Nyheter
Publicerad: 2017-06-19
Foto: Ing-Britt Olsson (Lina till vänster) och Bitte Sundin (Barbro till höger)
”Vi vill inspirera ryttare att använda naturen mer i sin hästträning”
Barbro Lagergren och Lina Zacha träffades när de hade häst i samma stall, ganska snart väcktes idén att ge ut träningsböcker tillsammans. I sommar kommer den tredje i ordningen – vars syfte är att inspirera till kreativa uteritter och till ridning över grengränserna.
Text: Anki Yngve
Hej Barbro och Lina, först och främst, vilka är ni?
Barbro: – Jag har ett förflutet som hästtokig sedan barnsben och har ridit i stort sett hela mitt liv. När jag fick mina båda döttrar blev det mer och mer fokus på dem, de tränade och tävlade hoppning och dressyr under många år. Jag var väl den typiska ponnymamman förmodar jag.
– Under den här perioden var jag med på hundratals hoppträningar och idén om att sammanställa alla bomövningar i en bok kom till mig. Jag är grafisk formgivare, därför låg tanken nära till hands att själv producera en sådan bok.
Lina: – Jag växte upp på en hästgård med dressyr och hoppning. I tonåren tävlade jag på elitnivå inom western och började på förfrågan att undervisa andra. Verksamheten växte och jag har försörjt mig som tränare hela livet.
– Även när jag tävlade som mest blandade jag den grenspecifika träningen med dressyr, markarbete, hoppning och så klart träning ute i terrängen. Så jag har aldrig velat begränsa mig till att vara enbart dressyr- eller enbart westernryttare. En tanke som växte hos mig var att skriva en bok som kunde inspirera fler till att tänka gränsöverskridande mellan de olika inriktningarna, och ta del av kunskap från fler håll än sig egen tävlingsgren.
På vilket sätt lärde ni känna varandra? Och hur kom det sig att ni började göra böcker ihop?
Barbro: – Jag och min man drev en stor hästgård tillsammans på Österlen i Skåne där vi hyrde ut lägenheter och stallplatser, det var då Lina kom in i bilden. Hon kom till oss våren 2013 och vi blev snabbt vänner. Det tog inte lång tid förrän vi började diskutera bokidéer och det visade sig att Lina också hade samma typ av tankar som jag.
– Lina har sitt förflutna inom westernridning, med SM-medaljer i bagaget. Hon är också en mycket duktig tränare som har ett holistiskt synsätt med hästens välbefinnande i fokus. Lina visade sig dessutom vara en mycket duktig skribent, som lätt överför sin kunskap till text.
Lina: – När vi upptäckte hur väl vi kompletterade varandra gick allting väldigt fort från idé till handling. Det var verkligen en ”perfect match”. Vi delade samma grundvärderingar om att häst och ryttare är ett team, samtidigt som vi hade olika erfarenheter och kunskapsområden att integrera med varandra.
– Ingen av oss hade producerat en bok tidigare, men med Barbros gedigna bakgrund i reklambranschen kunde hon ta hand om det grafiska. Hon skapade den layout som kom att bli vårt ”trademark”.
Och hur gick det?
Barbro: – Vi började producera boken "Roligt med bommar och koner" mer konkret i november 2012, i och med att vi jobbade dag och natt hann den komma ut lagom till julhandeln. De recensioner vi fick var jättefina och vi sålde snart slut på upplagan, sedan dess har flera upplagor sålt slut. Boken var unik i sitt upplägg med enkel grafik – mångfalden av övningar var nog det som gjorde att den blev en succé.
Sedan har samarbetet fortsatt…
Barbro: – Mina och Linas vägar separerades när hon flyttade från gården efter ett par år. Men när jag ytterligare ett år senare skilde mig och flyttade till Portugal, då började vi återigen fundera på nya projekt.
Lina: – Ja, i stället för att samarbetet skulle rinna ut i sanden bestämde vi oss för att satsa på det och startade ett gemensamt företag, Brightmare Productions. Och ett eget bokförlag behöver förstås nya böcker att ge ut…
Barbro: – Vår nästa idé var att översätta Roligt med bommar och koner och efter mycket möda kom den engelska versionen ut hösten 2016. Creative riding with obstacles har efter detta sålts i över tio länder jorden runt.
