Hoppning
Publicerad: 2018-05-22
Fredrik Jönsson och Cold Play på väg mot VM: ”Jag har hittat lugnet”
I sex år har Fredrik Jönsson jobbat för att få den egensinniga valacken Cold Play på sin sida. Nu är de båda aktuella för VM, här berättar Fredrik om satsningen och vägen dit.
Text: Ida Röök
Foto: Haide Westring
Fredrik Jönsson är en av Sveriges bästa hoppryttare. Han red OS i fälttävlan 1996 och nu, 22 år senare, är han åter ett av de aktuella namnen inför ett internationellt mästerskap. Fredrik själv tackar sin fantastiska valack Cold Play (född 2008 e. Contendro I, u. Honey Moon, ue. Argentinus) för möjligheten.
– Nu när jag har en så här bra häst i stallet har jag lite fått fatta ett beslut, att satsa eller att sälja. I min värld finns det ingenting däremellan. Och jag vill satsa, sedan får vi se om det håller hela vägen.
Fredrik bor med sin fru Piia Pantsu, även hon ryttare och tränare, på en gård intill riksanläggningen Flyinge. Där driver de sedan många år tillbaka sin verksamhet med träning, tävling och utbildning av såväl ryttare som hästar.
En häst med egna idéer
För ungefär sex år sedan fick Fredrik möjligheten att köpa in sig i en ganska egensinnig och speciell valack, tillsammans med uppfödaren Lars Ingvarsson. Cold Play var bara fyra år gammal, men visade redan fantastiska kvaliteter.
– Men som ung var han ganska svår faktiskt. Han har haft en del hyss för sig, som till exempel att bara stanna i ett hörn och stå på två ben och vägra att gå framåt. Men vi har låtit det ta sin tid och har jobbat bort de lite svåra sidorna successivt, säger Fredrik och fortsätter:
– Nu tror jag att polletten har trillat ner, men man kan aldrig veta helt säkert. Han är fortfarande en diva och tycks verkligen veta om att han just nu är bäst i stallet.
Med på förbundskaptenens lista
För ett par månader sedan presenterades de ekipage som kan vara tänkbara att representera Sverige i höstens VM som rids i Tryon, USA. Fredrik Jönsson och Cold Play finns med på listan och nu har Fredrik planen klar för att försöka prestera på topp.
– Det är så mycket som ska funka för att vi ska bli uttagna. Men jag ska göra mitt yttersta för att bli tillräckligt bra för att slutligen få rida VM. Det är mitt mål.
Han har varit med i sporten länge och vet att det är mycket som ska klaffa för att ta sig till ett mästerskap.
– Inte minst har jag hittat lugnet i mig själv under den här tiden, jag är en annan person nu i jämförelse med för 22 år sedan. Jag har en större förståelse för att allt inte alltid går som man vill, även om man gör allt rätt hela vägen.
Hjälper inte att gräma sig
Saker och ting kan gå hur bra som helst och ändå fungerar det inte som du har tänkt.
– Det är ingen idé att grotta ner sig för mycket kring om och men, och att bli förbannad över ett dåligt resultat. Det är något jag har kommit till insikt kring de senaste åren, säger Fredrik och fortsätter:
– Jag har också förstått hur viktigt det är med allt runt omkring. Att ha ett team som backar upp med allt från foder och hovslagare till hur hästen reser så bra om möjligt – och så vidare. När inte resultaten kommer som du förväntar dig kan du alltid gå tillbaka till ”ritbordet” och se över dina rutiner. Sporten är numera så mycket mer än de få minuterna du är inne på banan.
Har egentligen inte ekonomin
För att tävla på toppen och få rida på de stora arenorna krävs i dag en ”business” som är svår att hänga med i. I alla fall utan sponsorer och ett management bakom sig, plus flera riktigt begåvade hästar förstås.
– Men tittar man på vilka som har tagit medalj på mästerskap är det inte alltid de som ligger högst upp på världsrankningen. Att satsa på mästerskap och att satsa på att toppa rankningen är inte alls samma sak, säger Fredrik och utvecklar vad han menar:
– Jag har inte ekonomin och uppbackningen som krävs för att rida världscupen eller GCT-touren varje helg. För mig handlar det om att ta fram hästarna från att de är unga, så långt det bara går. Att köpa en ”färdig” häst som en biljett in på de stora tävlingarna är inte aktuellt för mig. Men visst, skulle jag vinna 60 miljoner på Lotto, så…
Tar en tävling i taget
VM går i amerikanska Tryon i september, Fredrik har tävlingsplanen klar för sig fram tills uttagningen av ryttarna sker i augusti. Men än så länge har han inte gått in i någon ”VM-bubbla”.
– Jag tar det tävling för tävling, vecka för vecka, dag för dag. Nu gäller det att hålla Cold Play fräsch, att hålla hans rutiner så att han mår bra och att samtidigt göra de resultat som krävs. Blir jag uttagen kommer jag så klart att bli mer fokuserad, särskilt när jag är på plats. Men just nu har jag siktet inställt på kommande tävling.
Här berättar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona för SVT om de VM-aktuella ekipagen:
Se Fredrik och Cold Play hoppa Falsterbo Grand Prix förra sommaren, där de slutade som sjuor:
Liknande webbartiklar
- Fredrik och Cold Play in i hetluften igen: ”Har inte ridit inomhus på ett år”
- Hemmaseger vid nationshoppningen i Rom
- Stephanie Holmén om framgångarna med Sparven: ”Fantastiskt att få möjligheten”
- Åsa rider VM på sin kallblodstravare: ”Jag är otroligt stolt och glad”
- Fredrik Jönsson och Cold Play 1,50-treor
- Elsa, 15 år, blev sjuk i leukemi: ”Satsningen med min ponny har fått mig att orka”
- Michelle Hagman på väg uppåt med nya hästar: "Har kvaliteter att gå mästerskap"
- På besök i VM-stallet: “Viktigt att inte göra för mycket med hästarna”
- Tre svenska ekipage felfria på hinder i terrängen: ”Fantastiska prestationer”
- Bildbomb: Tre svenskar på topp-tio i VM-dressyren – Isabell vann igen

