Mia Granström har ridit och tävlat i stort sett hela sitt liv. Nu är hon 56 år, men lägger inte de vita ridbyxorna på hyllan för det. För andra gången har hon kvalat till Falsterbos amatörtour – här berättar hon om satsningen och om hur hon med åren har blivit lugnare i sina prestationer.
Text: Ida Röök
Foto: Bo Bennergård och Privat
Mia Granström började rida som tioåring, hon har tävlat på hobbynivå i stort sett hela sitt liv och har ridit upp till 1,40-klasser. Nu hyr hon box hos Ekenryttarna i Norrköping, Helena Lundbäcks hemmaplan, därifrån fortsätter hon att satsa på att träna och tävla.
– Jag har inga planer på att trappa ner bara för att jag har blivit lite äldre. Jag säger som Rolf-Göran Bengtsson, så länge kroppen hänger med fortsätter jag att tävla. Det är kul att konkurrera på tävlingsbanan och se att man fortfarande fixar det. Jag blir lite extra taggad och vill visa alla att det faktiskt går, berättar Mia.
Det var kärlek direkt
Genom åren har hon haft ett par olika hästar, den ena tävlade hon upp till 1,40 med men sedan har hon hållit sig på 1,20- till 1,30-nivå. Nu rider hon stoet Hoppsan Hedvig Gudesjö som hon har fått genom ett samarbete med uppfödaren.
– Jag minns när jag träffade henne för första gången som föl, hon gick efter mig i hagen och lämnade flocken med hästar för att vara med mig. Det var verkligen någon slags kemi mellan oss från första dagen, säger Mia.
Hon har själv ridit in och utbildat Hedvig från föl fram till nu, när stoet har hunnit bli elva år. Redan 2016 kvalade Mia och Hedvig in till Falsterbo via Amatörtouren.
– Det är en rolig grej, att testa och se om man klarar av det. Det är kul att det finns en möjlighet för oss amatörer att få rida därnere.
Mia kom till final och slutade precis utanför placering. Trots att hon fick kristallsjuka under finaldagen.
– Det var helt galet att jag kunde rida över huvud taget. Jag var väldigt yr, men på något sätt klarade jag det så det är jag väldigt nöjd med.
Redan klara för Falsterbo
Under förra året drabbades dessvärre Hedvig av fång, något som krävde en längre rehabilitering och konvalescens.
– Hon är bra nu, men sedan dess är jag bland annat extremt noggrann med vad jag rider på för underlag. Det kan vara 20 grader varmt ute och jag väljer ändå att rida på fibersanden i ridhuset i stället för på utebanans grus, säger Mia.
De två var tillbaka på tävlingsbanorna i höstas och red på Elmia i deras amatörserie, även där kom de till final. I år var målet att klara av att kvala till Falsterbo innan mars månad var slut.
– Vi klarade det galant, Hedvig är en superhäst som alltid levererar, säger Mia.
En lugnare inställning
Nu är de alltså säkrade en plats i Falsterbo, men Mia tar inte ut något i förskott.
– Det är lång tid kvar innan det är dags och allt kan hända. Men om jag kommer dit vill jag ta mig till final och gärna bli placerad. Allra helst vinna, så klart, säger hon och skrattar.
Genom åren har hon märkt att hon har förändrat sitt synsätt på det här med träning och tävling av hästen. Hon vill gärna tävla eftersom hon tycker att det är roligt, men det är inte på så blodigt allvar längre som det har varit tidigare.
– Jag upplever att man som yngre tar allt på så stort allvar. Man har så mycket att bevisa för sig själv och för omgivningen att prestationen bygger på en massa stress och press. Jag njuter verkligen av att tävla nu när jag har blivit lite äldre, säger Mia och fortsätter:
– Det handlar nog om att jag har blivit mer säker i mig själv. Jag blir inte nervös inför en start eftersom jag är mycket lugnare nu. Jag gör det här enbart för att jag tycker att det är roligt. Det är det som är huvudsaken och jag tror att många yngre ryttare kanske glömmer bort det ibland.
Därmed inte sagt att Mia inte taggar till när det gäller tävling.
– Jag är en tävlingsmänniska och älskar att konkurrera med andra. Men för mig är det också viktigt att jag och hästen har roligt tillsammans. Att jag känner att även Hedvig tycker att det är skoj, avslutar hon.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!