Hoppning
Publicerad: 2021-07-18
Alexander Zetterman vann Falsterbo Grand Prix: "En bekräftelse på att man är tillbaka"
Alexander Zetterman satsade allt på ett kort och tog bara med sig en häst till Falsterbo, med målet att vinna Falsterbo Grand Prix. Det gjorde han, med hingsten Triton Hästak, och de var nästan två sekunder snabbare än tvåan Rolf-Göran Bengtsson.
Text: Frida Bank
Foto: Linnea Lindahl
Alexander är tillbaka med besked. På söndagen vann han Falsterbo Grand Prix för andra gången. Senast var 2014 med hästen Cafino, samma år som han red VM. Sedan blev det tystare om Alexander, och han flyttade till Frankrike, men i år såg han verkligen fram emot att få tävla på hemmaplan i Falsterbo.
– 2014 var startskottet. Det visade att jag kan göra det. Sen när man gjort det är det frustrerande för då vill man bara göra om det igen. Rolf-Göran tävlar Grand Prix varje vecka, men jag har fått kämpa i sju års tid för att få göra något liknande. Jag har undrat om jag kommer få göra det igen, säger Alexander efteråt.
Fått mer erfarenhet
Förra gången han vann i Falsterbo var det en femstjärnig Grand Prix. I år är det en trestjärnig.
– Men det var ett bra startfält. Sen tror jag att jag har utvecklats enormt sedan jag flyttade till Frankrike, för det är väldigt tuff konkurrens som jag möter där. Min flickvän har inte varit med när jag vunnit något stort, så innan vi åkte hit tog hon fram videon från Falsterbo 2014. När jag ser hur jag red då känner jag att jag i dag har mer verktyg i lådan nu, och det är klart att man får erfarenhet med tiden, säger han och skrattar.
Alexander menar att det var ett bra läge att komma hem nu. Inte minst eftersom pandemin gjort det svårt att resa under lång tid.
– Det har inte bara varit tungt för oss ryttare under pandemin, utan också för hästägarna som lever för att få gå på tävlingar och se hästen live. Det var en av anledningarna till att jag tog mig hit. Då är det otroligt när vi lyckas så här, säger han.
Hyllar Triton Hästak
Det var pappa Royne Zettermans idé att Alexander skulle börja rida SWB-hingsten Triton Hästak (född 2012, e. Cabachon – Winningmood, uppf. Hästak AB, äg. Incitamentet AB, Knut-Axel Nordenbelt, Royne Zetterman AB).
– Han ringde när jag satt på motorvägen på väg till Portugal. Han sa "Ska du ha en bra häst?". Han sa inte ens hej eller någonting. Och så fick jag bestämma mig snabbt. Jag var lite nervös innan jag satt på honom första gången, "måtte han hoppa bra" tänkte jag. Men jag kände direkt att det var något extra. Jag har längtat efter att få använda kanonerna han har. Vissa hästar är bara gjorda för att göra detta.
Innan dagens andra runda funderade Alexander på linjen till sista oxern. Det skulle vara möjligt att göra den på nio galoppsprång. Men han bestämde sig för att det inte var nödvändigt.
– Men sen när jag red fick jag känslan att jag tappat en sekund och lämnat något öppet. Då tänkte jag att nu får jag bara ge järnet, så för att vara på den säkra sidan gjorde vi det på nio. Det klarade han utan problem, säger han och fortsätter:
– Jag har längtat efter de stora uppgifterna med honom från dag ett. Det har inte alltid varit enkelt för honom att hoppa unghästklasser och på lägre nivå, för han har inte riktigt brukat allvar. Men på den här nivån fattar han grejen, går in i bubblan och ger det lilla extra.
Drömmer om OS i Paris
På frågan vad dagens vinst betyder svarar Alex:
– Det blir en slags bekräftelse på att man är tillbaka.
Senare i år väntar ett EM, men det är inget som ryttaren siktar på.
– Nej, det blir för tufft och för nära inpå, jag känner att vi behöver fler rundor i kroppen.
Men ett OS i Paris 2024 låter desto mer spännande.
– Det hade varit en dröm. Jag hoppas jag kan organisera allt så att jag har möjlighet till det. För det är klart jag drömmer om OS och det hade varit speciellt att rida det i Paris.
Gör sig redo för OS-resan
Rolf-Göran Bengtsson med Cassilano Jmen kom på andra plats.
– Jag kunde inte ha ridit mycket fortare i dag. Hästen har all kapacitet i världen, men det är ingen "speed-häst". Jag försökte få fart på den, men det höll hela vägen så jag tog det säkra på sista linjen, säger han och skrattar.
– Jag är fullt nöjd med att vara tvåa här i dag. Alex gjorde en fantastiskt runda. Jag är stolt över att kunna slå Peder också, han är alltid väldigt snabb, säger Rolf-Göran, som snart gör sig redo för att resa till OS i Tokyo som reserv.
Rolf-Göran säger att han är redo att kliva in i OS-laget om det behövs. Själv siktar han även på EM i Tyskland.
Danmarks Soren Pedersen och Chico Z blev treor. Förra året var det ingen Grand Prix i Falsterbo. 2019 vann Peder Fredricson och H&M All In. I år slutade Peder och Christian K på femte plats efter ett nedslag i andra rundan.
"Tror på ekipaget"
Förbundskapten Henrik Ankarcrona säger att han saknar de femstjärniga tävlingarna i Falsterbo i år, men att han är väldigt glad över att Falsterbo blivit av och att det alltid är speciellt för utlandsbaserade svenskar att komma hem och tävla.
– Det är superkul att Alex vann, det är inte så överraskande, men jag hade kanske inte satsat pengar på honom innan klassen. Men jag har tagit ut den hästen till en nationshoppning tidigare i år, så det är ett tecken på att jag tror på ekipaget.
Resultat
Alexander Zetterman med Triton Hästak.
Yes, vi vann!
Rolf-Göran Bengtsson och Cassilano Jmen.
Det gick inte att ta miste på hur glad Alexander var vid prisutdelningen.
På tredje plats kom danska Soren Pedersen med Chico Z.
Wilma Hellström och Cicci Bjn kom fyra.
Peder Fredricson och Christian K på femte plats.
Christian K började beta på prisutdelningen.
taggar
Liknande webbartiklar
- Placeringar i både hoppning och dressyr
- Baltimore kastrerad – rids av Alexander Zetterman
- Hopplandslaget för 2016 uttaget
- Svenska hoppryttarna till Falsterbo uttagna
- Starkt svenskt startfält i Scandinavium
- Svenskar utomlands denna helg
- RGB och Zetterman i frågesport!
- Live från Oslo och Strömsholm
- Svenskar utomlands denna vecka!
- André Thieme om dubbelsegern i Falsterbo: "Det var ödet"

