Hoppning
Publicerad: 2023-03-02
Robin Ingvarsson och Coventry Moon i Scandinavium. Foto: Linnea Lindahl, privat (infälld bild)
Carolines uppfödarresa startade för 20 år sedan
Godkända hingsten Coventry Moon 9530 är andra generationen avkomma efter Caroline Johanssons gamla tävlingshäst Lucky Ally. Så det är förståeligt att det blir känslosamt när Caroline ska sammanfatta deras resa så här långt, en kort stund efter sjuårsfinalen i Scandinavium.
Text: Annika Grundberg
Caroline tävlade Coventry Moon själv en del förra året, bland annat vid kvalen till både Falsterbo och Breeders. Men nu är det Robin Ingvarsson som tävlar honom även om Caroline, än så länge, sköter vardagsridningen på hemmaplan. Robin Ingvarsson och hans familj har också gått in som hälftenägare i hingsten. I de tre starterna i Göteborg föll endast en bom, i finalen av Lövsta Future Challenge unga hästar där de slutade på sjätte plats.
– Nu måste vi landa lite grann. Vi har haft som mål efter Breeders att nå hit. Så nu får vi sätta oss ner och planera vad som blir härnäst. Vi har pratat lite löst om det. Självklart hade Falsterbo varit roligt igen. Men vi får nog sitta ner och se vad bästa planen är för honom, säger Caroline.
En resa som har tagit 20 år
Caroline blir rörd när hon ska sammanfatta den resa som hon gjort med Skalman, som han kallas till vardags.
– Det har varit en så lång resa, på nästan 20 år som startade med att hans mamma Sally föddes och som gav mig så många fina minnen.
– Hon var min första uppfödning. Jag hade hennes mamma Lucky Ally som jag tävlade upp till 1,40-nivå sen såldes hon utomlands. Sally hade jag kvar och gjorde tre-, fyra- och femårssäsongen i topp kan man säga i championaten. Sen skadade hon sig så allvarligt att vi precis klarade henne till aveln. Hon är 20 år i år och tyvärr kastade hon sitt sista föl ett par veckor sedan så det blir inga fler föl. Nu står jag med de sista avkommorna, fyra hingstar, en redan kastrerad. Så det finns inget sto som kan ersätta henne, tyvärr. Därför har jag köpt in ett ungt fint sto efter Action Blue – Cardento, där Coventry Moon ska användas för att kunna fortsätta med Sallys gener. Men hon ska först ut på banorna lite.
Det var segern i SWB Stallion Trophy vid Breeders hösten 2022 som säkrade biljetten till Scandinavium, även då med Robin Ingvarsson i sadeln.
– Det är jätteroligt så länge resan fortsätter. Hästen ägs av mitt aktiebolag och Johing AB som köpt in sig på halva hästen, det är familjen Ingvarssons företag. Robin kommer att fortsätta rida. Jag har honom hemma än så länge och sköter vardagsridningen som jag tycker är rolig. Men där får vi nog se på en förändring om de ska växla upp ett snäpp till, då kanske Robin ska ha honom på heltid litegrann.
Har taggat till med åren
Ända från det att Caroline satt upp på Skalman har han varit i en naturlig balans berättar hon. Men han har också varit väldigt lugn, kanske lite för lugn emellanåt.
– Jag har aldrig behövt känna med honom som med de flesta hästar att man behöver balansera upp honom eller att han är vinglig. Han har alltid varit väldigt balanserad och har naturligt lätt för sig. Han har inte överdrivit eller imponerat så mycket när han var ung. Men han har alltid varit otroligt hindersmart och vill alltid vara felfri, säger Caroline och berättar att tävlingsnerven vuxit efter hand:
– Vi har upptäckt mer och mer när han blivit äldre att han också har extremt mycket nerv när det kommer till tävling. Det var kanske lite det som många ställde sig frågande till när han var fyra-fem år om han hade för lite nerv. Hemma är han fortfarande lugn men ju mer vi varit ute på evenemang ju mer märker vi att det finns otroligt mycket nerv. Nu får vi sätta upp rutiner för att det inte ska bli för mycket nerv utan att han ska känna sig lugn. I början på veckan så var han rejält pigg innan vi hade rastat honom någon runda. Men vi har hittat en bra rutin som passar för att hålla honom så lugn som möjligt. Så vi har lärt oss mycket den här veckan.
