De första finalisterna – Kristina Cedrins och Simon Sparw. Foto: Privat (porträtt) och Adobe Stock
Årets innovatör 2018: Nu är den första finalisten, som blev två i och med att de delar sin plats, i tävlingen "Årets innovatör" inom ridsporten utsedd. Att de båda innovatörerna delar finalplatsen beror på att idéerna – som handlar om hästens välbefinnande – har beröringspunkter med varandra.
Text: Jennie Börs
Utvecklingscentrumet för ridsporten, Ridsportens Innovationer, kommer under 2018 att utse Årets innovatör inom ridsporten.
Juryn bestående av Saab (Stefan de Flon), projektledare för Ridsportens Innovationer (Madeleine Malmsten och Ricky Strandberg), Ridskolan Strömsholm (Karin Morgan), Hippson (Johan Sjögren) och dressyrryttaren Malin Rinné har nu utsett den första av fyra finalister.
Första finalplatsen är delad och går till Simon Sparw samt till Kristina Cedrins. De har skissat fram varsin innovationsidé som underlättar för hästägaren och förbättrar hästens välbefinnande, samtidigt som den är bra för miljön. Av IP-skäl (intellectual property, alltså immaterialrätt) kan vi dock inte berätta exakt vad det handlar om för innovationer just nu...
Du är väl med i tävlingen?
Ytterligare tre finalister kommer att utses innan tävlingen avgörs under Sweden International Horse Show i slutet på året. Läs hur du nominerar dig och din innovation här!
Programmerare som köpte häst åt sambon
Hej Simon Sparw – grattis till en av finalplatserna! Kan du berätta lite kort om vem du är?
– Jag arbetar som programmerare och projektledare inom fastighetsteknik, där vi hjälper våra kunder att sänka sin energiförbrukning. Min tjej har hållit på med hästar hela livet och det är på den vägen mitt hästintresse har väckts. – Jag köpte därför en häst till henne, så det är jag som äger den medan hon sköter det mesta omkring den. Men givetvis är jag också med och hjälper till, jag följer med på tävlingar och så där.
Vad kan du berätta om din innovationsidé?
– Det är någonting det finns ett stort behov av, samtidigt som det löser ett problem. I dag finns alternativa lösningar på marknaden, men min produkt har ett så kallat off-grid-system som gör produkten portabel. Detta så att man kan flytta den vart som helst. Produkten ger mindre miljöpåverkan eftersom den producerar sin egen energi. Jag kan avslöja att den har med hästens välbefinnande att göra.
Har du fler idéer på gång?
– Ja, det här projektet är bara en av de idéer jag har på lager. Jag älskar att skapa och har gjort det ända sedan jag var liten, det är det intresset som har lett mig in i mitt yrke. Det här med innovationer är något jag tycker är jätteroligt.
Hur tycker du att ridsporten ligger till på innovationsfronten?
– Jag som är i en annan bransch, som är väldigt teknikinriktad, kan tycka att det står lite still vad gäller innovationer inom ridsporten. Det finns mycket att utveckla, tekniken kan hjälpa till både med att underlätta vardagen i stallet och med att spara energi. Varje gång jag går förbi en gödselstack man inte utvinner värmen ur blir jag lite ledsen.
Bygger egen hästgård med smarta lösningar
Hej Kristina Cedrins – grattis till en av finalplatserna! Vem är du?
– Jag arbetar som affärsutvecklare på ett fastighetsbolag, där jag jobbar med framtidsanalys och innovation inom framför allt stadsbyggnad.
– I grunden är jag arkitekt. Jag är uppvuxen med hästar och ville bli arkitekt redan som liten, så jag har ritat många hästgårdar... I dag har jag en egen häst som jag tränar och tävlar på hobbynivå.
Vad kan du berätta om din innovationsidé?
– Jag har hittat en lösning som förenklar vardagen för ryttare, både med egen gård och som står i inackorderingsstall. Idén är lösningen på ett problem som i dag innebär stor oro för hästägare, särskilt under vintertid. Problemet orsaker även hästar mycket lidande.
– Ska man tillämpa de lösningar som finns på marknaden i dag är de både dyra och komplicerade, min lösning bidrar med lugn och smidighet i vardagen.
Är innovationer något som intresserar dig?
– Det intresserar mig väldigt mycket och är något jag jobbar med till vardags. Just de ridsportorienterade lösningarna skulle jag gärna vilja arbeta mer med. Vi håller just nu på att bygga en egen hästgård, där jag har tänkt bygga in massor av smarta lösningar som jag har sett saknas.
– Fastigheterna för hästar och ridsport är ofta väldigt underutvecklade. Det finns många sätt att både spara pengar och att göra arbetet smidigare på. Innovationer intresserar mig som sagt väldigt mycket – det är lite därför jag känner att jag behöver bygga en egen hästgård!
Hur tycker du att ridsporten ligger till vad gäller innovationer?
– Väldigt, väldigt långt tillbaka. Tittar man på hur fastigheter ser ut så skulle stallägarna, för en väldigt liten investering, kunna tjäna mycket pengar och samtidigt spara mycket energi. Vad gäller ridsportutrustning ligger den på liknande nivå som i andra sporter. Men jag tycker inte att det kommer några bra innovationer från Sverige.
En hälsning från jurymedlemmen Malin Rinné, inför att första finalisten skulle tillkännages:
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!