– Vi hade fler idéer vi ville verkställa och det resulterade i boken "Inspiration på ridbanan" som är mer allomfattande än den första. Där hittar man allt från dressyrövningar, kon- och bomövningar, working equitatationövningar och övningar från marken. I och med uppföljaren skapade vi bokserien Kreativ ridning, ett koncept som löper som en röd tråd genom alla böckerna.
Lina: – Ja, först funderade vi på om det skulle gå att få ihop en bok till. Vi hade trots allt maxat den första boken. Men när man väl har börjat tänka kreativt är det svårt att sluta, så Inspiration på ridbanan landade på ännu fler övningar än sin föregångare.
Barbro: – Den första upplagan såldes slut på tre veckor och det gjorde att vi fick ännu mer blodad tand.
En ny bok släpps i sommar, vad handlar den om?
Lina: Den heter ”Ett med hästen i naturen”, med den vill vi inspirera ryttare att använda naturen mer i sin hästträning samt till att man ska vara ett team med sin häst. Vi har skrivit om konditions- och styrketräning, dressyr i naturen, arbete vid hand, att rida ensam såväl som i grupp, långritt, miljöträning och hur man löser problem på ett positivt och ickebestraffande sätt.
– Därtill tar vi upp hur man anlägger olika naturbanor, vad man bör tänka på vid ridning på olika underlag och lagar och bestämmelser man behöver förhålla sig till. Ridrädsla är ett ämne vi lyfter fram lite extra i den här boken, eftersom många undviker att rida ut just på grund av att de känner sig osäkra eller rädda.
Vad fick er att välja just detta tema?
Lina: – Vi har diskuterat flera olika bokteman och enades om att det vore roligt att skriva om uteritter den här gången. Både jag och Barbro älskar att rida i skogen. Faktum är att vi redan under arbetet med Inspiration på ridbanan började brainstorma om det fanns underlag för en kreativ bok om uteritter. Hur mycket kan man egentligen variera träningen på en väg, det är ju inte som en ridbana där du kan rida volter och mönster i olika riktningar.
– På en kvart hade jag plötsligt skrivit en lista på 80 till 90 övningar och ämnen, jag skickade den till Barbro och vi bestämde oss. Nästa bok skulle handla om uteritter!
Barbro: – Uteritter har varit ett kärt barn länge, tanken att det borde spridas mer har vuxit sig starkare under ett par års tid. Att rida ut blir mer och mer ovanligt för en kategori ryttare och många stannar helt på ridbanan eller i ridhuset med sin häst.
– Vi vill inspirera ryttare att våga ge sig ut, om så på små turer, och ge idéer om vad man kan göra under ridturen. Vi tror verkligen att det ligger i tiden att vi återupptäcker hästens möjligheter och funktion, det leder till sundare och gladare hästar och ryttare. Det kan inte vara rätt att i längden enbart rida på en fyrkant när vi i Sverige dessutom har så mycket fantastisk yta att rida på.
Lina: – Även med den här boken vill vi bygga broar mellan olika inriktningar. Många av de moment man tränar på ridbanan går lika bra, eller bättre, att göra på uteritten. Hästarna får en naturlig framåtbjudning när de rids ut, den fysiska träningen blir bättre och både häst och ryttare mår bra av att få vistas i naturen.
– Vi lever som vi lär och tränar allt vi skriver om själva. Våra egna hästar får varierad träning i terrängen, dressyr från marken och uppsuttet, mental träning, gymnastikhoppning och olika bomövningar.
Liknande webbartiklar
- Ludde in på 100-listan
- Unga ryttare i Värmdö ska lära sig om allemansrätten
- Så lägger Ulla Håkanson upp ridpasset: "Håller du på för länge blir det pyton för hästen"
- Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen
- Träning på distans – funkar det?
- Rolf-Görans bästa bom- och hoppövningar
- Lär dig dressyrprogrammet steg för steg – så att du kan rida det i sömnen
- Måndagsmotivation med Christoffer Adriansson: "Ridövningar inspirerar i markarbetet"
- SOMMARLÄSNING: Ett kunskapsmagasin + boken "Träna hästen från marken"
- Hippson Nr 1 – 2016

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!