Nyheter
Publicerad: 2019-02-18
Vill få fler att stanna hemma: "Så kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan"
Therése Wester och Marie Cederbom vill få fler att stanna hemma med sina hästar, för att förebygga smittspridning. I dagarna har de startat en Facebook-grupp för att sprida budskapet. Här berättar de mer.
Text: Frida Bank
Foto: Adobe Stock
Therése Wester och Marie Cederbom bedriver båda avelsverksamheter och är oroliga för de fall av EHV-1 och hästinfluensa som det har rapporterats om under de senaste veckorna. För två dagar sedan startade de därför Facebook-gruppen "Sveriges häst – #stannahemma".
– Vi strävar efter att isolera stall och stänga tävlingar oavsett verksamhet eller hobby. Om fler väljer att stanna hemma från träningar och tävlingar kan vi förhoppningsvis få ett stopp på smittan i Sverige. Arrangörer av tävlingar och pay and jump behöver inte ställa in, men de kan skjuta på det några veckor, säger Therése.
De sprider sitt budskap med hjälp av hashtagen #stannahemma och kommer varken att låta sina hästar lämna gården eller ta emot besökare under minst tre veckor.
Sprida kunskap för att förebygga
Sedan tidigare har flera ridklubbar valt att stänga sina anläggningar för besökande hästar i förebyggande syfte. Men att det är fler som vill sluta upp bakom #stannahemma står klart. På bara två dagar har gruppen fått över 2 000 medlemmar.
– Det har blivit större än vad vi hade räknat med. Från början pratade vi om att sprida budskapet i Jönköping, men sen kom vi fram till att vi vill nå ut till fler, säger Therése och fortsätter:
– En del menar att det inte spelar någon roll om tävlingar ställs in där det inte finns någon smitta i dag. Men om en hästägare vill åka ut och tävla, och alla tävlingar är inställda där hon eller han bor, då kanske man lastar och åker till en tävling i ett angränsande län i stället.
Therése säger att hon gärna hade sett ett större tävlingsstopp, initierat av hästsportförbunden, än det som pågår i Stockholmsområdet i dag. Hon hoppas också att alla hästägare läser på om smittspridning så att detta kan förebyggas och så att man har kunskaper att vidta rätt åtgärder snabbt om någon häst skulle insjukna.
Fyra hästar har dött
Under januari isolerades hästar för den allvarliga neurologiska formen av virusabort, EHV-1, i två stall i Stockholms och Uppsala län – fyra hästar har dött. En häst i Skåne insjuknade även i virusabort, utan neurologiska symtom. I förra veckan insjuknade en häst i den neurologiska formen i ett stall i Värmdö kommun. Svenska ridsportförbundet och Stockholms läns ridsportförbund har i samarbete med tävlingsarrangörer i Stockholmsområdet infört ett frivilligt tävlingsstopp under tre veckor.
Ett fall av hästinfluensa i Sverige
I Belgien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nigeria och USA har det nyligen förekommit utbrott av hästinfluensa och tävlingar har ställts in. Även i Sverige har en häst, i Västra Götaland, konstaterats vara drabbad av hästinfluensa. Det ska röra sig om en ovaccinerad import.
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, uppmanar hästägare att se över vaccinationsskyddet.
– Det finns skäl att uppdatera vaccinationsskyddet mot hästinfluensa. Bäst skydd har hästen om det inte har gått mer än sex månader sedan vaccinationen och om alla hästar i stallet är vaccinerade, säger Gittan Gröndahl som är tillförordnad statsveterinär i ett pressmeddelande.
På flera ställen i landet finns även misstankar om, och konstaterad, kvarka.
Tidigare på Hippson.se:
Utbrott av hästinfluensa i Storbritannien
Fall av hästinfluensa konstaterat i Sverige
Tävlingsstopp i Stockholm
Föreningar stänger för besökande hästar
Fjärde häst från Skånsta ryttare har dött till följd av EHV-1
Smittskyddsråd för virusabort – så ska du som hästägare tänka
Andra lästips:
SVA:s sida om smittskydd för häst
SVA om virusabort hos häst
SVA om hästinfluensa
Hästsverige: Sju smittsäkra rutiner i stallet
Hästsverige: Nio tips för att bygga smart smittskydd
SvRF:s info om smittskydd
Liknande webbartiklar
- Biträdande statsveterinären om EHV-1: "Det är ingen epidemi utan ett utbrott"
- Ytterligare en häst sjuk hos Skånsta: ”Kan aldrig veta hur många som kommer drabbas”
- Ägaren till Stockby ridskola: "Inget lämnar det här stallet just nu"
- Gittan Gröndahl vill studera årets utbrott av EHV-1: ”Viktigt att få rätt diagnos snabbt”
- Efter EHV-1-utbrottet: Stall Sandös hagar har släppts ur karantän
- Svensk häst som tävlades i Norge har testats positivt för EHV-1
- Bjerke Dyrehospital isolerat efter misstanke om EHV-1 på kliniken
- Abortvirus konstaterat på stor anläggning: ”Det är som att hela livet stannar”
- 145 000 kronor samlades in till Skånsta: ”Blir väldigt rörd”
- Ridklubb nåddes av smittbeskedet via sociala medier: "Situationen är fruktansvärd"

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!