans övning beskrivas. Två bommar och fyra koner hjälper dig hitta vägen.

Onlineauktion av exklusiva hopptalanger
Nu öppnar Eye of the Master, en exklusiv onlineauktion med lovande hopptalanger av absoluta världsklass - från embryon till unghästar.

Charlotte Fry vinner guld i GPS
Det blev skifte på dressyrtronen när Storbritanniens Charlotte Fry går in och vinner guld i Grand Prix Special tillsammans med Glamourdale.
Silver till Cathrine Laudrup-Dufour – Kittel på tionde plats

Gareth Hughes tävlar på med restriktioner
FEI skriver i ett uttalande att det inte kommer att bli några disciplinära konsekvenser för Storbritanniens Gareth Hughes.

"Fick en annan känsla med honom i dag"
Individuella VM-medaljer i GP Special ska delas ut under kvällen. Klassen pågår för fullt och Sveriges första ryttare, Therese Nilshagen, har ridit.
Ryttaren: "Fick ordning på det som kändes lite trassligt i går"

Svenska hopphästarna är redo för tävling
Alla de svenska hopphästarna blev godkända vid besiktningen. Nu vet vi även vem som är reserv och vilka fyra ryttare som rider i laget.
Förbundskaptenen: "Alla ryttare som är på plats är viktiga för laget"

Stenhård kamp om medaljerna vid kör-SM
Vilken SM-helg det blev. Kampen om mästartitlarna blev stenhård när sportkörningskuskarna möttes i Skogsborg utanför Götene i helgen.
Favoritsegrar och kringklasser där kommande stjärnor visade sig
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Säsongspremiär av ATG Riders League!
Lördag den 30/7 startar den nya säsongen av ATG Riders League. Och premiären på Åbytravet bjuder på ett stjärnspäckat startfält.

Trots konstaterad covid – får fortsätta VM
Stora diskussioner väcktes efter att det framkommit att silverlagets Gareth Hughes tävlat med covid-19. FEI har meddelat vad som gäller i nuläget.

Ella Filippa om voltigesatsningen
VM-voltigören Ella Filippa Velander startar både individuellt och i lag. Här berättar hon om voltigehästens bästa egenskaper och mycket mer.

Måndag i Herning – det händer i dag
Under måndagen ska individuella dressyrmedaljer delas ut i Grand Prix Special, med tre svenskar till start. Även voltigemedaljörer ska koras.

Dante Weltino – en hjärtehäst
Therese Nilshagen och Dante Weltino har hängt ihop i många år. I ett nypublicerat klipp berättar hon om kärleken till hingsten och deras relation.

Vad gör en landslagsveterinär?
Landslagsveterinären för de svenska hopp- och dressyrhästarna heter Rasmus Westgren. Ett spännande och varierande uppdrag, men vad innebär det?
"Hästskötarna är de som är allra närmast varje landslagshäst"

Spännande lagfinal: "Förargligt att bli fyra"
Danska dressyrlaget var överlyckliga över sin guldmedalj. Sverige snubblade på målsnöret och kom fyra. Det blev en händelserik dag.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

Att dansa tillsammans på stranden
En härlig ridtur på stranden är det nog få som tackar nej till. Här bjuds det dessutom på fina byten i varje – frågan är, vem får högst betyg?

Nilshagen: ”Inte över förrän det är över”
Avgörandet i lagdressyren på VM pågår för fullt. Therese Nilshagen och Dante Weltino hade både ljusglimtar och ett par missar i sin ritt.

OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
För ett år sedan bjöd det svenska hopplandslaget på en riktig nagelbitare – och det resulterade i inget mindre än en riktig OS-guldyra.
Återupplev medaljbragden i läsarfavoriten med bildspel och intervjuer

Historiskt VM-ögonblick för Indien
De indiska ryttarna Shruti Vora och Anush Agarwalla har skrivit historia. Det genom att vara landets första ryttare till start under ett VM.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!