Hoppning
Publicerad: 2018-05-10
Albert Voorn: "Gillar du hästar som går med böjd hals – köp en som går så naturligt"
Nederländska Albert Voorn har lång erfarenhet som tävlingsryttare i världseliten, bland annat tog han individuellt OS-silver i Sydney. Numera tävlar Albert mest på nationell nivå och håller träningar, till Sverige kommer han en gång i månaden under sommarhalvåret. Hippson var med under en dag hos Ale ridsport utanför Göteborg, där budskapet var att inverka så lite som möjligt.
Text: Annika Grundberg
Foto: Lotta Karlsson
Ryttarna får börja med att värma upp i trav och galopp, med stilla och relativt hög hand. Albert förklarar varför:
– Håll inte på med huvudets position, hästen har sitt huvud där den tycker att det är bekvämt. Gillar du hästar som går med böjd hals, köp en häst som går så naturligt. Men de flesta hästar går helst med huvudet uppåt.
Målet för ryttaren ska vara att göra så lite som möjligt, rida med mjuk hand och med stilla skänkel.
– Ni ska inte röra er mer i sadeln än vad hästen får er att göra. Om ryttarens hand blir stark kan inte hästen bli mjuk i munnen, instruerar Voorn.
I slutet av uppvärmningen får ekipagen galoppera på en volt, där ryttaren har tygeln i ytterhanden.
Om hästen går för lågt med huvudet, driv på lite mer. Du behöver kanske lägga till sporren menar Albert, men korrigera inte med handen. Ryttarna får galoppera på volt med tygeln i ytterhanden och med balansen i stigbyglarna.
– Hästen ska alltid bjuda framåt utan att dra. Att rida med hög hand ger lätta hästar, rider man med låg hand får man en tung häst. Det ska gå en rak linje från armbågen fram till hästens mun, säger han.
Med rätt tempo funkar avståndet
Ryttarna får hoppa ett språng och efteråt sakta av till skritt.
– Hoppa hästarna i deras naturliga tempo. Räkna inte språng utan gå på ögat och se distansen. Det är när man börjar räkna språng som man ställer till det. Det handlar om snabbare eller långsammare, inte hur många, menar Albert och fortsätter:
– Andas och slappna av i kroppen, lås inte din kropp. Med rätt tempo kommer avståndet att komma till dig som ryttare.
När en häst vägrar går Voorn igenom vad som har hänt och varför.
– Du red för mycket framåt och använde för mycket hand och skänkel, det gör hästen osäker på vad du vill. Men det är bra att det hände så att vi kan prata om det.
Över huvud taget kommer det få stränga korrigeringar från Albert Voorn. De "fel" ryttarna gör tas som något positivt, ur synvinkeln att man då kan resonera kring händelsen i generella ordalag.
Tempoväxlingar efter hästens förmåga
Ryttarna får öka tempot i både trav och i galopp successivt, efter hästens förmåga.
– Öka inte mer än vad din häst klarar av, instruerar Albert.
Förutom tempoväxlingar i skritt och trav får de göra övergångar mellan galopp-trav-galopp, där Voorn vill se så små hjälper som möjligt.
– Det ska till slut räcka med att ni tänker galopp så börjar hästen att galoppera.
Hitta en jämn rytm i hoppningen
När det är dags att hoppa bana instruerar Albert ryttarna att hålla ett jämnt tempo och att rida på efter hindren. Inte samla och sedan gasa mot nästa för att komma över.
– Rid på direkt efter hindret, annars blir avståndet för långt. Även när man rider fort kan man vänta. Så länge du som ryttare inte ser distansen till hindret så behåll rytmen.
Kontakten med hästens mun ska enligt hans system vara så lätt som möjligt, ryttaren ska vara stilla i sadeln och ska inte driva för mycket.
– Känn efter hur mycket längre tygeln kan bli utan att ni tappar kontakten med hästens mun. Hästen samlar sig själv inför hindret utifrån den fart den har, den behöver bara ert stöd, säger Albert.
Målet för ryttarna är att de ska komma till en punkt när hästen sköter uppgiften själv med stöd av "piloten".
– Ryttaren ska bara tala om vart och hur fort. Rider du så får du en hållbar häst, menar han och förklarar:
– Om vi ber hästen att jobba i en form som inte är naturlig för den, då jobbar den mot sin egen fysik.
Ryttarna får successivt öka galoppen, med bibehållen lätt hand och avslappnad häst.
Går på vad hästen har lätt för
Albert berättar att hans tränarfilosofi bygger på erfarenhet.
– Jag läser inga böcker utan går på det hästen har lättast för. Det bygger jag min träning på. Allt som går emot naturen är inkorrekt.
En annan viktig faktor är att hästarna är avslappnade när de ska utföra uppgiften.
– Gör allt i steg. När hästen är avslappnad, växla upp. När den är avslappnad i det tempot, växla upp igen. Att gå långsamt ska vara lika naturligt för hästen som att gå snabbt.
Det gäller också att avsluta passet innan hästen är trött.
– Hur lång tid det tar beror på hur man jobbar den. Det viktiga är att sluta innan den blir trött, även om du inte har uppnått det du hade föresatt dig. Då sparar du hästen från skador.
Gör bara det som behövs
Albert är inte mycket för dressyr när det kommer till att träna hopphästar.
– Min träning är anpassad för hoppning. Jag låter hästarna träna på det de behöver för att klara uppgiften – att hoppa. Så jag håller inte på med skänkelvikning och sidvärtsrörelser, berättar han.
Inför varje ridpass eller tävlingsrunda ska man enligt Voorn ha en plan, men du måste också vara flexibel och kunna ändra planen om det behövs.
– Det är därför jag inte gillar att räkna språng, säger han.
Och så skickar han med ett tips inför tävlingsstarten.
– Framhoppning är uppvärmning och inte platsen för att hoppa högt. Spara energin till tävlingsbanan.
taggar

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.– Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom, säger hon.

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!