Nyheter
Publicerad: 2020-09-09
Visualisera rätt och slipp nervositeten
Brukar du också titta på ekipagen före dig på tävlingsbanan och föreställa dig hur du ska rida när det väl blir din tur?
– Sluta med det, säger Nina Fox Stark och berättar hur du ska kan göra istället.
Text och foto: Natalie Lindholm
– Mental träning är övning i att sätta dig själv i ett bra mentalt tillstånd, så säger dressyrryttaren, tränaren och mentala coachen Nina Fox Stark.
Hon har jobbat med mental träning för både ryttare och företagsledare i många år och tycker att det borde vara en självklarhet för alla ryttare att lära sig tänka rätt.
– Mental träning handlar om att styra tankar och slutmålet är att du ska komma till ett tillstånd där du känner dig i så bra balans att du kan prestera.
På sina föreläsningar brukar Nina fråga åhörarna vad som kommer först; tanken eller känslan. De allra flesta svarar tvärsäkert att känslan kommer först, men faktum är att det inte stämmer. Känslor härstammar nämligen alltid ur en tanke. Tanken styr känslan, och det är väl en himla tur tycker Nina.
– Då har vi ju chansen att styra vår nervositet eller rädsla! När vi blir medvetna om våra tankar kan vi faktiskt påverka om vi blir nervösa eller inte.
Fokusering i fokus
Nina jobbar mycket med olika fokuseringsövningar. För den som precis börjat träna mentalt kan det ta en kvart att komma in i rätt tillstånd, men med lite övning går det sen på ett ögonblick. Förutom att fokusera på uppgiften får Ninas elever också lära sig att visualisera, på rätt sätt. De flesta har säkert suttit på läktaren innan en tävling och föreställt sig själva rida banan. Kanske precis innan framridningen, kanske medan en av konkurrenterna ridit samma bana. Nina menar att det inte alls alltid är rätt väg att gå.
– Misstaget vi gör när vi försöker visualisera ritten vi har framför oss är att vi gör det under press. Vi sitter där och tänker på hur vi ska rida, förklarar hon och fortsätter;
– Börja istället med att först sätta dig i en trevlig (bra) stämning. Tänk till exempel på andra gånger där du presterat riktigt bra. Hur kändes det? Hur såg det ut? Försök hitta känslan du hade då.
Gäller att vara mentalt avslappnad
Först när du är i ett bra mentalt avslappnat tillstånd är det dags att tänka på prestationen du ska göra, fast som om du redan gjort den. Se dig själv sitta av din häst. Du har redan ridit programmet och det gick precis så som du ville.
– Fråga dig själv. Hur gjorde du och så ser du framför dig hur du gjorde din ritt. Det kan låta lite bakvänt men det fungerar, lovar Nina.
– Många tycker det är knepigt att prata i imperfekt om något de inte gjort, men toppen av mental träning handlar om att visualisera bra. När du tänker på hur du ska göra jobbar du med en anspänning i kroppen. Tänker du på saker du redan gjort blir det lättare att slappna av. Och, råder Nina, tänk aldrig på vad du inte får göra. Sitter du och ältar att du inte ska få ett galoppinslag i travökningen kommer du nämligen nästan säkert få det.
Ge tid även för mental träning
Nina tycker att ridsporten ligger en bra bit efter andra sporter när det kommer till mental träning och att vi skulle tjäna på att ge den biten lite mer tid.
– I de flesta andra sporter läggs det ganska stora resurser på mental träning men i ridningen lägger vi alla en stor del av resurserna på den fysiska träningen och utrustning, säger hon.
Även om intresse ökat på senare år, framförallt på högsta nivå. Att sätta sig in i mental träning är dock inget som görs i en handvändning. Precis som med all annan träning kräver det tid och engagemang.
– Mental träning är ett sätt att förhålla sig och inget man kan fixa två dagar innan tävling. För att faktiskt få resultat gäller det att träna långsiktigt. Ska du springa ett maraton imorgon började du ju inte träna i går. På samma sätt måste du skaffa dig en mental kondition.
Mental träning – så tränar du
När Nina ska tipsa om hur du hittar lugnet på tävlingsplatsen handlar allt om förberedelser:
- Gör en bra plan för din tävlingssäsong
- Välj rätt klass. Tävla inte för svår klass
- Gör en plan inför varje tävling
- Organisera upp vem som gör vad innan ni lastar och på tävlingsplatsen
- Prata igenom planen och ta inte för givet att någon vet vad de ska göra
- Gå in i din bubbla innan tävlingen och visualisera
- Sätt resultatmål, prestationsmål och känslomål för tävlingen – det är bara om du satt upp mål du kan veta om du blev nöjd!
- Fokusera på din egen prestation och ingen annans
Älta inte misstag inne på banan. Ställ istället tre frågor:
- Vad gjorde du bra?
- Vad kan du göra bättre?
- Hur ska du göra det bättre?
Jobba med olika typer av mål:
- Känslomål = hästen ska kännas lugn och avspänd, eller kanske riktigt taggad. Föreställ dig känslan du vill ha innan start och under ritten.
- Prestationsmål = jag ska rida till exempel en nolla eller på 63 procent, då är jag nöjd . Ett bra mål du själv kan styra över.
- Resultatmål = jag ska bli placerad. Om du bara har ett resultatmål kan det vara svårt att bli nöjd. Det är också svårt att nå för det handlar ju om hur dina medtävlande presterar. Något du inte kan styra över. Du kan bara styra dina egna resultat.
Liknande webbartiklar
- Tyskan - problemhästen som blev dressyrhäst
- Nina Fox Stark: ”Drömmen är att rida Grand Prix på en egenuppfödd häst”
- Tillit och grundarbete botade ridrädslan: ”Fick panikkänslor”
- Johanna Lassnack: ”Den som inte gör misstag lever inte”
- Nytt läger för ryttare – utan hästar
- Johanna Lassnack släpper bok om mental träning: "Otroligt roligt och hedrande"
- Mental träning för hästar med Tristan Tucker: "Vill att hästen själv tar kontroll"
- Lär dig dressyrprogrammet steg för steg – så att du kan rida det i sömnen
- Vad stoppar dig? Så förändrar du som ryttare ditt tankesätt!
- Irma Karlsson om att hantera motgångar: "Många tvivlar på sig själva"