Femte plats för Kittel i världscupen
Det blev en femte plats för Patrik Kittel på Touchdown i världscupküren i Amsterdam. Vann Dinja van Liere på Hermes N.O.P.

Sociala medier räddade överraskningsfölet
En dag när Karolina Rosqvist kom ut i hästarnas hage låg det ett litet föl där. Söta lilla Samherji är resultatet av en tjuvbetäckning.
Se SVT:s inslag när de hälsar på Karolina och Samherji i stallet

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Placering för Henrik von Eckermann
På fredagskvällen blev Henrik von Eckermann placerad i en 1,50-klass med omhoppning tillsammans med Glamour Girl.

Hästar motiverar elever till skolarbete
Att inkludera hästar i undervisningen kan hjälpa elever att klara av skolan. Det menar Fia Davidsson som tar med sina elever till stallet.
Socialpedagogen: ”Lär sig om sig själva i förhållande till hästen”

Är alltid ditt ansvar att hästen har vatten
Vad gör man som hästägare när vattnet är förorenat eller inte alls kommer ur kranen? Josefine Elving, forskare på SVA, berättar om den viktiga reservplanen.
"Bara fantasin sätter gränser för var det går att få tag i vatten."

Den coolaste katten i hästhagen
Här har vi en riktigt cool katt som inte har några som helst problem med att skaffa nya vänner. I hagen med unghästarna trivs han bra.

Patrik Kittel kommer inte till Göteborg
Gothenburg Horse Show krockar i år med tävlingar i Doha. Patrik Kittel har nu bekräftat, till SVT Sport, att han väljer att tävla i Qatar istället.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
Genom ett systematiskt säkerhetsarbete hoppas Svenska ridsportförbundet kunna minska antalet olyckor inom sporten.

Ökade kostnader drabbar ridskolor
Det har blivit allt dyrare att driva ridskola och flera terminsavgifter har höjts. Vissa elever väljer att sluta rida när även privatekonomin påverkas.

Video: Fredrik Bergendorff om säkerhet
Sveriges förbundskapten berättar om förslaget kring nya flaggregler och hur nya utlösningsbara hinder med svensk teknik kommer på bred front inom fälttävlan.
Se och lyssna på intervjun: "Har fått ryttarna att rida ännu mer exakt"

De är årets testryttare vid Bruksprovet
En av publikfavoriterna vid Bruksprovet är hingstarnas testridning. Här presenteras årets testryttare i både hoppning och dressyr.

Rak häst i uppridning på medellinjen
Hur får man till den där perfekta uppridningen i galopp längs medellinjen, följt av halt, hälsning och igångsättning?

Ett kungligt liv nära hästarna
Drottning Elizabeth II var en passionerad hästälskare. Hästarna följde henne genom livet och hon har gjort ett stort avtryck inom ridsporten.
Delade hästintresset med familjen

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Bruno lämnar hagen med elegant språng
Louise Svantes Annbjers valack Bruno är en spjuver utöver det vanliga. I klippet hoppar han över tråden och ser väldigt nöjd ut med sig själv.

Svenska idéer ska göra fälttävlan säkrare
Straffpoäng för riven flagga, regler om marklinjer och MIM-teknik. Svenska initiativ och teknik ska göra internationell fälttävlan säkrare.

Hästar rids genom öppen eld för att renas
Ett hundratal hästar rids varje år genom öppen eld under festivalen Las Luminarias i San Bartolomé de Pinares, Spanien.

Vinterns träning har gett resultat
Almida Ericsson har varit på årets första tävling och är nöjd med hur det gick. Hon vågar galoppera på och kan hålla nervositeten under kontroll.
Träningsakademin: "Kändes jättebra att starta året på bästa sätt"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!