Hoppning
Publicerad: 2016-12-12
Armen skyddade Emmas huvud när hon slog i marken.
Emma Falk om ridolyckan: ”Har fått mig en riktig tankeställare”
Emma Falk är en av Sveriges mest lovande unga hoppryttare, hon leder tabellen inför Krafft Young Rider Cup i Scandinavium 2017. Tidigare i år var hon dock med om en svår ridolycka där hon bröt ryggen, något som lärde Emma två saker. Att alltid kontrollera utrustningen. Och att alltid, alltid rida med hjälm.
Text: Åsa Pernes
Foto: Privat
Emma Falk, 20 år gammal, var som hon själv beskriver det i toppform och såg verkligen fram emot 2016. Det skulle bli ett riktigt bra år. Hennes tävlingshästar mådde utmärkt och presterade fint, i stallet fanns dessutom en kommande hoppstjärna som hon trodde mycket på – Snowball.
Ryttaren hade bland annat som mål att tävla i Tyskland och Holland, men hon ville också rida och helst vinna young rider-klassen i Scandinavium. Nu blev det inte så för en tygel brast, Emma bröt ryggen och fick tillbringa flera veckor i rullstol.
Hästen var pigg och framåt
Det har gått nästan nio månader sedan olyckan när vi ringer upp Emma för att höra hur hon mår och hur det som hände har påverkat henne. Ryttaren berättar först om dagen i mars då hon red Snowball, världens snällaste häst.
– Han hade varit hos tandläkaren några dagar tidigare, så jag hade fått order om att rida bettlöst en period. Då gjorde vi det. Jag var i ridhuset och hade ett av mina ”trimträns” på, ett sådant där träns som är lite slitet men som fungerar fint och är mjukt och skönt. Snowball var pigg och stark eftersom han hade tagit det lugnt ett par dagar, men det gick bra. Tills jag skulle göra en galoppfattning, för mitt i själva fattningen gick tygeln av nere vid bettet, minns hon.
Tygeln hängde och slängde
Snowball fick panik och skenade runt i ridhuset med Emma på ryggen, tygeln hängde och fladdrade utmed sidan.
– Jag försökte dra i den tygel som fortfarande satt kvar för att få in honom på en mindre volt, men det hjälpte inte. Då försökte jag få bort den trasiga tygeln så att den inte skulle hänga och slänga. Men han var livrädd, vi fick inte stopp på honom, säger Emma.
Den andra tjejen som var i ridhuset samtidigt försökte stoppa och lugna hästen genom att lockade med en havrehink, men det gick inte. Snowball skenade runt med Emma i nästan åtta minuter.
– Det kändes som en evighet och jag hann tänka massor av tankar medan han sprang runt. När han sedan galopperade diagonalt över ridbanan trodde jag att han skulle svänga åt vänster men han svängde höger. Då åkte jag av och hamnade i sargen.
Är han en nervig häst?
– Nej, han är världens snällaste! Jag skulle kunna sätta upp en åttaåring på honom, Snowball är otroligt snäll och lugn. Men nu var han panikslagen, stackarn.
Märkte du med en gång att ryggen var skadad?
– Nej, nej! Jag skulle upp och rida igen förstås, så där som man har fått lära sig. Jag gick genom ridhuset, eller jag försökte i alla fall, men det fungerade inte för jag kunde inte gå. Det slutade med att jag hängde över sargkanten. Först är man så adrenalinstinn att man inte känner någonting. Men sedan kom smärtan och när ambulansen dök upp, då kom allt.
Två brutna ländkotor
På lasarettet konstaterade läkaren att Emma hade brutit både första och andra ländkotan på höger sida. Läkarna trodde även att hon hade fått en fraktur på höftbenskammen eftersom hon hade så ont, men efter röntgen visade det sig ”bara” vara en ordentlig blödning.
Även armen röntgades eftersom den var rejält svullen och blåslagen, även där handlade det om mjukdelsskador och blödningar.
– Vid sådana här frakturer, där allt ändå ligger på rätt plats, kan man inte göra något annat än bara vänta på att det ska läka. Så jag skulle vara stilla och inte böja mig, säger Emma och fortsätter:
– Som du förstår var jag sängliggande, toalettbesök och att äta var väldigt problematiskt.
Läkarna misstänkte mindre skador på nerverna bakom höftbenskammen. Så varje gång benet hamnade lite bakom eller lite framför kroppen sved det som eld där.
– Men man måste börja röra på sig ganska snabbt eftersom det är bra för läkningsprocessen. Därmed blev det en del smärtstillande under de första veckorna, berättar hon.
Det här innebar givetvis att Emmas planer för året förändrades radikalt. Tävlingsstarterna i Europa ställdes in, hon fick i stället stanna hemma och tillbringa ett par veckor i rullstol.
