Nyheter
Publicerad: 2017-06-19
Foto: Ing-Britt Olsson (Lina till vänster) och Bitte Sundin (Barbro till höger)
”Vi vill inspirera ryttare att använda naturen mer i sin hästträning”
Barbro Lagergren och Lina Zacha träffades när de hade häst i samma stall, ganska snart väcktes idén att ge ut träningsböcker tillsammans. I sommar kommer den tredje i ordningen – vars syfte är att inspirera till kreativa uteritter och till ridning över grengränserna.
Text: Anki Yngve
Hej Barbro och Lina, först och främst, vilka är ni?
Barbro: – Jag har ett förflutet som hästtokig sedan barnsben och har ridit i stort sett hela mitt liv. När jag fick mina båda döttrar blev det mer och mer fokus på dem, de tränade och tävlade hoppning och dressyr under många år. Jag var väl den typiska ponnymamman förmodar jag.
– Under den här perioden var jag med på hundratals hoppträningar och idén om att sammanställa alla bomövningar i en bok kom till mig. Jag är grafisk formgivare, därför låg tanken nära till hands att själv producera en sådan bok.
Lina: – Jag växte upp på en hästgård med dressyr och hoppning. I tonåren tävlade jag på elitnivå inom western och började på förfrågan att undervisa andra. Verksamheten växte och jag har försörjt mig som tränare hela livet.
– Även när jag tävlade som mest blandade jag den grenspecifika träningen med dressyr, markarbete, hoppning och så klart träning ute i terrängen. Så jag har aldrig velat begränsa mig till att vara enbart dressyr- eller enbart westernryttare. En tanke som växte hos mig var att skriva en bok som kunde inspirera fler till att tänka gränsöverskridande mellan de olika inriktningarna, och ta del av kunskap från fler håll än sig egen tävlingsgren.
På vilket sätt lärde ni känna varandra? Och hur kom det sig att ni började göra böcker ihop?
Barbro: – Jag och min man drev en stor hästgård tillsammans på Österlen i Skåne där vi hyrde ut lägenheter och stallplatser, det var då Lina kom in i bilden. Hon kom till oss våren 2013 och vi blev snabbt vänner. Det tog inte lång tid förrän vi började diskutera bokidéer och det visade sig att Lina också hade samma typ av tankar som jag.
– Lina har sitt förflutna inom westernridning, med SM-medaljer i bagaget. Hon är också en mycket duktig tränare som har ett holistiskt synsätt med hästens välbefinnande i fokus. Lina visade sig dessutom vara en mycket duktig skribent, som lätt överför sin kunskap till text.
Lina: – När vi upptäckte hur väl vi kompletterade varandra gick allting väldigt fort från idé till handling. Det var verkligen en ”perfect match”. Vi delade samma grundvärderingar om att häst och ryttare är ett team, samtidigt som vi hade olika erfarenheter och kunskapsområden att integrera med varandra.
– Ingen av oss hade producerat en bok tidigare, men med Barbros gedigna bakgrund i reklambranschen kunde hon ta hand om det grafiska. Hon skapade den layout som kom att bli vårt ”trademark”.
Och hur gick det?
Barbro: – Vi började producera boken "Roligt med bommar och koner" mer konkret i november 2012, i och med att vi jobbade dag och natt hann den komma ut lagom till julhandeln. De recensioner vi fick var jättefina och vi sålde snart slut på upplagan, sedan dess har flera upplagor sålt slut. Boken var unik i sitt upplägg med enkel grafik – mångfalden av övningar var nog det som gjorde att den blev en succé.
Sedan har samarbetet fortsatt…
Barbro: – Mina och Linas vägar separerades när hon flyttade från gården efter ett par år. Men när jag ytterligare ett år senare skilde mig och flyttade till Portugal, då började vi återigen fundera på nya projekt.
Lina: – Ja, i stället för att samarbetet skulle rinna ut i sanden bestämde vi oss för att satsa på det och startade ett gemensamt företag, Brightmare Productions. Och ett eget bokförlag behöver förstås nya böcker att ge ut…
Barbro: – Vår nästa idé var att översätta Roligt med bommar och koner och efter mycket möda kom den engelska versionen ut hösten 2016. Creative riding with obstacles har efter detta sålts i över tio länder jorden runt.
