Nyheter
Publicerad: 2015-10-20
Working equitation gör om och gör rätt
Grenkommittén för working equitation har fått mycket kritik från de aktiva. Maktmissbruk där få personer har all makt, dyra obligatoriska träningar och personer som avsätts från sina uppdrag utan anledning är något av det som har framförts. Från Svenska Ridsportförbundet centralt beklagar man den uppkomna situationen och meddelar att man nu gör ett rejält omtag om grenen.
Text: Annika Grundberg
Arkivbilder: Svenska Ridsportförbundet/Ulrika Pernler
– Det är inte önskvärt att enstaka personer har för många roller. Inom working equitation har det blivit fel från början och jag kan inte svara på varför. Nu måste vi ge grenen chans att få växa fram sakta och underifrån, man kan inte hoppa över 17 steg. Utan bredd finns det ingen elit, konstaterar SvRF:s sportchef Wiveka Lundh.
Nya grenar måste skolas in
När Svenska Ridsportförbundet tar in nya grenar, såsom man har gjort med working equitation och där reiningen nu är på väg in, måste man föra en tät och kontinuerlig dialog med de aktiva.
– Vi måste lära dem som vill vara med vad förbundets principer och värderingar är, det gör vi genom en nära och tät dialog, säger Wiveka Lundh.
När det gäller working equitation kommer många av de aktiva från dressyren, de har redan stor kännedom om Svenska Ridsportförbundet men det har ändå blivit väldigt fel. Bland annat har man inom grenen använt termen ”landslag” om dem som är ute och tävlar internationellt.
– Det finns inget landslag inom working equitation, slår Wiveka Lundh fast.
Fel att säga att träningarna är obligatoriska
Det som har funnits är en träningsgrupp vars mål har varit internationella starter. Ryttarna i gruppen har haft tre obligatoriska träningar under 2015, där man har ridit två pass för en tränare till en kostnad om 2 400 kronor. Den gruppen har nu upplösts genom ett brev som skickats ut med kommittén som avsändare. Där skriver man att det inte finns underlag för en landslagssatsning i nuläget. En av de ansvariga för träningarna, och den som har fått utstå hårdast kritik från de aktiva, säger så här:
– Det har framkommit att upplägget med att träningarna ska vara obligatoriska att delta i är missvisande och att det inte går till så i övriga grenar. Efter en utvärdering av årets träningar, där även de senaste veckornas kritik har vägts in, har vi kommit fram till att vi inte kan genomföra det här på ett tillfredställande sätt och vi har avslutat satsningen.
Hon säger vidare att hon inte känner igen sig i den kritik som har framförs mot henne.
– Angående satsningen som genomförts så har ingen – sedan den startade för ett år sedan – ringt, mejlat eller talat om något direkt till mig gällande planering, upplägg och mitt ledarskap. Det har bara varit påhopp i sociala medier under de senaste veckorna och jag går inte, som förtroendevald i Ridsportförbundet, i svaromål på Facebook.
Har blivit tillfrågad om alla uppdrag
Att hon sitter på många poster och har mycket makt inom grenen kommenterar hon så här:
– Jag har inte personligen erbjudit mig att ta på mig några uppdrag utan har blivit tillfrågad av förbundet. Jag har varje gång sagt som svar att jag tar uppdraget, om de inte anser att det finns någon annan de tycker är bättre lämpad.
Det har dock funnits andra som har haft uppdrag, men som har valt att lämna och där hon sedan har tagit över. Bland annat en välmeriterad domare som har varit ansvarig för grenens domarutbildningar. Och där kan man skönja en viss samsyn i orsaken.
– Kommittén ville inte ha mig kvar, de sa att det berodde på samarbetssvårigheter. Men det handlade om att NN ville ha jobbet och nu har hon det, säger domaren.
– Det är ingen nyhet att hon och jag inte kan samarbeta. Jag personligen har inte beslutat att hon inte får vara med, däremot har jag sagt att jag inte samarbetar med henne, kontrar kommittéledamoten.
Måste få lugn och ro att växa
Till årsskiftet kommer det att utses en ny ordförande i kommittén då Charlotte Hamilton, som blev ordförande då den tidigare avgick, lämnar uppdraget. Några andra förändringar verkar inte vara på gång. Inte heller för övriga poster som rör grenen, såsom utbildning av tränare och domare. Däremot hoppas både kommittéledamoten och Wiveka Lundh på att grenen ska växa.
– Nu måste working equitation få ro att växa i lugn takt. Det är en gren som har väckt mycket intresse ute på ridskolor bland annat, säger Wiveka.
Liknande webbartiklar
- Sverige kan få lag till VM i Working Equitation i maj
- Person som stal pengar från Tävlingsdatabasen åtalas
- Medlemsombudsmannen ska skapa trygghet
- Sportchefen om disciplinärendet: "Ryttarna är inte uttagna till NM"
- Emma hopptävlade – med repgrimma
- Så blir ridsportprofilernas julafton
- Wiveka toppar maktlistan – som första kvinna
- Svensk tog sjätteplacering vid VM i Working Equitation: "Jättelycklig"
- Storfavoriten vann och hemmahoppet skrällde i WE-SM
- Träningstips med Rodrigo Torres: ”Ifrågasätt systemet”
relaterade artiklar