Om veterinärbranschen: ”Måste få säga nej”
Vad är skillnaden på att ha beredskap och jour? Och hur många timmar i sträck får en veterinär egentligen jobba?
Chefen för Distriktsveterinärerna om arbetsmiljö och veterinärbrist

Sophie Jahn vill riva den tysta muren
Sophie Jahn överlevde pappans terrorvälde på "hästgården". I dag föreläser hon om sin uppväxt för att ge mod, styrka och hopp.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Är det lätt att missa att synen försämrats?
Blindhet hos häst är lätt att upptäcka. Ändå är det relativt vanligt att hästägare missar det. Tina Holberg-Pihl, lektor i internmedicin, förklarar varför.
"Efter en operation kan ägarna ofta märka att hästen blir gladare"

Serier skapar fokus på ryttarens sits
När man hoppar serier kan man verkligen öva på sin sits över hinder. Ta del av en givande övning från tränaren Lena Berggren Wenderyd.
Övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge

Ponnysläpp? Då är sommaren nära!
Vi kan inte låta bli att dela Kristian von Krusenstiernas klipp från Ågesta ridskola. En härlig tradition som vittnar om att sommaren nästan är här.

Henrik Johnsson skriver bok om OS-guldet
Alla som följde det svenska lagets väg till OS-guld vet hur spännande det var. I höst kan du läsa en bok som utspelar sig under de kritiska timmarna.
"Jag vill placera den någonstans mellan thriller, historia och idrott"

Köparen har en skyldighet att vårda varan
Du säljer en häst och en tid senare hör köparen av sig och vill reklamera köpet. Vad gör du? Advokat Frida Treschow berättar vad lagen säger.
"Man kan inte hantera hästen hur som helst och sen häva köpet"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Elsa Berggren flyttar till Johanna Lassnack
I veckans poddavsnitt avslöjade duon att de inom snar framtid inte bara kommer vara poddkollegor utan även stallkamrater. Elsa flyttar söderut.
Byter Falun mot Skåne: "Jag längtar efter att ha nära till allt"

"Kaninpuls" och framgångar i Windsor
Det krävs en hel del pappersarbete när man åker till länder utanför EU och man åker på "världens smalaste tåg" med en stor lastbil.
Lovisa Munter: "Till slut kom vi i alla fall till rätt parkering"

Jens och "Cosmo" GP-tvåa i Rom
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit tog en prestigefull andraplats i Rolex Grand Prix i Piazza di Sienna, Rom, på söndagen.

Han tränade hästarna till serien om Ronja
Henrik Steiner har hjälpt skådespelare med ridningen och gjort "filmhästar" av quarterhästar. Här berättar han om den nya serien.

Så sätter du nollan på tävling
Du är väl förberedd, hästen känns fin men mot slutet av banan kommer ändå en rivning. Varför? Cornelia Rylén bjuder på tips och övningar för att slippa nedslag.
»Börja inte höja så fort det känns bra, hoppa lätta grejer tills du spyr på det.«

Shetlandsponny livar upp med "kli-dansen"
Har ni sett en dansande shetlandsponny någon gång? 23-årige Atlas har hittat den perfekta pinnen att klia sig på i hagen.
Se flera klipp: "Brötig och envis med norra Europas mjukaste mule"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Gästblogg: "På grund av våra mammor"
En satsning inom ridsporten kräver en hel del från ryttaren och dess närstående. Emilia Slättås Karlsson vill hylla föräldrarna i sin krönika.

Grand Prix-seger för Rolf-Göran
Rolf-Göran Bengtsson och Zuccero är i toppform. På söndagen blev det vinst i Grand Prix över 1,55-hinder i danska Uggerhalne.

SvRF vill se förändring snabbare
Vid Riksidrottsmötet, som pågår den här helgen, har SvRF närvarat. De konstaterar att de hade önskat större förändringar i trygghetsfrågorna.

En hyllning till ridsportens alla mammor
De mockar, packar, kör, betalar, tvättar, peppar och stöttar. Hippson-redaktionen bad läsarna att skicka in hyllningar inför Mors dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!