I slutet av juni var Bo Kristoffersen, Rolf-Göran Bengtssons kompanjon, i Sverige och höll träningar på Hoppcentrum i Glommen utanför Falkenberg. Då berättade han hur Stall Bengtsson & Kristoffersen jobbar med elever – och om teamets gemensamma tävlingsresor ner till den spanska kusten.
Text: Cajsa Ekström
Foto: Privat
På Oliva Nova Equestrian Center arrangeras varje år Mediterranean Equestrian Tour (MET), dit Team Bengtsson/Kristoffersen brukar åka med sina elever. Totalt arrangeras det fyra olika tourer under januari till april, som vardera är tre veckor långa med klasser från 1,15 till 1,50.
Blir mer ekonomiskt
Bo berättar att han, Rolf-Göran och eleverna har åkt till Oliva Nova de senaste fyra åren. Detta då det är mer ekonomiskt att åka dit och tävla under en längre period, än att åka till olika tävlingsplatser – helg efter helg – runt om i Europa.
I år var dock första gången teamet var på plats både under den andra och den tredje perioden.
– Det var så pass många elever som ville åka med att det fanns underlag att åka även på den tredje touren. Och vi är inte främmande för att åka på flera av tourerna om det finns intresse för det, säger han.
Bo menar att om man som skandinavisk ryttare avstår från att åka på tre till fyra tävlingar i grannländerna, då blir det mer ekonomiskt att åka ner till Spanien i tre veckor.
– Man slipper ju extra kostnader som broavgifter och så har du allt på plats. På MET betalar man mellan 1.200 och 1.400 euro per ryttare och meeting, då ingår alla startavgifter för fyra olika hästar. Så det är dyrare att starta en tävling i norra Europa än att tävla under tre veckor i Spanien, påstår han.
Dessutom flikar Bo in att Oliva Nova en härlig tävlingsplats precis vid vattnet.
– Vädret är ju oftast bättre där i februari och mars än hemma…
Relativt nytt sätt att tävla
Det finns även andra, liknande tourer i södra Europa – till exempel Sunshine Tour i Vejer de la Frontera eller Toscana Tour i Arezzo. Och det blir allt vanligare att nordeuropeiska tävlingsryttare, både proffs och amatörer, inleder vårsäsongen på sydliga breddgrader.
Vissa ordnar allt själva, andra åker likt Bo Kristoffersens elever med sin tränare. Hans team erbjuder hjälp från antingen honom själv eller Rolf-Göran Bengtsson på plats i Spanien, det handlar om allt från coachning till bangång och framhoppning.
– Jag och Rolf-Göran vill förmedla en helhetsbild och ge våra elever så mycket kunskap och tips som möjligt, säger Bo.
Han berättar att man faktiskt inte behöver vara ordinarie elev för att åka med på tävlingsresorna.
– Bara man är glad är man välkommen!
Under årets första tour hade Bo och Rolf-Göran med sig totalt sju elever och 35 hästar, medan den andra omgången lockade hela 17 ryttare och 49 hästar ner till Spanien.
– Många av eleverna sköter mycket av det administrativa och logistiken själva, men vi kan självklart hjälpa till med allt från att boka boende till att transportera ner hästar. På den sista resan vi gjorde hade vi med en personalstyrka på fem–sex personer som hjälpte till med allt som behövdes på plats.
Gruppbild från den här vårens sista Spaniel-resa.
Är det fler som känner igen sig i att man har mer hö på och i kläderna (och i bilen) än i höpåsarna man försökt packa till hästen.
Det råder olika förutsättningar för landets ridskolor med anledning av coronapandemin. I Ronneby är ridskolan stängd, i Mariestad är den öppen.
Ordförande till Mariestads-Tidningen: "Vi får bedriva viss verksamhet"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Snart öppnar det upp för tävling igen – åtminstone för en del. Och därför tar vi och frågar vår hoppexpert Victoria Almgren om råd inför start.
Victoria Almgren om hur man får hästen avspänd inne på banan
Coronapandemin satte stopp för Jönköping Horse Show men i år är man tillbaka. Den 27-31 oktober är det dags för femte upplagan av tävlingen.
Brand i stall, hästar som gått ner sig i diken eller djur som fastnat. Detta är exempel på nödsituationer där räddningsarbetare kan behöva rycka ut.
Berättar om arbetet och ger tips till hästägare: "Ring hellre en gång för mycket"
I Brämhult ligger en välskött hästgård med ett stort bostadshus, stall, lösdrift och egen ridbana. En plats för familjen att trivas på.
Mathilda Karlsson får vänta på utslaget från idrottens skiljedomstol, CAS, rörande hennes indragna OS-plats för Sri Lanka, besked kommer i april.
Beslut kommer med bara tre månader kvar till OS
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Region Stockholm håller på att utreda var man ska placera regionens ambulanshelikopter. Ett förslag är på Värmdö, något som väcker protester.
Namninsamling har startats – ett 90-tal hästar finns i området
Ska det vara ska det vara ordentligt och hästarna på gården Annelies har fulla uppmärksamhet. Vilket innebär att när det blir framgång blir det också avsked.
Om att driva rehabstall: "Jag är deras chef, sjuksköterska och bästa kompis"
En ny studie visar att sommarbetets positiva effekter inte är långvariga. Hästägare bör snarare ta ett grepp om hästens utevistelse året runt.
Den här söta pållen har lite väl bråttom i hagen. Plötsligt halkar den i gräset, eller var det meningen hela tiden att den skulle lägga sig ner?
Både trav och galopp ingår i den här nyttiga övningen. Ryttaren får bättre koll på vägar och rytm – och hästen blir lydig och lyhörd med aktiva bakben.
Spana in Helena Schillers markarbetsövning – en "favorit i repris"
Den 28 januari är det dags för Ryttargalan 2020, som i år blir digital och direktsänd. Här är priserna som delas ut och de nominerade till galan.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Längtar du efter Gothenburg Horse Show och Scandinavium? Nu släpper arrangören en podcast, där det bjuds på hästsnack och starka minnen.
Första avsnittet handlar om Milton och John Whitaker – lyssna här
Vem tycker du borde vinna priset som den starkast lysande stjärnan under 2000-talet? Det avgörs i kategorin "Stjärnornas stjärna" vid Ryttargalan.
Lina Wiman sålde en häst till en privatperson för snart tre år sedan. Nu hävdar köparen att det är fel på hästen och stämmer säljaren.
Startar upprop om lagändring: "Dörren stängd för förståelsen kring företagandet"
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!