Foto: Ing-Britt Olsson (Lina till vänster) och Bitte Sundin (Barbro till höger)
Barbro Lagergren och Lina Zacha träffades när de hade häst i samma stall, ganska snart väcktes idén att ge ut träningsböcker tillsammans. I sommar kommer den tredje i ordningen – vars syfte är att inspirera till kreativa uteritter och till ridning över grengränserna.
Text: Anki Yngve
Hej Barbro och Lina, först och främst, vilka är ni?
Barbro: – Jag har ett förflutet som hästtokig sedan barnsben och har ridit i stort sett hela mitt liv. När jag fick mina båda döttrar blev det mer och mer fokus på dem, de tränade och tävlade hoppning och dressyr under många år. Jag var väl den typiska ponnymamman förmodar jag.
– Under den här perioden var jag med på hundratals hoppträningar och idén om att sammanställa alla bomövningar i en bok kom till mig. Jag är grafisk formgivare, därför låg tanken nära till hands att själv producera en sådan bok.
Lina: – Jag växte upp på en hästgård med dressyr och hoppning. I tonåren tävlade jag på elitnivå inom western och började på förfrågan att undervisa andra. Verksamheten växte och jag har försörjt mig som tränare hela livet.
– Även när jag tävlade som mest blandade jag den grenspecifika träningen med dressyr, markarbete, hoppning och så klart träning ute i terrängen. Så jag har aldrig velat begränsa mig till att vara enbart dressyr- eller enbart westernryttare. En tanke som växte hos mig var att skriva en bok som kunde inspirera fler till att tänka gränsöverskridande mellan de olika inriktningarna, och ta del av kunskap från fler håll än sig egen tävlingsgren.
På vilket sätt lärde ni känna varandra? Och hur kom det sig att ni började göra böcker ihop?
Barbro: – Jag och min man drev en stor hästgård tillsammans på Österlen i Skåne där vi hyrde ut lägenheter och stallplatser, det var då Lina kom in i bilden. Hon kom till oss våren 2013 och vi blev snabbt vänner. Det tog inte lång tid förrän vi började diskutera bokidéer och det visade sig att Lina också hade samma typ av tankar som jag.
– Lina har sitt förflutna inom westernridning, med SM-medaljer i bagaget. Hon är också en mycket duktig tränare som har ett holistiskt synsätt med hästens välbefinnande i fokus. Lina visade sig dessutom vara en mycket duktig skribent, som lätt överför sin kunskap till text.
Lina: – När vi upptäckte hur väl vi kompletterade varandra gick allting väldigt fort från idé till handling. Det var verkligen en ”perfect match”. Vi delade samma grundvärderingar om att häst och ryttare är ett team, samtidigt som vi hade olika erfarenheter och kunskapsområden att integrera med varandra.
– Ingen av oss hade producerat en bok tidigare, men med Barbros gedigna bakgrund i reklambranschen kunde hon ta hand om det grafiska. Hon skapade den layout som kom att bli vårt ”trademark”.
Och hur gick det?
Barbro: – Vi började producera boken "Roligt med bommar och koner" mer konkret i november 2012, i och med att vi jobbade dag och natt hann den komma ut lagom till julhandeln. De recensioner vi fick var jättefina och vi sålde snart slut på upplagan, sedan dess har flera upplagor sålt slut. Boken var unik i sitt upplägg med enkel grafik – mångfalden av övningar var nog det som gjorde att den blev en succé.
Sedan har samarbetet fortsatt…
Barbro: – Mina och Linas vägar separerades när hon flyttade från gården efter ett par år. Men när jag ytterligare ett år senare skilde mig och flyttade till Portugal, då började vi återigen fundera på nya projekt.
Lina: – Ja, i stället för att samarbetet skulle rinna ut i sanden bestämde vi oss för att satsa på det och startade ett gemensamt företag, Brightmare Productions. Och ett eget bokförlag behöver förstås nya böcker att ge ut…
Barbro: – Vår nästa idé var att översätta Roligt med bommar och koner och efter mycket möda kom den engelska versionen ut hösten 2016. Creative riding with obstacles har efter detta sålts i över tio länder jorden runt.
– Vi hade fler idéer vi ville verkställa och det resulterade i boken "Inspiration på ridbanan" som är mer allomfattande än den första. Där hittar man allt från dressyrövningar, kon- och bomövningar, working equitatationövningar och övningar från marken. I och med uppföljaren skapade vi bokserien Kreativ ridning, ett koncept som löper som en röd tråd genom alla böckerna.
Lina: – Ja, först funderade vi på om det skulle gå att få ihop en bok till. Vi hade trots allt maxat den första boken. Men när man väl har börjat tänka kreativt är det svårt att sluta, så Inspiration på ridbanan landade på ännu fler övningar än sin föregångare.
Barbro: – Den första upplagan såldes slut på tre veckor och det gjorde att vi fick ännu mer blodad tand.
En ny bok släpps i sommar, vad handlar den om?
