I sex år har Fredrik Jönsson jobbat för att få den egensinniga valacken Cold Play på sin sida. Nu är de båda aktuella för VM, här berättar Fredrik om satsningen och vägen dit.
Text: Ida Röök
Foto: Haide Westring
Fredrik Jönsson är en av Sveriges bästa hoppryttare. Han red OS i fälttävlan 1996 och nu, 22 år senare, är han åter ett av de aktuella namnen inför ett internationellt mästerskap. Fredrik själv tackar sin fantastiska valack Cold Play (född 2008 e. Contendro I, u. Honey Moon, ue. Argentinus) för möjligheten.
– Nu när jag har en så här bra häst i stallet har jag lite fått fatta ett beslut, att satsa eller att sälja. I min värld finns det ingenting däremellan. Och jag vill satsa, sedan får vi se om det håller hela vägen.
Fredrik bor med sin fru Piia Pantsu, även hon ryttare och tränare, på en gård intill riksanläggningen Flyinge. Där driver de sedan många år tillbaka sin verksamhet med träning, tävling och utbildning av såväl ryttare som hästar.
En häst med egna idéer
För ungefär sex år sedan fick Fredrik möjligheten att köpa in sig i en ganska egensinnig och speciell valack, tillsammans med uppfödaren Lars Ingvarsson. Cold Play var bara fyra år gammal, men visade redan fantastiska kvaliteter.
– Men som ung var han ganska svår faktiskt. Han har haft en del hyss för sig, som till exempel att bara stanna i ett hörn och stå på två ben och vägra att gå framåt. Men vi har låtit det ta sin tid och har jobbat bort de lite svåra sidorna successivt, säger Fredrik och fortsätter:
– Nu tror jag att polletten har trillat ner, men man kan aldrig veta helt säkert. Han är fortfarande en diva och tycks verkligen veta om att han just nu är bäst i stallet.
Med på förbundskaptenens lista
För ett par månader sedan presenterades de ekipage som kan vara tänkbara att representera Sverige i höstens VM som rids i Tryon, USA. Fredrik Jönsson och Cold Play finns med på listan och nu har Fredrik planen klar för att försöka prestera på topp.
– Det är så mycket som ska funka för att vi ska bli uttagna. Men jag ska göra mitt yttersta för att bli tillräckligt bra för att slutligen få rida VM. Det är mitt mål.
Han har varit med i sporten länge och vet att det är mycket som ska klaffa för att ta sig till ett mästerskap.
– Inte minst har jag hittat lugnet i mig själv under den här tiden, jag är en annan person nu i jämförelse med för 22 år sedan. Jag har en större förståelse för att allt inte alltid går som man vill, även om man gör allt rätt hela vägen.
Hjälper inte att gräma sig
Saker och ting kan gå hur bra som helst och ändå fungerar det inte som du har tänkt.
– Det är ingen idé att grotta ner sig för mycket kring om och men, och att bli förbannad över ett dåligt resultat. Det är något jag har kommit till insikt kring de senaste åren, säger Fredrik och fortsätter:
– Jag har också förstått hur viktigt det är med allt runt omkring. Att ha ett team som backar upp med allt från foder och hovslagare till hur hästen reser så bra om möjligt – och så vidare. När inte resultaten kommer som du förväntar dig kan du alltid gå tillbaka till ”ritbordet” och se över dina rutiner. Sporten är numera så mycket mer än de få minuterna du är inne på banan.
Har egentligen inte ekonomin
För att tävla på toppen och få rida på de stora arenorna krävs i dag en ”business” som är svår att hänga med i. I alla fall utan sponsorer och ett management bakom sig, plus flera riktigt begåvade hästar förstås.
– Men tittar man på vilka som har tagit medalj på mästerskap är det inte alltid de som ligger högst upp på världsrankningen. Att satsa på mästerskap och att satsa på att toppa rankningen är inte alls samma sak, säger Fredrik och utvecklar vad han menar:
– Jag har inte ekonomin och uppbackningen som krävs för att rida världscupen eller GCT-touren varje helg. För mig handlar det om att ta fram hästarna från att de är unga, så långt det bara går. Att köpa en ”färdig” häst som en biljett in på de stora tävlingarna är inte aktuellt för mig. Men visst, skulle jag vinna 60 miljoner på Lotto, så…
Tar en tävling i taget
VM går i amerikanska Tryon i september, Fredrik har tävlingsplanen klar för sig fram tills uttagningen av ryttarna sker i augusti. Men än så länge har han inte gått in i någon ”VM-bubbla”.
– Jag tar det tävling för tävling, vecka för vecka, dag för dag. Nu gäller det att hålla Cold Play fräsch, att hålla hans rutiner så att han mår bra och att samtidigt göra de resultat som krävs. Blir jag uttagen kommer jag så klart att bli mer fokuserad, särskilt när jag är på plats. Men just nu har jag siktet inställt på kommande tävling.
Här berättar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona för SVT om de VM-aktuella ekipagen:
Se Fredrik och Cold Play hoppa Falsterbo Grand Prix förra sommaren, där de slutade som sjuor:
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!