Flugtäcket förvandlas till riddarutrustning
Ponnyer är kända för att vara påhittiga – så den här skapade sig en egen flughuva. Perfekt passform med hål för ögonen, dessutom.

Polishästarna hälsade på i Södertälje
I onsdags kunde Södertäljebor möta hästar när de var ute på stan. Med på uppdraget var Polisrytteriet i Stockholms två största hästar.

Vad krävs av framtida toppekipage?
När Göran ”Yogi” Breisner träffade de åtta ryttarna i ATG Talang blev det ett samtal om lagbygge, eget driv och konsten att forma en hållbar satsning.
"Var nyfiken och håll koll på vilka trender som är på gång i sporten"

Maria Gretzer redo för Mästarnas mästare
Först tackade ridsportprofilen nej till deltagande i tv-programmet. Hon ändrade dock sitt beslut och snart väntar inspelningen av äventyret.
Säger till Hippson: "Är absolut en skräckblandad förtjusning"

GCT-tävlingarna är tillbaka
Efter ett kortare sommaruppehåll är det dags för Global Champions Tour igen. Den här gången står London som värd.
Tre svenskar i startfältet – däribland en nybliven världsmästare

"Tro på kvaliteten – och ta det lugnt"
Naturlig hästhållning, skapa band till hästen, gott horsemanship och ligga ett steg före. Det tror Jens Fredricson är grunden för att bli mästare.

Räkna på 18 m² per häst i ligghallen
Forskningen visar att minimikraven på yta per häst i ligghallar kan vara för liten, hästar föredrar större yta för att vilja ligga ner och vila.

Sporthästar får ofta belastningsskador
Tävlingshästar utsätts för allt högre belastning. Veterinär Axel Wallman berättar om hälsoläget och vad som är viktigt att tänka på i uppbyggnaden av hästen.
»En ryttare med ett bra system kan få en sämre rygg att fungera utmärkt.«
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Viktigt ha koll så fodret inte självantänder
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Orsaken bakom kan vara olika – elfel och självantändning av foder är några av dem.

Delad glädje i blåbärsskogen
Blåbärsriset är just nu fullt av det goda, något som uppskattas av både två- och fyrbenta. Sebastian visar hur blåbär plockas från hästryggen.

Föl drabbad av ovanlig bakterie
Ett föl i Kronoberg har tillsammans med sin mamma isolerats. Det efter att veterinär konstaterat att fölet bär på bakterien MRSA.

"Säkerhet är viktigt att tänka på för alla"
Kunskap om hästens beteende, förmåga att läsa hästen och en strävan efter ömsesidig kommunikation. Det lyfts som viktiga grunder.
Lottie Eriksson gästskriver i bloggen Belöningsbaserad hästträning

Ny häst hos outriderryttaren Camilla Olsson
Många berördes när outriderhästen Simons liv inte gick att rädda. En insamling startades för att stötta hans ryttare – nu står en ny häst i stallet.

Dressyrhästarna som åker till unghäst-VM
I början av september är det dags. Nu står det också klart vilka dressyrhästar som blivit uttagna till att representera Sverige i Ermelo.

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Storslagen medalj vid EM för fjordhästar
Fjordingar har legat Madeleine Älverstad varmt om hjärtat sedan barndomen. Under många år har hon satsat på mästerskap för rasen.
Tog Sveriges första EM-guld: "Känns häftigt att det höll hela vägen"

Köp och import av iberiska hästar
Importen av iberiska hästar har ökat de senaste åren. Hur hög kvalitet är det på hästarna som kommer till Sverige och vad ska man tänka på när man importerar?
100.000 kr för en P.R.E är billigt, många med det priset är våra »leftovers«

När det vankas kvällsmat är alla välkomna
Hästen Daisy delar gärna med sig utav sin kvällsmat till sina båda hundkompisar Bosse och Nisse. Paulina Pelli berättar med om vännerna.

Återupplev guldyran i radioreferatet
Vi får helt enkelt inte nog av VM-guldet. Radiosportens Christian Olsson kommenterar Henrik von Eckermanns ritt på sitt egna livliga sätt.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!