Hoppning
Publicerad: 2022-04-01
Eric Lamaze lägger tävlingskarriären bakom sig: "Min hälsa har tvingat mig ta beslutet"
Den kanadensiska olympiska mästaren Eric Lamaze meddelar med sorg att han lämnar tävlingsbanan, efter att han de senaste åren kämpat mot cancer. Istället blickar Lamaze framåt mot sitt nya uppdrag som förbundskapten för Kanadas hopplandslag.
Missa inte bildsvepet under artikeln, signerat Hippsons fotograf Tomas Holcbecher.
Eric Lamaze, 53 år, har en gedigen karriär på hoppbanan i bagaget och fick en plats i det kanadensiska landslaget 1992. Det är sedan tidigare känt att Eric Lamaze kämpat mot hjärncancer sedan 2017, men det är inget som stoppat honom från att synas på tävlingsbanan. Sin senaste tävling red han på hemmaplan i femstjärniga Spruce Meadows, Calgary i höstas. Därefter tog han en paus från sporten för att fokusera på sin hälsa, utan att veta att tävlingen skulle komma att bli hans sista.
– Det är med stor sorg som jag tar det här beslutet. En del av mig känner mig riktigt upprörd över att jag har kämpat mot cancer med hopp om att få rida igen och jag är förkrossad över att så inte är fallet. Jag har alltid sagt att jag ska gå i pension på mina egna villkor när tiden är mogen, säger ryttaren i ett pressmeddelande på sin hemsida och fortsätter:
– Situationen med min hälsa har tvingat mig ta beslutet tidigare än jag hade föreställt mig, men guldkanten är att jag fortfarande har viljan att vinna och kan bidra till det kanadensiska laget och sporten jag älskar genom min nya roll.
I februari utsågs Lamaze till teknisk rådgivare i hoppning, vilket också inkluderar att vara Chef d'equipe för det kanadensiska hopplandslaget.
– Nu måste jag fokusera på att ge tillbaka min kunskap till ryttarna. Jag har alltid älskat att lära ut och förbereda hästar och ryttare för stora mästerskap. Jag kommer att ge dessa ryttare alla möjligheter jag någonsin haft själv och jag har fantastiska idéer för framtiden. Jag vill att alla kanadensiska ryttare ska veta att deras drömmar också är mina drömmar. När de vinner vinner jag, säger han i pressmeddelandet.
Lamaze har rankats som etta i världen vid ett flertal tillfällen, ridit sex världscupfinaler och vunnit stora Grand Prix-klasser runt om i världen. 2021 tilldelades ryttaren "Order of Sport" – vilket är det högsta erkännandet en idrottare kan få från sitt land – och tillsammans med Hickstead valdes han även in i Canada's Sport Hall of Fame.
En krona på verket under karriären var det individuella guldet och lagsilvret vid OS i Peking 2008 tillsammans med Hickstead. 2010 följde ekipaget upp med ett VM-guld i Lexington, Kentucky där Hickstead också hedrades med titeln "Bästa häst". Vid OS i Rio de Janero 2016 tog Eric individuell brons med Fine Lady 5.
Eric Lamaze och Hickstead vid OS i Peking 2008.
OS-silver till Kanada! I laget red Lamaze tillsammans med Jill Henselwood, Ian Millar och Mac Cone.
Hyllar Hickstead efter det står klart att det blir individuellt OS-guld!
På prispallen fick Lamaze sällskap av svensa silvermedaljören Rolf-Göran Bengtsson och USA:s bronsmedaljör Beezie Madden.
Vid VM i Lexington, Kentucky tog Eric med Hickstead individuellt guld. Hickstead hedrades med titeln "Bästa häst".
Med Hickstead blev det även en andraplats vid världscupfinalen i Lepzig 2011.
Vid OS i London 2012 red Lamaze Derly Chin De Muze.
Glädje efter målgång med Powerplay under Nation Cup-finalen i Barcelona 2013.
Fine Lady 5 hette OS-hästen i Rio de Janerio 2016.
Det blev ett individuellt OS-brons! Även denna gång var det svenskt på silverplats genom Peder Fredricson. Guldet gick till Storbritanniens Nick Skelton.
VM i Tryon 2018 med Chacco Kid.
Eric Lamaze representerade Kanada i sitt sjunde raka världsmästerskap.
Fine Lady 5 tackades av i slutet av 2021 under tävlingarna i Geneve.
Liknande webbartiklar
- Rodrigo Pessoa lämnar uppdraget för irländska hopplaget
- Lina Dolk pensionerar sin topphäst Dokki: "Absolut jobbigast att han flyttar härifrån"
- Big John njuter till fullo av pensionen
- Högvaktshästen ska njuta av pensionen i Laholm
- Polishäst återvänder hem efter tio år i tjänst: ”Har tänkt mycket på honom genom åren”
- Pensionerade topphästarna njuter i gröna hagar
- Scott Brash pensionerar topphästen: ”Har haft ett otroligt liv tack vare Sanctos”
- Emelie Brolin pensionerar GP-hästen Briman: ”Har satt ett starkt avtryck hos mig”
- Oden tackas av för sin tid i Beridna högvakten: "Ska få njuta som pensionär"
- Polishästen George pensioneras efter 17 års arbete: "En stor förlust för oss"

