Hoppning
Publicerad: 2017-09-30
Foto: Frida Bank (Douglas) och Tomas Holcbecher
Nederländerna tar hem segern i Nations Cup
Nederländerna står som stark segrare i finalen av FEI Longines Nations Cup 2017, med tre felfria ritter över hinder. Douglas Lindelöw och Peder Fredricson red felfritt för Sverige och det svenska laget slutade på femte plats.
En trasig strålkastare höll på att ställa in finalen av FEI Longines Nations Cup i Barcelona på lördagen. Efter en ordentlig försening kunde första ekipaget ta sig an den tuffa banan. Med endast ett tidsfel i slutresultat var det ingen nation som kunde konkurrera med Nederländerna.
Jur Vrieling, Michel Hendrix, Marc Houtzager och Harrie Smolders red i det vinnande laget. På andraplats kom USA med fyra fel. Belgien hade också fyra fel men en långsammare tid, vilket gjorde att de tog tredjeplatsen.
Uppdatering, 00.02:
Harrie Smolders och Don VHP Z levererar ännu en felfri runda för Nederländerna – som nu står som segrare i Nations Cup.
Uppdatering, 23.50:
Sist ut för Sverige, EM-guldmedaljören Peder Fredricson med H&M Christian K. De tar sig an den tuffa banan utan några som helst problem. Allt flyter på i hög fart och det blir en riktig kanonrunda, felfritt över hinder och väl inom tiden. Detta betyder att Sverige slutar på åtta fel, frågan är nu hur långt det räcker.
Uppdatering, 23.50:
Lagen har nu haft tre ryttare på banan vardera och det händer mycket i resultatlistan. Nederländerna leder med endast ett tidsfel. Kanada, som hade tre felfria ryttare i torsdagens kval, ligger sist med 13 fel. Sveriges åtta fel betyder just nu plats sju av åtta.
Uppdatering, 23.41:
Bommarna föll tyvärr som plockepinn för Evelina Tovek och Castello. De är i det andra hindret, river det tredje som är en stor oxer och trampar i vattnet. Sedan faller ytterligare några bommar innan Evelina vill avbryta ritten efter ett stopp i trekombinationen. Hon får tecken att fortsätta, hon måste avsluta rundan för laget. Det gör hon till publikens fina applåder. Inte Evelinas dag i dag, med 32 fel. Därmed räknas Henriks ritt och Sverige har åtta fel.
Uppdatering, 23.36:
När två ryttare från varje nation har ridit och lagen har räknat bort sitt sämsta resultat ligger Schweiz, Nederländerna, USA och Sverige (!) i topp med noll fel. Riktigt spännande.
Uppdatering, 23.14:
Jippie! En mycket fokuserad Douglas Lindelöw kommer in på banan med Zacramento. De inleder riktigt bra. Det ser ut som att de är i den översta bommen i första språnget i kombinationen, som föll för Henrik och Mary Lou, men den ligger kvar. De fortsätter lugnt och balanserat och rider i mål felfritt!
Uppdatering, 23.10:
Förstaryttaren för Schweiz, Nederländerna och USA rider felfritt.
Uppdatering, 22.54:
Åtta fel för Henrik von Eckermann och Mary Lou, första svenska ekipaget ut. De börjar bra men de får tyvärr med sig en bom vid det femte hindret, i första språnget i kombinationen. Sista hindret i Longines-trekombinationen faller också. En tråkig start för laget, och för ekipaget som var felfritt i torsdags. Nu håller vi tummarna för Douglas och Zacramento.
Uppdatering, 22.47:
Nu är vi i gång! Werner Muff och Daimler på banan.
Uppdatering, 22.08:
Nya besked! Strålkastaren är lagad, den ursprungliga banan gäller (och ska nu ställas tillbaka). Ny starttid är 22.30.
Uppdatering, 21.58:
Spanske banbyggaren Santiago Varela får nu i uppgift att bygga en ny bana, på den del av arenan som är upplyst. Ett mycket ovanligt beslut. Finalen blir av, men försenad. Vi återkommer med en ny starttid strax.
Uppdatering, 21.45:
Möte med förbundskaptenerna inne på banan nu. Tekniker försöker fixa ljuset.
Uppdatering, 21.30:
Ingen häst på banan ännu. Fortfarande problem med en strålkastare... Det ser ut att vara mycket publik i Barcelona i kväll, där det just nu är runt 20 grader varmt.
Uppdatering, 21.05:
Starten skjuts upp några minuter då det verkar vara problem med en strålkastare. Sverige startar som nummer tre. Ekipagen ska ta sig över 13 hinder med 16 språng på 81 sekunder. De 14 ryttare som var felfria i torsdags har chans att vinna en extra bonus om det blir felfritt även i dag. Henrik von Eckermann är en av dem.
Uppdatering, 20.17:
De svenska ryttarna startar enligt följande:
3. Henrik von Eckermann och Mary Lou
11. Douglas Lindelöw och Zacramento
19. Evelina Tovek och Castello
27. Peder Fredricson och H&M Christian K
Uppdatering, 19.56:
Lördagen har redan börjat strålande för de svenska ryttarna i Barcelona. Inför kvällens final reds en 1,50-klass där det blev tre svenska placeringar. Henrik von Eckermann med Chacanno gjorde två felfria rundor och slutade fyra, Peder Fredricson och H&M Carat Desire kom på elfte plats och Rolf-Göran Bengtsson på Oak Grove's Carlyle på fjortonde. Även Douglas Lindelöw med Amrod red felfritt i grundomgången, men slutade sedan på tolv fel och utan placering. Nu är det alltså hästbyte på gång och uppladdning inför NC-finalen. Sedan tidigare är det klart att Evelina Tovek startar i stället för Rolf-Göran Bengtsson.
Resultat 1,50-klassen
FÖRHANDSINFORMATION
Det svenska laget består av Henrik von Eckermann på Mary Lou, Douglas Lindelöw på Zacramento, Evelina Tovek med Castello och Peder Fredricson på H&M Christian K.
På fredagen meddelade förbundskapten Henrik Ankarcrona att Rolf-Göran Bengtsson på relativt orutinerade Spring Dark står över finalen. Det innebär att Evelina Tovek, som imponerade stort förra helgen när hon tog hem segern i GCT i Rom, rider i kväll.
– Hästarna ser fina ut och ryttarna är laddade, så nu ser vi fram emot lördagen, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.
Tidshoppning gav Sverige finalplats
Torsdagens inledande kvalklass var en riktig rysare. Tillsammans med Belgien, Schweiz och Irland låg svenskarna på åtta fel. Efter en spännande tidshoppning stod det klart att Sverige tog sig vidare till lördagens stora final. Guldmedaljörerna från EM, det irländska laget, var inte tillräckligt snabba och kommer därför inte till start i dag.
Lagen som placerade sig som nummer 9–18 i torsdagens kval gjorde upp i Challenge Cup under fredagen. Förenade Arabemiraten tog hem segern, följt av Irland och Brasilien.
Alla börjar om på noll fel
Under lördagens stora final möter Sverige ryttare från Kanada, USA, Frankrike, Belgien, Schweiz, Nederländerna och Tyskland. Samtliga lag börjar på noll fel. Vid en eventuell omhoppning utser respektive förbundskapten en ryttare från varje nation som rider. Som upplagt för en riktigt nervkittlande lördagskväll med andra ord.
Start- och resultatlistor
Banskiss
FEI-TV sänder live (betalkanal)
Fullständiga regler
Arkiv: Evelina Tovek in i Nations Cup-laget
Arkiv: Sverige till lördagens final
Arkiv: Ankarcrona: "Alla är supertaggade"
taggar
Liknande webbartiklar
- Henrik Ankarcrona om Nations Cup-finalen: ”Laget kämpade jättebra”
- Sverige femma i Nations Cup – Douglas dubbelnollade
- Sverige startar som nummer tre
- Superrevansch för Sverige i Nations Cup
- Sverige vinner Nations Cup i Aachen – en historisk bragd
- Dags för årets första – och sista – Nations Cup
- Uppsluppen stämning när laget mötte pressen
- Sverige är vidare till lördagens final
- Hopplandslagets A-trupp växer
- Ankarcronas nio VM-aktuella ryttare

