Nederländska Albert Voorn har lång erfarenhet som tävlingsryttare i världseliten, bland annat tog han individuellt OS-silver i Sydney. Numera tävlar Albert mest på nationell nivå och håller träningar, till Sverige kommer han en gång i månaden under sommarhalvåret. Hippson var med under en dag hos Ale ridsport utanför Göteborg, där budskapet var att inverka så lite som möjligt.
Text: Annika Grundberg
Foto: Lotta Karlsson
Ryttarna får börja med att värma upp i trav och galopp, med stilla och relativt hög hand. Albert förklarar varför:
– Håll inte på med huvudets position, hästen har sitt huvud där den tycker att det är bekvämt. Gillar du hästar som går med böjd hals, köp en häst som går så naturligt. Men de flesta hästar går helst med huvudet uppåt.
Målet för ryttaren ska vara att göra så lite som möjligt, rida med mjuk hand och med stilla skänkel.
– Ni ska inte röra er mer i sadeln än vad hästen får er att göra. Om ryttarens hand blir stark kan inte hästen bli mjuk i munnen, instruerar Voorn.
I slutet av uppvärmningen får ekipagen galoppera på en volt, där ryttaren har tygeln i ytterhanden.
Om hästen går för lågt med huvudet, driv på lite mer. Du behöver kanske lägga till sporren menar Albert, men korrigera inte med handen. Ryttarna får galoppera på volt med tygeln i ytterhanden och med balansen i stigbyglarna.
– Hästen ska alltid bjuda framåt utan att dra. Att rida med hög hand ger lätta hästar, rider man med låg hand får man en tung häst. Det ska gå en rak linje från armbågen fram till hästens mun, säger han.
Med rätt tempo funkar avståndet
Ryttarna får hoppa ett språng och efteråt sakta av till skritt.
– Hoppa hästarna i deras naturliga tempo. Räkna inte språng utan gå på ögat och se distansen. Det är när man börjar räkna språng som man ställer till det. Det handlar om snabbare eller långsammare, inte hur många, menar Albert och fortsätter:
– Andas och slappna av i kroppen, lås inte din kropp. Med rätt tempo kommer avståndet att komma till dig som ryttare.
När en häst vägrar går Voorn igenom vad som har hänt och varför.
– Du red för mycket framåt och använde för mycket hand och skänkel, det gör hästen osäker på vad du vill. Men det är bra att det hände så att vi kan prata om det.
Över huvud taget kommer det få stränga korrigeringar från Albert Voorn. De "fel" ryttarna gör tas som något positivt, ur synvinkeln att man då kan resonera kring händelsen i generella ordalag.
Tempoväxlingar efter hästens förmåga
Ryttarna får öka tempot i både trav och i galopp successivt, efter hästens förmåga.
– Öka inte mer än vad din häst klarar av, instruerar Albert.
Förutom tempoväxlingar i skritt och trav får de göra övergångar mellan galopp-trav-galopp, där Voorn vill se så små hjälper som möjligt.
– Det ska till slut räcka med att ni tänker galopp så börjar hästen att galoppera.
Hitta en jämn rytm i hoppningen
När det är dags att hoppa bana instruerar Albert ryttarna att hålla ett jämnt tempo och att rida på efter hindren. Inte samla och sedan gasa mot nästa för att komma över.
– Rid på direkt efter hindret, annars blir avståndet för långt. Även när man rider fort kan man vänta. Så länge du som ryttare inte ser distansen till hindret så behåll rytmen.
Kontakten med hästens mun ska enligt hans system vara så lätt som möjligt, ryttaren ska vara stilla i sadeln och ska inte driva för mycket.
– Känn efter hur mycket längre tygeln kan bli utan att ni tappar kontakten med hästens mun. Hästen samlar sig själv inför hindret utifrån den fart den har, den behöver bara ert stöd, säger Albert.
Målet för ryttarna är att de ska komma till en punkt när hästen sköter uppgiften själv med stöd av "piloten".
– Ryttaren ska bara tala om vart och hur fort. Rider du så får du en hållbar häst, menar han och förklarar:
– Om vi ber hästen att jobba i en form som inte är naturlig för den, då jobbar den mot sin egen fysik.
Ryttarna får successivt öka galoppen, med bibehållen lätt hand och avslappnad häst.
Går på vad hästen har lätt för
Albert berättar att hans tränarfilosofi bygger på erfarenhet.
– Jag läser inga böcker utan går på det hästen har lättast för. Det bygger jag min träning på. Allt som går emot naturen är inkorrekt.
En annan viktig faktor är att hästarna är avslappnade när de ska utföra uppgiften.
– Gör allt i steg. När hästen är avslappnad, växla upp. När den är avslappnad i det tempot, växla upp igen. Att gå långsamt ska vara lika naturligt för hästen som att gå snabbt.
Det gäller också att avsluta passet innan hästen är trött.
– Hur lång tid det tar beror på hur man jobbar den. Det viktiga är att sluta innan den blir trött, även om du inte har uppnått det du hade föresatt dig. Då sparar du hästen från skador.
Gör bara det som behövs
Albert är inte mycket för dressyr när det kommer till att träna hopphästar.
– Min träning är anpassad för hoppning. Jag låter hästarna träna på det de behöver för att klara uppgiften – att hoppa. Så jag håller inte på med skänkelvikning och sidvärtsrörelser, berättar han.
Inför varje ridpass eller tävlingsrunda ska man enligt Voorn ha en plan, men du måste också vara flexibel och kunna ändra planen om det behövs.
– Det är därför jag inte gillar att räkna språng, säger han.
Och så skickar han med ett tips inför tävlingsstarten.
– Framhoppning är uppvärmning och inte platsen för att hoppa högt. Spara energin till tävlingsbanan.
Japans regering ska ha kommit fram till att det inte går att genomföra sommarens olympiska spel. Det uppger en anonym regeringskälla till The Times.
Slår din häst med svansen eller trotsar i ridningen? Tänker du att det är som den är. Kanske dags att tänka om, beteendeproblem beror ofta på smärta.
Forskaren: Så många hästar med tydligt smärtrelaterade problem som ignorerats"
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Äntligen är det dags för världscup igen! Två svenska dressyrryttare startar i Salzburg, Österrike, till helgen. På plats finns även flera svenska hoppryttare.
Peder Fredricsons All In är känd världen över för sina prestationer på tävlingsbanan. Hemma på Grevlunda blir det bus i hagen med kompisen Flecu.
Se det härliga klippet där hagkompisarna testar täckets hållbarhet
Ridskolerådgivare Anna Reilly på SvRF vill gärna se att fler ridskolor och uppfödare samarbetar, för att ridskolorna ska hitta lämpliga hästar.
Intervju med SVT: "Att man berättar vad för typ av häst man behöver"
En bedrägeridömd kvinna som lurat minderåriga på pengar genom att påstå sig ha hästprylar att sälja och fått betalt via swish är fortfarande aktiv.
Dömdes till skyddstillsyn hösten 2020 – lurar åter minderåriga
På torsdagen meddelade regeringen att kommunernas idrotts- och fritidsaktiviteter för barn ska kunna hållas öppna, såväl utomhus som inomhus.
"Inga tvivel om hur stor roll en meningsfull fritid kan spela för ett barn"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hästdragna likvagnar var fram till 1900-talets mitt en vanlig syn. Vagnarna och hästarna som drog dem har omgetts av skrock och lokala traditioner.
"Leddes runt kistan tre gånger, som en slags avförtrollningsritual”
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!