Nyheter
Publicerad: 2023-03-01
Foto: Adobe Stock
Veterinär får erinran efter behandling av skadat öga
I samband med att en häst gavs lugnande medel föll den ihop i ett krampanfall och skadade ögat. Veterinären som behandlade ögat borde ha tagit hjälp av specialist i ett tidigare skede, menar Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.
Två veterinärer har anmälts till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för fel vid behandling av en häst. Hästen var hos en av veterinärerna (veterinär 1) för uppföljning av en tidigare skada, när den i samband med behandling gavs lugnande medel. När veterinären tog ut nålen ramlade hästen ihop och började krampa. Den skrapade upp flera sår, varav ett ovanför ögat. När anfallet gått över togs alla sår omhand och bandagerades och senare under dagen fick hästen åka hem. Under läkeperioden var hästägaren i kontakt med veterinären och skickade bilder på såren för uppdatering och rådfrågning, uppger ägaren. Ögonlocket vid det skadade ögat började läka uppåt på grund av ärrvävnaden som bildades och hästen kunde varken stänga ögat eller blinka. Hästägaren bokade då tid hos en annan veterinär (veterinär 2), som gjorde ett snitt i ögonlocket för att det skulle släppas ner så att ögat kunde stängas. Efter en tid kom ärrvävnaden på ögonlocket tillbaka och hästägaren bokade en ny akuttid. Veterinären ska då ha sagt att deras enda alternativ för att rädda ögat var att sy igen det, uppger hästägaren.
Kraftig inflammation
Det gjordes nya snitt i ärrvävnaden ovanför ögat och sedan syddes ögat ihop nästan helt. Samma dag blev hästen hemskickad. De nya snitten blödde mycket och hästägaren fick byta bandage flera gånger under eftermiddagen. Hästen var märkbart stressad och rädd. Drygt en vecka senare var hästen på återbesök hos veterinär 2, som sa att stygnen skulle vara kvar och att hästen skulle få ögondroppar. Dagen efter var ögat geggigt och hästen var mer påverkade än tidigare. Veterinären beslutade att de skulle ta bort stygnen och en tredje veterinär kollade ögat och spolade rent det. Beskedet ägaren ska ha fått då var att ögats hornhinna hade börjat smälta, att ögat var ordentligt inflammerat, att hästen hade feber och mest troligt förlorat synen då ögat inte reagerade när man lyste på det, uppger ägaren.
Åkte till annan klinik
Hästägaren fick välja mellan att låta operera ut hästens öga eller remitteras till en annan klinik. Hästägaren valde att köra hästen till en annan klinik, där veterinärerna satte in smärtstillande och behandling mot inflammationen. En vecka senare var ögoninflammationen under kontroll och en operation av ögonlocket inplanerad. Ägaren menar i sin anmälan att om de fått remiss tidigare, och om veterinär 2 som först behandlade ögat hade insett sina begränsningar, hade de sparat hästen mycket lidande och onödiga veckor på djursjukhus.
Ingen påföljd efter krampanfall
Ansvarsnämnden menar att hästar kan få krampanfall i samband med att de ges lugnande medel och att en sådan reaktion kan uppstå utan att veterinären har gjort något fel. De bedömer att det i detta fallet inte finns något som tyder på att veterinär 1 varit försumlig. Därför leder inte anmälan till någon påföljd.
Misslyckades med inledande behandling
Veterinär 2 menar att hästägaren när som helst hade kunnat få en remiss om det önskats. Veterinären anser sig inte ha varit oaktsam i sin behandling av hästen, och säger att hen gjorde sitt bästa efter de önskemål och förutsättningar som fanns. Veterinären menar att det inte stämmer att hen har nekat djurägaren någon remiss eller vägrat second opinion. Men Ansvarsnämnden anser att veterinär 2 agerat felaktigt i behandlingen av ögat. De påpekar att skador på ögonlock kan få allvarliga konsekvenser och att det därför är viktigt att i ett så tidigt skede som möjligt anlita expertis om komplikationer uppkommer. Nämnden menar att veterinär 2 misslyckats med sin inledande behandling och därför omgående borde ha anlitat expertis. Veterinär 2 bedöms ha varit försumlig då veterinären inte tillräckligt snabbt remitterat hästen vidare för specialistvård, vilket fått allvarliga konsekvenser för hästen. Bedömningen är att försumligheten är så allvarlig att veterinären inte kan undgå att få en disciplinpåföljd i form av en erinran, skriver nämnden i sitt beslut.
Liknande webbartiklar
- Veterinär får erinran för slarvig besiktning
- Veterinär varnas – brister i behandling och journalföring
- Veterinär initierade abort på sto – bar ett levande foster
- Veterinär tolkade röntgenbilder fel – får erinran
- Veterinär ställde fel diagnos på halt häst – får erinran
- Veterinär får erinran efter anonym anmälan
- Osäker bedömning via digital veterinärtjänst – veterinär tilldelas erinran
- Veterinär får erinran efter misskött tandoperation
- Hovslagare får erinran efter vredesutbrott på häst i samband med skoning
- Hovslagare får erinran för verkning av fånghäst

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!