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"

Alla bitar på plats för Kristján Magnússon
Tre danskar och en svensk gjorde upp i A-finalen av islandshästarnas världscup i Friends arena. Genom Kristján Magnússon blev det blågul seger.
"Kände jag direkt när jag satt upp att de andra inte kunde slå mig"

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Elvira Aaby-Ericsson vann ungdomsfinalen
Endast en ryttare tog sig igenom båda faserna felfritt när höstfinalen av Arena Youth tour avgjordes. Det var en revanschsugen junior som tog segern.

Tänk på hästens behov innan du klipper
Vintern är här och så även hästens vinterpäls. Marianne Schau har klippt hästar i större delen av sitt liv och delar med sig av sina bästa råd om du behöver klippa.
Gå inte bara för helklippning även om det är praktiskt för dig som hästägare

Bakom stängda stalldörrar
På paradressyr-bloggen reflekteras det kring ridsporten i skenet av dokumentären Hästmiljardärens hemligheter.
"Om jag vore en fågel då vet jag på vad jag skulle skita iallafall…"

Första dressyrvinnarna korade i Friends
Fyra unga ryttarna samt Fyra unga hästar har känt på tävlingsbanan inför lördagens final. Första klassen i Lövsta Future Challenges är avgjord.

Hästar från kritiserade Stuteri Viegård säljs
Konkursförvaltarna säljer nu omkring 400 hästar från stuteri Viegård – hästarna säljs i grupper om minst 30 stycken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

”WE uppmuntrar till god ridning”
Hippson har tagit steget in i den spännande grenen working equitation. Redaktör Cajsa Ekström Arman beskriver mer om bokens innehåll.
"Jag kan förstå varför många ryttare har lockats över till WE"

Inga mer beridarelever för Helgstrand
Danska ridinstruktörsföreningen meddelar att fyra personer från Helgstrand Dressage utesluts ur föreningen och ej får ha beridarelever.

Träna ryggning och lär dig klockan
När det kommer till WE-hindret klockan tipsar b-tränaren Johanna Nygren om att bygga klockan vidare än måtten. Här förklarar hon mer.

SIHS: Det händer i dag – fredag
Fredagen börjar i dressyrens tecken och sedan väntar Arena Youth Tour, internationell hoppning och världscup i både tölt och fyrspann.

Lucka 1: Vinn fodertillskott
I Hippsons julkalenders första lucka ligger ett helt kit med tillskott från populära Foran Equine. Allt till ett värde av cirka 1400 kronor.

»Normal« gång kan utvecklas
Beridaren och tävlingsryttaren Malin Wahlkamp Nilsson har utbildat många fina dressyrhästar. Är det något hon kan så är det att utveckla hästens gångarter.
Dressyr ska vara roligt för hästen, den ska aldrig kännas stum i ridningen

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världstrean Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!