Tobbe Larsson i arvsstrid mot Cancerfonden
För andra gången möter hästprofilen Cancerfonden och Hjärt-lungfonden i rätten – även denna gång i tvist om testamenten
Anhörig: "Henry har aldrig skrivit något testamente till Tobbe"

Historisk seger till hemmaryttaren i Top 10
Hemmaryttaren Steve Guerdat tog en historisk seger och svenska världsettan Henrik von Eckermann tog sin tredje silvermedalj i klassen.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Vinn ett fleecetäcke, en resegarderob för kavajen och en munkjacka. I veckans tävling ligger ett produktpaket i prispotten.

Lucka 9: Vinn hästvårdsprodukter
I den nio luckan hittar vi en tävling där hästvårdsprodukter lottas ut. Det är både pälsglans och utredning till man och svans som står på spel.

Hästhuvudet knackade på dörren vid jul
Hört talas om traditionen Mari Wlyd? I så fall har du nog tillbringat vintrarna i Wales. Där drar man från hus till hus med ett hästhuvud i juletid.
"Ett riktigt hästhuvud dekorerat med band, rosetter och ögon av glas"

En "Grinch" som dansar med hästar
Visste ni att Grinchen bland sina många talanger även kan dansa med hästar? Här är det roliga beviset från Bailey Ranch Breeders.

FEI släpper krav på sporrar i dressyr
Sporrarnas vara eller icke vara, det är ett hett diskussionsämne i hästkretsar. FEI har hållit på kravet på sporrar i dressyr men nu blir det frivilligt.
Sandra Ruuda: "Gör rätt ont i hjärtat att läsa Ridsportens rubriker."
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Årets julgransflygningar – att tänka på
Varje år genomförs den så kallade julgransflygningen. Det har blivit dags för årets upplaga och som hästägare kan det vara klokt att ha en plan.

Här är landslaget i fälttävlan 2024
Fem kvinnor är med i spetstruppen när landslaget i fälttävlan för 2024 presenterats. Nu är siktet inställt på OS i Paris nästa sommar.

Henrik von Eckermann rider Top 10 igen
För ett år sedan stod han som segrare i den prestigefulla Top 10-finalen. Under fredagkvällen rider han årets final på legendariska King Edward.

Årets sista nummer är här!
I årets sista nummer av Hippson besöker vi Horse Vision, en samlingsplats för intresserade av akademisk ridkonst.

Så lite behövs för att försvåra andningen
Om hästen går framför eller strax bakom lodplan, hur stor roll spelar det? En hel del visar en studie som forskare i Portugal gjort.

Horse Vision: med kärlek till hästen
Tjugo år har gått sedan Rebecca och Christofer Dahlgren startade Horse Vision, ett hästcenter för frihetsdressyr och akademisk ridkonst.

Oroliga hästägare kan ringa dygnet runt
När din häst visar symtom på sjukdom kan det vara svårt att veta när det är dags att uppsöka veterinär. Då kan Agrias sjukvårdsrådgivning hjälpa.
Leg. djursjukskötare Michaela Richter förklarar hur det går till

Henriks otroliga EM-dansföreställning
Henrik von Eckermann är historisk som den som toppat världsrankingen allra längst tid i sträck! Det firar vi med en läsarfavorit.

"Jag läste på väldigt mycket"
Marina Mattsson var expertkommentator under dressyren på SIHS. När frågan om att kommentera kom blev hon förvånad men glad.

Samlar underskrifter för hästens välfärd
I ett brev till FEI-sponsorn Longines skriver Live Bonnevie att hästsporten behöver gå in i en ny era med starkare fokus på hästvälfärd.
"Utan partnerskap, harmoni och samspel finns inget att applådera"

Nyhetschef eller multimediajournalist
Är du en erfaren nyhetschef eller en slipad journalist med ett stort intresse och kunskap om ridsporten? Hippson rekryterar till två nya tjänster.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Karriär inom ridsporten
– Reportage: Horse Vision
– Hoppövning från Henrik von Eckermann
– Samling, sits och skolor
– Hästar som får magsår
– På besök hos hästtandläkaren
...och mycket, mycket mer!