– Vi hade fler idéer vi ville verkställa och det resulterade i boken "Inspiration på ridbanan" som är mer allomfattande än den första. Där hittar man allt från dressyrövningar, kon- och bomövningar, working equitatationövningar och övningar från marken. I och med uppföljaren skapade vi bokserien Kreativ ridning, ett koncept som löper som en röd tråd genom alla böckerna.
Lina: – Ja, först funderade vi på om det skulle gå att få ihop en bok till. Vi hade trots allt maxat den första boken. Men när man väl har börjat tänka kreativt är det svårt att sluta, så Inspiration på ridbanan landade på ännu fler övningar än sin föregångare.
Barbro: – Den första upplagan såldes slut på tre veckor och det gjorde att vi fick ännu mer blodad tand.
En ny bok släpps i sommar, vad handlar den om?
Lina: Den heter ”Ett med hästen i naturen”, med den vill vi inspirera ryttare att använda naturen mer i sin hästträning samt till att man ska vara ett team med sin häst. Vi har skrivit om konditions- och styrketräning, dressyr i naturen, arbete vid hand, att rida ensam såväl som i grupp, långritt, miljöträning och hur man löser problem på ett positivt och ickebestraffande sätt.
– Därtill tar vi upp hur man anlägger olika naturbanor, vad man bör tänka på vid ridning på olika underlag och lagar och bestämmelser man behöver förhålla sig till. Ridrädsla är ett ämne vi lyfter fram lite extra i den här boken, eftersom många undviker att rida ut just på grund av att de känner sig osäkra eller rädda.
Vad fick er att välja just detta tema?
Lina: – Vi har diskuterat flera olika bokteman och enades om att det vore roligt att skriva om uteritter den här gången. Både jag och Barbro älskar att rida i skogen. Faktum är att vi redan under arbetet med Inspiration på ridbanan började brainstorma om det fanns underlag för en kreativ bok om uteritter. Hur mycket kan man egentligen variera träningen på en väg, det är ju inte som en ridbana där du kan rida volter och mönster i olika riktningar.
– På en kvart hade jag plötsligt skrivit en lista på 80 till 90 övningar och ämnen, jag skickade den till Barbro och vi bestämde oss. Nästa bok skulle handla om uteritter!
Barbro: – Uteritter har varit ett kärt barn länge, tanken att det borde spridas mer har vuxit sig starkare under ett par års tid. Att rida ut blir mer och mer ovanligt för en kategori ryttare och många stannar helt på ridbanan eller i ridhuset med sin häst.
– Vi vill inspirera ryttare att våga ge sig ut, om så på små turer, och ge idéer om vad man kan göra under ridturen. Vi tror verkligen att det ligger i tiden att vi återupptäcker hästens möjligheter och funktion, det leder till sundare och gladare hästar och ryttare. Det kan inte vara rätt att i längden enbart rida på en fyrkant när vi i Sverige dessutom har så mycket fantastisk yta att rida på.
Lina: – Även med den här boken vill vi bygga broar mellan olika inriktningar. Många av de moment man tränar på ridbanan går lika bra, eller bättre, att göra på uteritten. Hästarna får en naturlig framåtbjudning när de rids ut, den fysiska träningen blir bättre och både häst och ryttare mår bra av att få vistas i naturen.
– Vi lever som vi lär och tränar allt vi skriver om själva. Våra egna hästar får varierad träning i terrängen, dressyr från marken och uppsuttet, mental träning, gymnastikhoppning och olika bomövningar.
Liknande webbartiklar
- Ludde in på 100-listan
- Så lägger Ulla Håkanson upp ridpasset: "Håller du på för länge blir det pyton för hästen"
- Så lär Lina Zacha hästen att "parkera" vid pallen
- Träning på distans – funkar det?
- Lär dig dressyrprogrammet steg för steg – så att du kan rida det i sömnen
- Måndagsmotivation med Christoffer Adriansson: "Ridövningar inspirerar i markarbetet"
- SOMMARLÄSNING: Ett kunskapsmagasin + boken "Träna hästen från marken"
- Hippson Nr 1 – 2016
- Rolf-Görans bästa bom- och hoppövningar
- Hippsons ridövningsböcker

Hunden Max tar gärna en smakbit
Hunden Max står alltid redo för att provsmaka några tuggor hö. Hästkompisarna välkomnar Max som en i gänget, även på ridturen.
Klipp + intervju: ”Har respekt för hästarna men vill göra allt de gör”

Nu öppnar ansökan till Träningsakademin!
Två vinnare får en egen grenspecifik mentor, mental coachning samt rådgivning och vägledning från NAF Sweden under ett helt år.
Ansök till Träningsakademin – ett samarbete mellan NAF och Hippson

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Vilken är Jessica Nordins favoritövning?
Dressyrryttaren och tränaren Jessica Nordin är en av Hippsons experter. Men vilken är hennes egna favoritövning? Läs den här.

Kan bli en VM-start för All In
Världsettan Peder Fredricson öppnar i en intervju med DN att det kan bli aktuellt för ännu ett internationellt mästerskap för All In.

Sofia har skrivit en hästbok för unga läsare
Som liten var Sofia Weiss en riktig bokslukare och klassiska hästböcker var favoriter. Nu har hon skrivit första boken med hästanknytning.
Släppte sin första bok år 2016: "Författardrömmen har alltid funnits"

25-åriga Patrick levde ut på terrängträning
När Ulrika Rönns häst Patrick fyllde 25 år valde hon att ge honom en speciell födelsedagspresent. Något hennes fräscha herre uppskattade.
Ägaren berättar: "Det var en otroligt lycklig stund för honom"

Hästgård i toppklass med mycket mark
Utanför Skövde finns en exklusiv hästgård med stort mangårdshus, stall med tio boxar, skrittmaskin, solarium, ridhus och ridbana.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Så funkar det att sälja hästar till USA
Pia Levin har över 40 års erfarenhet av att sälja och förmedla hästar. De senaste åren har många sålts via export till USA. Här berättar hon mer.
"När en häst ska flyga till USA kräver det mycket pappersarbete"

Shirehästar hade utflykt på Djurgården
Om man var ute och gick på Djurgården i Stockholm i helgen kan man ha mött ett gäng shirehästar och deras ryttare ute på långritt.

Utfodring av häst med magsår
En läsare har ett sto som diagnosticerats med magsår och undrar hur hon ska tänka kring utfodringen. Foderrådgivaren Malin svarar.
Hitta ett grovfoder med bra balans mellan energi och protein

Obehagligt fynd – hästben i naturreservat
I helgen gjordes en makaber upptäckt när nio hästben hittades utspridda i en skogsbacke i Frölunda naturreservat i Upplands-Bro kommun.

När man får glädjefnatt på tävling
Dressyrryttaren Justina Vanagaitè från Litauen delar med sig av ett roligt klipp på Instagram. Hennes häst får helt enkelt lite glädjefnatt.

Fredrik Jönsson om OS-satsningen
Fredrik Jönsson har inte gett upp. Än lever drömmen om att ännu en gång få rida stora mästerskap. Här berättar han om planerna framöver.
Mästerskapshästen kan ta honom till landslaget: ”Vill absolut tillbaka”

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Så plockar du »enkla« poäng på banan
Små förändringar i din ritt kan göra stor skillnad i protokollet. Annette Fransén Iacobaeus berättar hur du med små medel kan höja din procent.

Rid en skrittpiruett som Marina Mattsson
En skrittpiruett utförs i samlad skritt, tillskillnad från en bakdelsvändning som utförs i mellanskritt. Ryttaren Marina Mattsson förklarar.
"Skillnaden är graden av samling samt centreringen i vändningen"

Hunden Chili följer gärna med på ridtur
När Liselotte Klasson ska ut på ridtur med Rocky hänger den lilla hunden Chili på. Med hjälp av en liten hiss lyfts hon enkelt upp i sadeln.
Se det söta klippet + intervju: "Hundar är duktiga på att anpassa sig"

Håller ridläger trots indraget tillstånd
Följetongen med Akkas ridcenter fortsätter. Trots att verksamheten saknar tillstånd går det bra att anmäla sig till sommarens ridläger.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!