Nyheter
Publicerad: 2023-03-01
Foto: Adobe Stock
Veterinär får erinran efter behandling av skadat öga
I samband med att en häst gavs lugnande medel föll den ihop i ett krampanfall och skadade ögat. Veterinären som behandlade ögat borde ha tagit hjälp av specialist i ett tidigare skede, menar Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Två veterinärer har anmälts till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för fel vid behandling av en häst. Hästen var hos en av veterinärerna (veterinär 1) för uppföljning av en tidigare skada, när den i samband med behandling gavs lugnande medel. När veterinären tog ut nålen ramlade hästen ihop och började krampa. Den skrapade upp flera sår, varav ett ovanför ögat. När anfallet gått över togs alla sår omhand och bandagerades och senare under dagen fick hästen åka hem. Under läkeperioden var hästägaren i kontakt med veterinären och skickade bilder på såren för uppdatering och rådfrågning, uppger ägaren. Ögonlocket vid det skadade ögat började läka uppåt på grund av ärrvävnaden som bildades och hästen kunde varken stänga ögat eller blinka. Hästägaren bokade då tid hos en annan veterinär (veterinär 2), som gjorde ett snitt i ögonlocket för att det skulle släppas ner så att ögat kunde stängas. Efter en tid kom ärrvävnaden på ögonlocket tillbaka och hästägaren bokade en ny akuttid. Veterinären ska då ha sagt att deras enda alternativ för att rädda ögat var att sy igen det, uppger hästägaren.
Kraftig inflammation
Det gjordes nya snitt i ärrvävnaden ovanför ögat och sedan syddes ögat ihop nästan helt. Samma dag blev hästen hemskickad. De nya snitten blödde mycket och hästägaren fick byta bandage flera gånger under eftermiddagen. Hästen var märkbart stressad och rädd. Drygt en vecka senare var hästen på återbesök hos veterinär 2, som sa att stygnen skulle vara kvar och att hästen skulle få ögondroppar. Dagen efter var ögat geggigt och hästen var mer påverkade än tidigare. Veterinären beslutade att de skulle ta bort stygnen och en tredje veterinär kollade ögat och spolade rent det. Beskedet ägaren ska ha fått då var att ögats hornhinna hade börjat smälta, att ögat var ordentligt inflammerat, att hästen hade feber och mest troligt förlorat synen då ögat inte reagerade när man lyste på det, uppger ägaren.
Åkte till annan klinik
Hästägaren fick välja mellan att låta operera ut hästens öga eller remitteras till en annan klinik. Hästägaren valde att köra hästen till en annan klinik, där veterinärerna satte in smärtstillande och behandling mot inflammationen. En vecka senare var ögoninflammationen under kontroll och en operation av ögonlocket inplanerad. Ägaren menar i sin anmälan att om de fått remiss tidigare, och om veterinär 2 som först behandlade ögat hade insett sina begränsningar, hade de sparat hästen mycket lidande och onödiga veckor på djursjukhus.
Ingen påföljd efter krampanfall
Ansvarsnämnden menar att hästar kan få krampanfall i samband med att de ges lugnande medel och att en sådan reaktion kan uppstå utan att veterinären har gjort något fel. De bedömer att det i detta fallet inte finns något som tyder på att veterinär 1 varit försumlig. Därför leder inte anmälan till någon påföljd.
Misslyckades med inledande behandling
Veterinär 2 menar att hästägaren när som helst hade kunnat få en remiss om det önskats. Veterinären anser sig inte ha varit oaktsam i sin behandling av hästen, och säger att hen gjorde sitt bästa efter de önskemål och förutsättningar som fanns. Veterinären menar att det inte stämmer att hen har nekat djurägaren någon remiss eller vägrat second opinion. Men Ansvarsnämnden anser att veterinär 2 agerat felaktigt i behandlingen av ögat. De påpekar att skador på ögonlock kan få allvarliga konsekvenser och att det därför är viktigt att i ett så tidigt skede som möjligt anlita expertis om komplikationer uppkommer. Nämnden menar att veterinär 2 misslyckats med sin inledande behandling och därför omgående borde ha anlitat expertis. Veterinär 2 bedöms ha varit försumlig då veterinären inte tillräckligt snabbt remitterat hästen vidare för specialistvård, vilket fått allvarliga konsekvenser för hästen. Bedömningen är att försumligheten är så allvarlig att veterinären inte kan undgå att få en disciplinpåföljd i form av en erinran, skriver nämnden i sitt beslut.
Liknande webbartiklar
- Veterinär får erinran för slarvig besiktning
- Tvist om hästköp – veterinär vägrar lämna ut journal
- Veterinär varnas – brister i behandling och journalföring
- Veterinär får erinran efter brister vid hästbesiktning
- Missade fraktur – veterinär får erinran
- Ponny utsattes för vanvård hos fodervärd – veterinär får erinran
- Veterinär initierade abort på sto – bar ett levande foster
- Veterinär tolkade röntgenbilder fel – får erinran
- Veterinär ställde fel diagnos på halt häst – får erinran
- Veterinär får erinran efter anonym anmälan

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!