Nederländska Albert Voorn har lång erfarenhet som tävlingsryttare i världseliten, bland annat tog han individuellt OS-silver i Sydney. Numera tävlar Albert mest på nationell nivå och håller träningar, till Sverige kommer han en gång i månaden under sommarhalvåret. Hippson var med under en dag hos Ale ridsport utanför Göteborg, där budskapet var att inverka så lite som möjligt.
Text: Annika Grundberg
Foto: Lotta Karlsson
Ryttarna får börja med att värma upp i trav och galopp, med stilla och relativt hög hand. Albert förklarar varför:
– Håll inte på med huvudets position, hästen har sitt huvud där den tycker att det är bekvämt. Gillar du hästar som går med böjd hals, köp en häst som går så naturligt. Men de flesta hästar går helst med huvudet uppåt.
Målet för ryttaren ska vara att göra så lite som möjligt, rida med mjuk hand och med stilla skänkel.
– Ni ska inte röra er mer i sadeln än vad hästen får er att göra. Om ryttarens hand blir stark kan inte hästen bli mjuk i munnen, instruerar Voorn.
I slutet av uppvärmningen får ekipagen galoppera på en volt, där ryttaren har tygeln i ytterhanden.
Om hästen går för lågt med huvudet, driv på lite mer. Du behöver kanske lägga till sporren menar Albert, men korrigera inte med handen. Ryttarna får galoppera på volt med tygeln i ytterhanden och med balansen i stigbyglarna.
– Hästen ska alltid bjuda framåt utan att dra. Att rida med hög hand ger lätta hästar, rider man med låg hand får man en tung häst. Det ska gå en rak linje från armbågen fram till hästens mun, säger han.
Med rätt tempo funkar avståndet
Ryttarna får hoppa ett språng och efteråt sakta av till skritt.
– Hoppa hästarna i deras naturliga tempo. Räkna inte språng utan gå på ögat och se distansen. Det är när man börjar räkna språng som man ställer till det. Det handlar om snabbare eller långsammare, inte hur många, menar Albert och fortsätter:
– Andas och slappna av i kroppen, lås inte din kropp. Med rätt tempo kommer avståndet att komma till dig som ryttare.
När en häst vägrar går Voorn igenom vad som har hänt och varför.
– Du red för mycket framåt och använde för mycket hand och skänkel, det gör hästen osäker på vad du vill. Men det är bra att det hände så att vi kan prata om det.
Över huvud taget kommer det få stränga korrigeringar från Albert Voorn. De "fel" ryttarna gör tas som något positivt, ur synvinkeln att man då kan resonera kring händelsen i generella ordalag.
Tempoväxlingar efter hästens förmåga
Ryttarna får öka tempot i både trav och i galopp successivt, efter hästens förmåga.
– Öka inte mer än vad din häst klarar av, instruerar Albert.
Förutom tempoväxlingar i skritt och trav får de göra övergångar mellan galopp-trav-galopp, där Voorn vill se så små hjälper som möjligt.
– Det ska till slut räcka med att ni tänker galopp så börjar hästen att galoppera.
Hitta en jämn rytm i hoppningen
När det är dags att hoppa bana instruerar Albert ryttarna att hålla ett jämnt tempo och att rida på efter hindren. Inte samla och sedan gasa mot nästa för att komma över.
– Rid på direkt efter hindret, annars blir avståndet för långt. Även när man rider fort kan man vänta. Så länge du som ryttare inte ser distansen till hindret så behåll rytmen.
Kontakten med hästens mun ska enligt hans system vara så lätt som möjligt, ryttaren ska vara stilla i sadeln och ska inte driva för mycket.
– Känn efter hur mycket längre tygeln kan bli utan att ni tappar kontakten med hästens mun. Hästen samlar sig själv inför hindret utifrån den fart den har, den behöver bara ert stöd, säger Albert.
Målet för ryttarna är att de ska komma till en punkt när hästen sköter uppgiften själv med stöd av "piloten".
– Ryttaren ska bara tala om vart och hur fort. Rider du så får du en hållbar häst, menar han och förklarar:
– Om vi ber hästen att jobba i en form som inte är naturlig för den, då jobbar den mot sin egen fysik.
Ryttarna får successivt öka galoppen, med bibehållen lätt hand och avslappnad häst.
Går på vad hästen har lätt för
Albert berättar att hans tränarfilosofi bygger på erfarenhet.
– Jag läser inga böcker utan går på det hästen har lättast för. Det bygger jag min träning på. Allt som går emot naturen är inkorrekt.
En annan viktig faktor är att hästarna är avslappnade när de ska utföra uppgiften.
– Gör allt i steg. När hästen är avslappnad, växla upp. När den är avslappnad i det tempot, växla upp igen. Att gå långsamt ska vara lika naturligt för hästen som att gå snabbt.
Det gäller också att avsluta passet innan hästen är trött.
– Hur lång tid det tar beror på hur man jobbar den. Det viktiga är att sluta innan den blir trött, även om du inte har uppnått det du hade föresatt dig. Då sparar du hästen från skador.
Gör bara det som behövs
Albert är inte mycket för dressyr när det kommer till att träna hopphästar.
– Min träning är anpassad för hoppning. Jag låter hästarna träna på det de behöver för att klara uppgiften – att hoppa. Så jag håller inte på med skänkelvikning och sidvärtsrörelser, berättar han.
Inför varje ridpass eller tävlingsrunda ska man enligt Voorn ha en plan, men du måste också vara flexibel och kunna ändra planen om det behövs.
– Det är därför jag inte gillar att räkna språng, säger han.
Och så skickar han med ett tips inför tävlingsstarten.
– Framhoppning är uppvärmning och inte platsen för att hoppa högt. Spara energin till tävlingsbanan.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
Fram till 4/3 erbjuder vi varje dag en utvald bok till 25 % rabatt. Först ut är succéboken Hästens beteende. Dessutom handlar alla fraktfritt.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!