Stoägarna har inte hittat honom
Även om det för Caroline är självklart att det finns gener i Coventry Moon som är väl värda att låta leva vidare i svensk avel så har inte stoägarna hittat honom.
– Det har tyvärr inte blivit så många ston. Det finns många hingstar att välja mellan så det är inte så många som har använt honom.
Nu får ägarna tillsammans fatta beslutet om Skalman ska få ägna sig på heltid åt sporten eller om han ska få vara kvar i aveln.
– Vi får väl se lite hur vi väljer att göra. Det är också något vi ska prata om efteråt om det ska bli avel. Det beror ju på intresset, är inte intresset så stort så tror jag att vi satsar på sporten i år. Men jag har begränsat med fryst sperma om intresse finns.
Men hingst kommer han att förbli.
– Jag tror att det är på grund av att han är hingst som han har den här extra kraften så han får absolut fortsätta vara hingst.
Caroline på Coventry Moons mamma Sally Moon. Foto: Privat
Han är en fantastisk häst som kommer att nedärva fantastiskt fina gener från framförallt från sin mamma. Jag tror på honom, säger Caroline med övertygelse.
Att visa honom för att få honom premierad kommer hon inte att göra.
– Han är accepterad, där var inte riktigt domarna och testryttarna helt överens och där föll han på domarna som satte lite lägre poäng än testryttarna. Man kan väl säga att testryttarna hade rätt. Men jag kommer inte att betala de pengarna igen för att få honom premierad. Jag tycker att han har bevisat det man behöver veta.
Gör inte resan en gång till
Även om det finns flera hingstar i stallet undan Sally Moon så gör inte Caroline resan med att försöka få ytterligare en av dem godkänd.
– Det har varit oerhört kostsamt. Det visste jag väl innan någonstans att ekonomiskt så kommer jag inte att få tillbaka det. Man måste kanske vara en större hingsthållare för att klara det. Men jag tror på hans linjer och jag vill föra Sallys gener vidare så det är därför jag gjort det, men det har kostat och jag har kämpat mycket.
Fakta
Coventry Moon (hingst f. 2016, e.Coventry u. Sally Moon ue. Quite Easy) Sally Moons mamma Lucky Ally var efter Lucky Light-Cortez. Lucky Ally fick bara en avkomma, stoet Sally Moon som i sin tur har fått åtta avkommor varav Coventry Moon är en.
Första gången Hippson intervjuade Caroline var vid Bruksprovet på Grevagården 2020, då sa hon bland annat så här:
“Mitt sto Sally Moon var en häst på miljonen, men hon skadade sig tidigt. Jag avlar på henne med målet att få en lika bra häst igen. Jag har haft så mycket roligt med hennes avkommor. Men hon är 17 år nu och det är inte säkert att det blir fler föl. Så ska jag fortsätta förvärva henne får det bli med en hingst, för det är vad jag har. Och han har en fantastisk ridbarhet.”
Coventry Moon under testryttare Emma Emanuelsson vid Bruksprovet 2021. Foto: Haide Westring
Ett år senare vid Bruksprovet 2021 på Strömsholm träffades vi igen, då sa Caroline så här:
”När Henrik Lannér (en av årets testryttare, reds anm) satt av sa han; "den här hästen har du gjort ett riktigt fint jobb med", och då svarade jag; "nej, jag har inte gjort något alls, det är sådan han är". Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst.”
Tidigare på Hippson.se
Coventry Moon i Falsterbo 2021
Säkrar Coventry Moon genom att sälja halva
taggar
Liknande webbartiklar
- Jens: "Tänk att din häst är en skatt"
- Coventry Moon kvar hos Caroline – siktar mot Falsterbo
- Carolines hingst till final: "Jag ska njuta"
- Caroline hoppas på glatt besked
- Mamman till Coventry Moon var Carolines drömhäst
- Coventry Moon såld – men fortsätter karriären med Robin Ingvarsson
- Vinnarhästen såld till Philippaerts
- Här är hingstarna som hoppar på SWB Equestrian Weeks
- Evelina Söderström och Cilantro leder Lövsta Future Challenge
- Lina Dolk och Emma Jönsson segrare i LFC-finalen: "Kunde rida precis som jag ville"

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.

Jennifer Lindvall är svensk mästare
Jennifer Lindvall och Midt-West Casino gjorde en favorit i repris från förra året. De är årets U25-guldmedaljörer under SM i dressyr på Strömsholm.
Gör sista U25-året: "Väldigt kul att komma hit och försvara titeln"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!