Nyheter
Publicerad: 2016-04-07
Vill veta hur det står till med ryttarnas fysik
Ida Nilsson studerar coachning och "sport management" vid Linnéuniversitetet. I sin kandidatuppsats vill hon ta reda på hur medvetna ryttare är om vikten av egen fysisk träning. Första steget är en enkät, där ryttare får svara på frågor om hur de tränar (se länk längst ner).
Text: Annika Grundberg
Foto: Adobe Stock/Privat
Berätta om enkäten och din kandidatuppsats.
– Inom ridsporten är vi proffs på hur vi ska ta hand om våra hästar, inför den uppgift de ställs inför. Oavsett om det gäller nybörjarnivå eller elit, hoppning eller western, så lär vi oss tidigt hur vi hanterar hästens underhåll. Men hur står det till med vår egen fysiska träning? Hur kan vi underhålla vår egen kropp för att påverka vår förmåga som ryttare? Kan vi alls påverka utgången med vår egen fysik? Det är frågor som jag ställer mig i den kandidatuppsats jag nu skriver om ryttarens fysiska träning.
– Med enkäten vill jag undersöka ryttares egna erfarenheter kring hur viktig fysisk träning är för ridningen, samt få en bild av hur vanligt det är att som ryttare få rekommendationer om hur man kan träna upp sig fysiskt för att möta ridningens krav. Enkäten riktar sig till de ryttare som är aktiva, eller har varit aktiva under de senaste fem åren.
Har du själv någon tanke kring vad resultatet kommer att bli?
– Utan att säga alltför mycket så lutar resultatet åt att rekommendationer om fysisk träning verkar vara förhållandevis ovanligt inom ridsporten. De flesta ryttare jag har diskuterat ämnet med blir rätt ställda när de inser att de själva aldrig eller sällan fått någon rekommendation, alltså om hur de kan underhålla eller öka sin prestationsförmåga i sadeln genom att träna vid sidan av ridningen. Efter lite tankepaus brukar diskussionen bli rätt energisk och intresset är oftast stort.
Du hade skrivit en B-uppsats inom samma ämne, vad kom du fram till där?
– I den uppsatsen var jag ute efter samma sak, men i mindre skala. Jag valde då att utföra intervjuer och tacksamt nog ställde några av Sveriges mest kända instruktörsnamn upp. Bland andra Elisabet Lundholm, Ted Nätterqvist och Peter Ljungberg. Alla menade att den fysiska träningen är viktig även för ryttaren och resultatet visade på att de upplevde att den fysiologiska kunskapen om själva ryttaren är eftersatt inom ridsporten. De idrottsforskare som jag har diskuterat ämnet med har även de många gånger reagerat på att ridsporten jobbar för lite med just ryttarens fysiologi.
Vad är din egen erfarenhet av ridsporten?
– Själv började jag på ridskola när jag var nio år. Det blev ett pass i veckan i många år framåt. Tävling har varit ett intresse först på senare år, men jag har alltid strävat efter att utvecklas som ryttare. Jag rider uppvisningar med riddare och rider även en hel del working equitation. Under åren har mitt intresse för idrott och rörelse ökat, bland annat har även tennis legat mig varmt om hjärtat. Min erfarenhet är att när man väl hittar rätt övning för rätt problem så går mycket att förebygga och läka med rätt träning. Intresset för idrott och framför allt ridsporten tog jag med mig till universitetet.
Vad är det för utbildning du går? Och vad tänker du arbeta som i framtiden?
– Utbildningen "Coaching och sport management" är ett idrottsvetenskapligt program där vi fokuserar mycket på föreningsutveckling och hur föreningarna i sin tur kan påverka sina medlemmar. Det är min åsikt att idrotterna kan lära av varandra, efter studierna hoppas jag på att få ta med mig lite nya perspektiv till en förening eller ett förbund.
Varför en enkät?
– I ett första steg är enkäten till för att få en bild av hur det ser ut inom Ridsportsverige. Ryttaren svarar helt utifrån sin åsikt, grundat på sin egen erfarenhet och kunskap. Jag är tacksam för alla som vill medverka i enkäten.
taggar
Liknande webbartiklar
- Fysik och hästsport möts i gemensam kurs på Göteborgs universitet
- Vill undersöka den neutrala sitsen: ”Många ryttare sitter inte på sina sittben”
- Lite forskning om hur ryttare tränar
- Enkät
- Forskningskollen: Tio godbitar från konferens om hästar och träningsfysiologi
- Enkät: Ridsporten 2028 – en framtidsspaning
- Enkät: Hoppet om det ideala avstampet
- Karin Öljemarks tips för att kunna rida med optimal kontakt: ”En känsla av att hålla någon i handen”
- Kreativa tjejer byggde egen galoppsimulator: ”En dröm som blir sann”
- Träna sitsen med Emelie Brolin: ”Måste få in mer fysträning i sporten”
relaterade artiklar

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!