Webinar om de ökade veterinärkostnaderna
I ett direktsänt webinar kommer de ökade priserna inom veterinärbranschen att diskuteras. Alla prenumeranter på Hippson får se webinariet direkt via sajten.

Andra mötet med Johanna Lassnack
Almida Ericsson har fått hjälp av Johanna Lassnack för andra gången och hon delar med sig av olika tekniker för att hantera nervositet.

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Undersökning visar fortsatt personalbehov
HYN och HNS har tillsammans genomfört en webbenkät kring kompetensbehov hos landets hästverksamheter.

Hingstnytt: Från auktionstopp till GP
Hingsten Revolution har varit en sensation på många sätt från unga år, i både avel och sporthänseende.

Vilken färg får hästen – och varför?
Brun, skimmel eller black? Och kommer fuxstoet att få ett hetsigt temperament? Bo Furugren har skrivit en hel bok om hur hästar ärver sina färger.
Det finns ungefär 300 olika gener som påverkar hästens pigmentbildning

Komplett hästgård i Skåne
Här är en hästgård på ett naturskönt och ostört läge. På gården finns ett fint bostadshus, pool, stall med tio boxar, ridhus och utebana.

Ponnyn Alfi blev påkörd och avlivades
När D-ponnyn Alfi blev skrämd av något och skenade iväg ramlade Denise Thorsmyrs dotter av. Ponnyn sprang ut på vägen och blev påkörd.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Saknade mat och vatten – omhändertogs
Kvinnan hade förbjudits att äga eller ta hand om hästar. Trots det fanns det fem hästar, som saknade tillgång till foder och vatten, på gården.

SWB satsar på grenspecifik avel
Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt. Det gäller grupper för hoppning, dressyr, fälttävlan och ridhästar.

Experter om höga veterinärkostnader
Den rådande bristen på veterinärer har inte undgått någon djurägare. På onsdag sänds ett webinar om detta med flera olika experter.

Säsongsstart för LFC Dressage
Nu öppnas anmälan upp till den tolfte säsongen av Lövsta Future Challenge Dressage. Det blir tävlingar för både unga ryttare och unga hästar.

Plasthandskar under ridhandskarna
Vem vill slippa klumpiga, tjocka ridhandskar men ändå hålla värmen under vintermånadernas kalla ridpass? Här har du kanske lösningen.

»Vill ha en rak häst med jämna språng«
Jörgen Larsson har stor erfarenhet av att tävla många olika typer av hästar. Här ger han sina bästa tips för att få till en ultimat framhoppning.
Ta god tid på dig på framhoppningen – med en plan känner du dig trygg

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Växla mellan volt och fyrkant
Det här är en rolig övning som ställer krav på noggrannhet och disciplin. Den går ut på att man håller sig på ett 20x20 meter stort utrymme.
Målet är att rida varannat varv på volten och vartannat på fyrkanten

Har hästarna precis utanför fönstret
Den tyska ryttaren Katharina bor i ett riktigt drömhus. I alla fall om man gillar hästar. För då vill man ju ha hästarna så nära som möjligt.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Vinterträning och att träna på att tävla
Ida och Haldor ska steppa upp ett steg när säsongen startar, det blir debut i msv B:5. De tränar för fullt på de nya momenten och på att tävla.
"Jag tycker att det är väldigt lärorikt med programträningar"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!