Arkivfoto: Adobe Stock
I början av januari brandhärjades stallet hos Hageby ridklubb. Nu ska ridklubben arrangera en välgörenhetstävling på lokal nivå – där allt överskott går till att stärka brandskyddet.
Det var natten till den 4 januari som en brand startade i en stallvägg hos Hageby ridklubb i Norrköping. Ett 20-tal hästar evakuerades ur byggnaden. Ridklubben har tidigare samlat in pengar för att kunna stärka brandskyddet och nästa helg, den 15–16 juni, arrangeras välgörenhetstävlingen Brandhoppet.
– Vi hade bokat upp oss för en lokal tävling den här helgen redan förra året och efter branden valde vi att göra det till en välgörenhetstävling, säger ridskolechef Lotta Jonsson.
Prövar nya bedömningar
Den lokala tävlingen är öppen för både ponny och stor häst. Klubben har även valt att använda sig av de nya bedömningarna Centimeterhoppning och Stilla.
– Vi försöker alltid ha öppna ögon för nya möjligheter och tycker att det är jättekul när förbundet kommer med nya bedömningar. Centimeterhoppningen gynnar dessutom våra egna ridelevers möjlighet att delta eftersom hinderhöjden är lägre, säger Lotta och fortsätter:
– Även bedömningen Stilla tycker vi är väldigt bra, eftersom den uppmanar till kontroll och lydnad under tävlingsritten.
Ska finansiera värmekamera
I år arrangeras Brandhoppet för första gången, men tanken är att det ska bli en årlig välgörenhetstävling. Allt överskott går till att stärka klubbens brandskydd. Årets intäkter ska hjälpa till att finansiera de värmekameror som installerats i stallet.
– Vi har letat mycket efter vad vi ska ha för typ av bevakning och den här lösningen verkar jättebra tycker vi. Installationen innebär en ökad månadskostnad för oss och sedan har vi ju redan lagt ut för installationskostnaden. Så det kommer årets intäkter att gå till.
Tidigare hos Hippson.se:
Ridskolebrand i Hageby – ett 20-tal hästar fick evakueras
Ridskolechefen om stallbranden: "Fruktansvärt att få beskedet
Ridskola kameraövervakas efter branden – i förebyggande syfte
Hageby ridskola startar insamling efter branden
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Transporter | Alla".
Samtliga transporter hittar du HÄR
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
För tionde året delas stipendiet "Årets uppfödare" ut av Agria i samarbete med SWB. Vinnaren får ett stipendium om 30 000 kronor.
Mikael Theorén, Agria: "Vi vill bidra till att lyfta goda exempel på hållbar hästavel"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Det fanns ett världscupkval kvar inför den planerade finalen i Göteborg. Men nu ställer även Leipzig in sina tävlingar i mars på grund av pandemin.
Sidvärtsrörelser är lösgörande för hästen och hjälper dessutom ryttaren att få koll på sina ytterhjälper. För Lina Dolk är skänkelvikning en favorit.
Lina Dolk: "Blir en tydlig avstämning som visar vad man behöver öva på"
Vintern är här och när vattnet fryser är det inte helt lätt att få hästarna att dricka tillräckligt. Såhär bygger du ett frostsäkert vattenkar till hagen.
I detta klipp från SVT får vi återuppleva när den tyske hoppryttaren Franke Sloothaak tävlar med sitt åttaåriga sto Leandra år 1988. Hög nostalgi här!
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!