Nyheter
Publicerad: 2023-04-01
Viktgräns införs för bett på tävling
APRIL, APRIL! Det här var så klart ett aprilskämt från Hippsons redaktion!
FEI inför från och med halvårsskiftet en ny regel vid internationella tävlingar. Det blir en viktgräns för vad bett och hackamore får lov att väga. En regeländring som tas emot positivt av de ryttare Hippson har pratat med.
Text och foto: Annika Grundberg
Debatten om huruvida det ska tillåtas att tävla bettlöst i dressyr, om man ska slopa kravet på kandar i de högre klasserna och kritik mot skarp betsling i hoppning har varit stor och emellanåt högljudd. Nu agerar FEI genom att införa en viktgräns för bett och hackamore.
– Det är helt enkelt för att möta kraven på bättre djurvälfärd som vi väljer den här vägen, säger Bettina Pelham, som sitter med i den arbetsgrupp hos FEI som tagit fram regeländringen.
Från och med den 1 juli får bett och hackamore inte väga mer än 350 gram. För att kontrollera att reglerna följs kommer ryttaren eller hästskötaren att få väga bettet före tränsning. Det kommer att finnas digitala vågar i så stor omfattning att det inte ska innebära någon extra tidsåtgång för teamet runt ekipaget.
När regeln kommer att införas på nationella tävlingar är inte klart. Först ska regeln introduceras på internationell nivå och efter en tid utvärderas. Men de nationella förbunden siktar på att ha regeln på plats vid årsskiftet.
Stallets hövåg får i framtiden ytterligare ett användningsområde.
Världscupfinalen blir pilotprojekt
Vid påskveckans världscupfinaler i Omaha kommer regeländringen att testas. Man kommer att plocka ut ett antal ryttare som får lov att väga sina hästars bett före start. Johanna Due Boje är en av de svenska ryttarna som är på plats. Hon rider världscupfinalen i dressyr med Mazy Klövenhöj och hon välkomnar regeländringen.
– Det kan vara skönt för hästen med ett minskat tryck på nacken så som tung bettsling kan ge, säger hon men menar att det har sina fördelar även vid sidan av just bara ridningen:
– När man som vi flyger till tävling och det är maxvikt för vad man får ta med sig så är det alltid bra att kunna spara ett par gram här och där.
Strävar mot att rida tränslöst
En annan som välkomnar den nya regeln är den australienska dressyrryttaren Brett Kidding som är baserad i Europa.
– För mig så är det viktigt att det blir så enkelt som möjligt med allt, säger han.
Brett tränar för sin landsman Tristan Tucker och har fått wildcard till ett par internationella tävlingar i Europa under senare år men väntar fortfarande på det stora genombrottet.
– Jag känner att jag har utvecklats som ryttare och jag och min häst kommer samman allt bättre. Men det jag kämpar med är att hålla ordning på alla tyglar, så för mig är strävan att få rida helt utan träns i framtiden. Jag tror att det hade passat min ridstil utmärkt. Men viktgräns på bett är ett första steg på vägen, säger han.

Står i dag starka tillsammans
Sophie Jahn växte upp i ett terrorvälde styrt av hennes egen pappa. I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod och styrka till andra.

Kvinna allvarligt skadad efter ridolycka
Tre elever fick föras med ambulans till sjukhus efter en olycka i Umeå på fredagen. En kvinna i 75-80-årsåldern är allvarligt skadad.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Tävling: Vinn ridbyxor från Börjes Hästsport
I veckans tävling, i samarbete med Börjes Hästsport, ligger ett par ridbyxor i prispotten. De passar såväl till tävling som vardag.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Flera fina rundor för Sverige i Nations Cup
Amanda Landeblad blev bästa svensk med två felfria rundor när fredagens omgång av EEF Series Nations Cup avgjordes i norska Drammen.

Henrik och King Edward placerade
Henrik von Eckermann och guldhästen King Edward har tagit en fin placering, denna gång i franska St Tropez.

"Lugn kompis jag hjälper dig!"
Anledningen till att hästen behöver en betesreducerare är olika. Alla accepterar inte "munkorgen" och gör det mesta för att ta av den.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Fem hästgårdar under två miljoner
Fungerande hästgård, med mer eller mindre renovering, för en billig peng? Här är de fem billigaste hästgårdarna från Hemnet just nu.

Otillåtet att ta bort svalornas bon i stallet
Under sommarhalvåret är det vanligt att svalor bygger bo i stallet. Enligt Svenska djurskyddsföreningen är det viktigt att skydda fåglarna.

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!