– Fast egentligen fick jag inte sitta i rullstolen, de ville att jag skulle undvika sittande eftersom det tydligen är det sämsta för ryggen. Så det blev mycket sängliggande de första fyra veckorna. Sedan fick jag börja gå, men jag kunde inte ta mig ur sängen själv eller så, förklarar Emma, som overkligt nog var uppe i sadeln igen efter bara åtta veckor.
Aldrig mer utan hjälm
I dag mår Emma bra och konstaterar flera gånger under vårt samtal att det kunde ha gått mycket värre. Hon säger att hon är tacksam över att ”det bara blev en bruten rygg”. Det låter allvarligt nog, men ryttaren menar att det kunde ha slutat ännu mer illa. Hon red nämligen utan hjälm när det här hände, och har tänkt mycket på det.
– Jag har varit lite av en slarvpotta tidigare och har ridit utan hjälm. Visst kunde jag ta på mig hjälmen ibland när jag red unghästar, men oftast red jag utan, berättar hon.
När Emma åkte av hade hon enbart mössa på sig, det var kallt ute. Som tur var lyckades hon få upp armen i fallet och kunde på så sätt skydda huvudet.
– När Snowball skenade runt där inne hann jag tänka en hel del på att jag inte hade hjälm. Armen blev visserligen rejält blåsvart och gjorde ont länge, men det var en liten sak i det hela. Så jag har fått mig en riktig tankeställare, säger hon.
Enligt Emma är det lätt att tänka att man själv är ”odödlig” och inte trillar av.
– Nu vet jag att det inte är så, numera använder jag alltid hjälm! Och när jag ser folk rida utan hjälm, då förstår jag inte hur de vågar.
Har olyckan fått dig att tänka eller göra något annorlunda?
– Absolut, jag rider ju alltid med hjälm numera. Och vi, hela min familj, är väldigt noga med att kontrollera utrustningen. Det är något jag verkligen har lärt mig av det här, jag vet inte hur ofta jag tittar på mina tyglar. Det har blivit som ett hjärnspöke för mig.
Stenkoll på all utrustning
Emma berättar att hon gick igenom sadelkammaren och all utrustning dagen innan vårt samtal, och kastade en del ”halvtrasiga” saker.
– Man blir nästan fixerad vid att kontrollera utrustningen efter en sådan här händelse. Det är så lätt att spara saker som ”kan vara bra att ha”. Sedan någon sen kväll när man är trött och hungrig kanske man av bara farten tar det där tränset eller den där sadelgjorden utan att tänka sig för, säger hon.
Emma berättar att man i stallet har blivit mer medvetna om och noggranna när det kommer till kvalitet och säkerhet vid köp av ny utrustning.
– En annan sak vi inte riktigt har tänkt på tidigare är det här med kontroll av hjälm om man åker av. Numera köper vi en ny hjälm eller lämnar in hjälmen för kontroll om någon av oss åker i backen, så att vi vet att den är hel och skyddar som den ska.
Har du varit med om att utrustningen har gått sönder tidigare?
– Ett stigläder har gått av för mig en gång, precis när vi landade efter ett hinder. Men det gick bra. Så numera använder jag bara stigläder som har nylonkärna, för går lädret sönder håller tyget ihop stiglädret en stund.
– Något jag inte har varit med om själv, men har hört att flera andra har råkat ut för, är gummibett som har gått sönder. Det låter obehagligt tycker jag.
Tävlar framgångsrikt igen
Emma Falk kom inte till Scandinavium tidigare i år, men hon har hunnit vara ute på tävlingar en hel del efter olyckan – med fantastiskt fina resultat. I augusti knep hon SM-silvret utomhus. Och just nu leder hon tabellen inför Krafft Young Rider Cup 2017.
När vi pratas vid är ryttaren positiv och ser framåt, Emma är otroligt tacksam och ödmjuk för att det ”inte blev mer än en bruten rygg”.
– Jag fick en knäpp på näsan, nu tänker jag på ett annat sätt. Hjälmen är alltid på och utrustningen kontrolleras noggrant.
Emma Falk och bästa hästen Surfers Paradise, här under Norrköping Horse Show 2015. Foto: Elin Rodestrand
Liknande webbartiklar
- Nicole Holmén snabbt i sadeln efter ridolycka: ”Vill inte missa ridningen nu”
- Anna Freskgård missar Badminton: "Inte en tävling man åker till oförberedd”
- Hannes Melin har lämnat Skåne för kärleken: ”Den bästa lösningen just nu”
- Ett helt nytt sätt att bli utesluten på – hjälmen åkte av under ritten
- När jag bröt ryggen.
- Inte utan vår hatt – dressyrryttare protesterar
- Hjälmtesterna otillräckliga menar forskare
- Hatten av – vad tycker dressyrryttarna om det nya hjälmkravet?
- Maria Gretzer positiv till hjälmkravet i dressyren: ”Ser proffsigare ut”
- Hjälmkrav för dressyren från 2021
relaterade artiklar

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!