Anna Emanuelsson (höger) finns ofta vid Karin Martinsens sida på tävling, som här under årets utomhus-SM.
Anna Emanuelsson syns ofta med svenska mästaren Karin Martinsen när det är dags för bangång. Hon är Karins tränare och mentor sedan många år och tränar även Ottilia Lundgren, svensk juniormästare och brons-young rider.
Text och foto: Annika Grundberg
Anna Emanuelsson kommer från en familj av framgångsrika hoppryttare, själv har hon tre individuella SM-guld på meritlistan. På senare år har hon dock främst utmärkt sig som tränare, även om hon fortfarande rider mycket.
När Vårgårdaryttaren Karin Martinsen slog igenom för några år sedan lyfte hon fram just Anna som en viktig del i framgången.
– Karin var fem-sex år när hon började tävla och blev elev hos mig. I början red hon som alla andra i en träningsgrupp varje vecka, berättar Anna.
I dag ser upplägget lite annorlunda ut i och med att Karin är ute och tävlar mycket.
– Vi bestämmer ofta en dag, då kommer jag till Karin på morgonen och så rider hon sex till åtta hästar.
Ungefär samma upplägg har Anna med Ottilia Lundgren. Lerumsryttaren som vann guld på junior-SM och YR-brons, när Billdals ridklubb arrangerade utomhus-SM på Åby nyligen.
– Det blir skillnad på träningen när man rider själv. Ottilia går fortfarande i skolan så ibland tränar hon med två hästar före hon ska dit, ibland blir det efter. Vi lägger upp ett schema vecka för vecka.
Traditionella träningar
Anna har också "vanliga" träningar med grupper där hon står i ridhus regelbundet varje vecka.
– Jag vet inte hur många elever jag har, säger hon med ett skratt.
Trots att hon har varit tränare i mer än 30 år har hon inte tröttnat.
– Vintrarna är så klart jobbiga. Men med åldern har fåfängan försvunnit och jag klär mig så att jag inte fryser och struntar i om det är snyggt. Jag brinner verkligen för det här och tycker fortfarande att det är lika roligt. Dessutom har jag lyxen att bara ha elever jag trivs med och som har varit med mig länge.
Hästintresset inget påtvingat
Anna och hennes syster Lotta (Björe, SVT:s expertkommentator, reds anm.) tävlade framgångsrikt under många år. Lillasyster Emma Emanuelsson är också framgångsrik, liksom systerdottern Kajsa Björe. Annas dotter Alexandra har också mästerskapsguld på meritlistan som junior. Just nu har hon tre hästar i morföräldrarnas stall.
– Det är ett tufft kliv upp till senior och vi kände att hennes bästa hästar började bli gamla. Så de fick gå ner i klasserna och börja om med andra ryttare. Det är lite av en omstart med nya och yngre hästar, säger Anna om dotterns planer.
Med en familj där det, utifrån, verkar som att alla blir ryttare undrar man om det finns en press hemifrån.
– Våra föräldrar har snarare pushat för att vi ska göra något annat än häst. Mamma ville nog att vi skulle studera, säger Anna.
Och för henne fanns planerna på en annan karriär.
– Som ung ville jag läsa juridik. Jag kom in efter gymnasiet men valde att inte hoppa på det tåget, för det gick så bra med hästarna då. Och ett tag funderade jag på att bli pilot, berättar hon.
Hjälper till när hon är på plats
Anna syns ofta tillsammans med sina elever på tävlingsplatser runt om i Västsverige, och när det gäller Karin Martinsen även runt om i världen.
– Vid de tävlingar jag är på hjälper jag de elever som är där och ber om det, om jag kan. Det är inget jag tar betalt för.
Under SM fick Emanuelsson vara med om att hennes elever tog hem hela tre medaljer, två guld och ett brons.
– Jag fattade inte där och då riktigt hur stort det var, på plats är man så inne i tävlingsmomentet. Det tog någon dag innan jag hade landat och smält det.
Hon hyllar både Karin och Ottilia, som hon ser som stora talanger med enorm arbetsvilja.
– De är otroligt tävlingsinriktade vinnarskallar. Karin är extremt begåvad med talang och stort driv. Det är så många pusselbitar som ska stämma för att man ska nå hela vägen. Jag har många elever som är talangfulla och arbetsamma och det är något som kännetecknar Karin och Ottilia, säger hon.
Anna lyfter också vikten av att var mentalt förberedd:
– Att som Ottilia först vinna SM på morgonen och sedan klara av att ladda om, samla fokus och gå in och prestera ännu en gång. Det är ett moment som är nog så svårt.
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 12 ger senaste magasinet till pangpris!
Kylan och vintern gör intåg i flera delar av landet – fälttävlansryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp. Känner du igen dig?
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Efter att ytterligare två hästar drabbats hos Malung-Sälens ridklubb tvingas stallet hållas stängt längre än planerat. Något som påverkar ekonomin.
Fram till jul sparar du många hundralappar på köp av böcker. Prenumeranter får 25 procent på allt, men även de som inte prenumererar får rabatt.
Spara hundralappar – inspirationsboost med leverans innan jul!
Ryska Balagur är känd som travhästen som blev polishäst, innan han tog dressyrvärlden med storm. Detta med Alexandra Korelova i sadeln.
I höstas meddelade Equipe AB att de lägger ner sin webbshop med tävlingsfoton. I januari kommer Equisport att starta en liknande tjänst.
Trött på att nära och kära ringer och jagar dig när du är i stallet? För det går ju faktiskt inte att skynda, när vi tar hand om våra bästa vänner på fyra ben.
Se Johanna Lassnacks och Ryttarinspirations träffsäkra klipp
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Två svenska hoppryttare står redo att ta sig an ett tufft startfält, när det till helgen har blivit dags för Rolex Top Ten-finalen i Genève.
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 11 ger rabatt på rid- och hästutrustning
Utanför Finspång finns en mindre, men charmig, hästgård till salu. Stallet har sex boxar och två sadelkammare. Ridbanans underlag är av gummiflis.
Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, Li Special har kommit på ett alldeles eget partytrick.
Junioren Beata Hermelin har tagit över SM-vinnaren Crimson. Valacken har varit borta från tävling efter en operation men är nu i gång igen.
Har även ridits framgångsrikt av Stella Röhlcke: ”Känns så kul”
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Tisdag startar SWB:s onlineauktion. Fram till den 12/12 klockan 20 pågår budgivningen. På Hippson Market hittar du samtliga hästar till salu.
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet