Tre studenter på Chalmers tekniska högskola ska i ett kandidatarbete belysa ryttarens sits. "Vi tittar närmare på bäckenet och lårbenet, sadelns utformning och passform för ryttaren", säger Elin Lorin.
Text: Ida Röök
Foto: Adobe Stock
Tillsammans med sina kurskamrater Molly Skelbye och Henrik Hovden ställer hon sig frågan ”Vad är en neutral sits?”.
– Inom ridsporten är vi duktiga på att ignorera oss själva och att sätta hästen och dess komfort i första hand. Förhoppningsvis kan vi bidra med en bra rapport som samlar och sprider fakta som gemene ryttare inte är medveten om. Detta när det gäller just vår egen anatomi, säger Elin och fortsätter:
– När vi har gjort våra mätningar har vi märkt att många ryttare inte sitter på sina sittben utan direkt på mellangården, eller att de sitter på ett sittben i taget.
Minska felmarginalen
Under våren har studenterna arbetat med att titta närmare på nuvarande mätmetoder för sittbenen, alltså metoder som används vid sadelutprovning. De jobbar också med att ta fram en ny metod där risken för att mätningarna blir fel minskar. Den nuvarande mätmetoden av ryttarens bäcken går till som så att personen sätter sig på en bit wellpapp, som är placerad på en sadelbock, personen får trycka med sittbenen så att det blir avtryck på wellpappen.
– Vi vill minska felmarginalen för mätningarna för att få så korrekta värden som möjligt. Med nuvarande metod kan de variera en del. Grundfrågan är egentligen sadelns utformning och passform för bäckenet, både manligt och kvinnligt, förklarar Elin Lorin.
Studenterna har tagit sig an ett ganska svårt ämne. Det är trixigt att mäta biomekaniken och bäckenets position hos ryttaren, då det är så många variabler som påverkar.
– Än så länge har vi arbetat med att samla in data och vetenskapligt baserad fakta. Och så jämför vi med studier från andra sporter där man stöter på liknande skador och problem som ryttare har, säger Elin.
Skador och problem
För att komplettera sitt kandidatarbete ytterligare har studenterna satt ihop en enkät om hur ryttaren ser på sin sadel.
– I de svar vi har fått i enkäten hittills kan man dra slutsatsen att många har kontinuerliga skador och problem med skav på blygdbenet, smärtor i höft och rygg när de rider, samt domningar och känselbortfall.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
Under fredagens kväll var Sigrid Bergåkra och fästmannen Jesper Andersson med om en trafikolycka. Sigrid fördes till sjukhus med ambulans.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Håller du dig varm under ridturen? I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Sveland Djurförsäkringar, kan du vinna en snygg jacka.
Visst blir arbetet så mycket lättare och roligare om man får lite hjälp. Frågan är om det går så mycket snabbare när det är hästen som står för sopandet.
Den 25 januari drar tävlingarna i gång. Vad innebär det att vara yrkesverksam ryttare i TDB? Hur har förbundet resonerat när de har godkänt ryttare?
Lotta Amnestål från SvRF förklarar: "De som uppfyller kriterierna blir godkända"
Hannell Dressage Stables framgångsrika valack och Marina Mattssons tävlingspartner Quartermain är såld och kommer att flytta utomlands.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!