Lina: Den heter ”Ett med hästen i naturen”, med den vill vi inspirera ryttare att använda naturen mer i sin hästträning samt till att man ska vara ett team med sin häst. Vi har skrivit om konditions- och styrketräning, dressyr i naturen, arbete vid hand, att rida ensam såväl som i grupp, långritt, miljöträning och hur man löser problem på ett positivt och ickebestraffande sätt.
– Därtill tar vi upp hur man anlägger olika naturbanor, vad man bör tänka på vid ridning på olika underlag och lagar och bestämmelser man behöver förhålla sig till. Ridrädsla är ett ämne vi lyfter fram lite extra i den här boken, eftersom många undviker att rida ut just på grund av att de känner sig osäkra eller rädda.
Vad fick er att välja just detta tema?
Lina: – Vi har diskuterat flera olika bokteman och enades om att det vore roligt att skriva om uteritter den här gången. Både jag och Barbro älskar att rida i skogen. Faktum är att vi redan under arbetet med Inspiration på ridbanan började brainstorma om det fanns underlag för en kreativ bok om uteritter. Hur mycket kan man egentligen variera träningen på en väg, det är ju inte som en ridbana där du kan rida volter och mönster i olika riktningar.
– På en kvart hade jag plötsligt skrivit en lista på 80 till 90 övningar och ämnen, jag skickade den till Barbro och vi bestämde oss. Nästa bok skulle handla om uteritter!
Barbro: – Uteritter har varit ett kärt barn länge, tanken att det borde spridas mer har vuxit sig starkare under ett par års tid. Att rida ut blir mer och mer ovanligt för en kategori ryttare och många stannar helt på ridbanan eller i ridhuset med sin häst.
– Vi vill inspirera ryttare att våga ge sig ut, om så på små turer, och ge idéer om vad man kan göra under ridturen. Vi tror verkligen att det ligger i tiden att vi återupptäcker hästens möjligheter och funktion, det leder till sundare och gladare hästar och ryttare. Det kan inte vara rätt att i längden enbart rida på en fyrkant när vi i Sverige dessutom har så mycket fantastisk yta att rida på.
Lina: – Även med den här boken vill vi bygga broar mellan olika inriktningar. Många av de moment man tränar på ridbanan går lika bra, eller bättre, att göra på uteritten. Hästarna får en naturlig framåtbjudning när de rids ut, den fysiska träningen blir bättre och både häst och ryttare mår bra av att få vistas i naturen.
– Vi lever som vi lär och tränar allt vi skriver om själva. Våra egna hästar får varierad träning i terrängen, dressyr från marken och uppsuttet, mental träning, gymnastikhoppning och olika bomövningar.
Fryser vattnet i hagen? Karolina Svensson har kommit på en smart lösning. Hon tar tillvara värmen som uppstår i förbränningsprocessen av gödsel.
"Vattnet som vilar i slangen har en temperatur på över 40 grader"
För sjätte året i rad har hopphingsten Cardento utses till Årets Hingst av SWB. Meritlistan är lång och avkommorna fortsätter att skörda framgångar.
Läs den fina motiveringen om hingsten som gick bort i början av februari
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
I den här pedagogiska filmen får vi lära oss hur hästens mag-tarmsystem fungerar. Och varför det till exempel är viktigt för hästar att äta ofta.
Therése Wester och Marie Cederbom är oroliga för EHV-1 och hästinfluensa. Duon vill få fler att stanna hemma för att förebygga smittspridning.
Ibland stöter man på saker som man helt enkelt inte visste att man behöver. Som den här hästlastbilen till exempel, med inbyggd rasthage.
Den sjuåriga valacken Tomcat har arbetat som polishäst och har patrullerat Malmös gator. Nu har han bytt jobb och ska lära elever i Lund att rida.
Den här talangfulla sångerskan har hittat sin publik. Hon sjunger för ponnyn i stallet och klippet har sedan setts tiotusentals gånger på Facebook.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Nu är det klart vem som blir hingst i den viltlevande russflocken på Lojsta hed i sommar. Den 26 maj släpps Clip 712 in till de drygt 50 stona.
Vad händer om en muskel brister, hur påverkar det hästens prestation och går det att behandla? Veterinär Per Jonsson visar och förklarar.
”Vi vill få tillbaka så mycket rörlighet och elasticitet som möjligt"
Sophie Bergqvists ursöta hund agerar ”spökalle”, så att matte slipper sitta av när hon har tappat sitt spö. Kan man lära vovven att bära bommar också…?
Video + intervju: ”Ingen häst bryr sig när han kommer springande”
Stoet Pontica jobbar på Vintrosa ridskola i Örebro kommun. Där är hon känd som "dressyrhästen", men i dagarna ville hon hoppa över bommar.
Spana in Peder Fredricsons och H&M Christian K:s supersnabba omhoppningsrunda, som gav segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix.
Minns ni när vår bloggare "Tette" vann en flygresa och hotellövernattning på Zanzibar? Bästa födelsedagspresenten till sambon Björn, som alltid ställer upp.
Häng med Therese Nyman och hennes Björn till Afrikas flodhästar
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en niondeplats för Rose Mathisen på Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon lär in piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.