Det var fem riktigt rutinerade ryttare som gick vidare till omhoppning i söndagens Grand Prix i Friends. För Bertram Allen blev det ännu en GP-seger.
Text: Annelie Eriksson och Annika Grundberg
Foto: Annelie Eriksson
Även om Peder Fredricsons tid var den snabbaste, så gjorde rivningen med H&M All In att han slutade på en tredjeplats. Bertram Allen och valacken Gin Chin van het Lindenhof segrade i klassen, strax före Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana.
Trivs med att tävla i Stockholm
Det är tredje året Bertram är i Friends arena och tävlar. Han trivs med banan, men framför allt med den svenska publiken.
– Alla gör sitt bästa här och publiken älskar det. Man vill vinna även de mindre klasserna för publikens skull. Det är en unik show, säger Allen.
Att vinna en Grand Prix på samma tävling tre år i rad är unikt. Även om han gärna ville göra det i år så visste han att det skulle bli svårt.
– Min häst hoppade fantastiskt i dag. Jag visste att Peder var efter mig och att jag var tvungen att ge allt. Hade han slagit mig hade han förtjänat det, för jag kunde inte ha gjort mer.
Laddar om inför Olympia
Gin Chin van het Lindenhof är en relativt ny häst för Bertram. Men ekipagets resultat talar för sig själva och bådar gott inför framtiden.
– Vi håller på att lära känna varandra. Nu ska han få vila nästa vecka, sedan åker vi till London.
Vad gäller tävlingen i Sverige kommer han gärna tillbaka för ett fjärde år.
– Jag kommer definitivt tillbaka om Malin (Baryard, reds anm.) ber mig.
Ville inte rida på säkerhet
Tredjeplacerade Peder Fredricson såg länge ut att lägga upp tempot för seger. Något som ryttaren själv berättar om:
– Jag såg att Bertram var väldigt snabb och tänkte att jag tar bort ett språng mellan ettan och tvåan. Så jag kom innanför, men fick en lite dålig anridning på vattenoxern.
Just på det hindret fanns det inte utrymme att få in ett galoppsprång till, därför fick "Allan" med sig den bommen. Men Peder tycker att om det är friskt vågat är det hälften vunnet.
– Jag vill hellre försöka vinna och gå snabbt än att "sejfa". Även om jag inte kan säga att jag är jätteglad får man inte bli girig. Jag är glad över tredjeplatsen och över två bilar.
Bra mental träning för Allan
Peder är alltså nöjd med sin helg i Friends arena, framför allt känner han att hans häst börjar slappna av i miljön.
– Jag är supernöjd med honom. Det är bra för Allan att vara här mentalt. Det var inte alls lika jobbigt för honom att ta sig till omhoppningen i dag som i fredags.
Och är det någon häst som får utstå publikens jubel är det H&M All In, oavsett om det är när han kommer in på banan eller efter målgång.
– Det har varit en fantastisk stämning, det kokar på läktaren, säger Peder.
Debuterade nyligen GP
På presskonferensen vänder sig Malin Baryard Johnsson med ett leende till sin landslagskollega Peder.
– Man ska rida felfritt också, har du glömt det?
Stämningen är upprymd och de tre ryttarna på podiet är glada både över sina egna och hästarnas prestationer. Men gladast är nog Malin. Hon och Indiana debuterade nämligen Grand Prix för två veckor sedan. Därför satsade Baryard på att rida felfritt och att inte utmana de andras omhoppningstider.
Indiana är All Ins halvsyster
Både Malins och Peders hästar ägs av Charlotte Söderströms Stuteri Arch. Malin berättar att Charlotte köpte stoet mycket på stamtavlan (e. Kashmir van Schuttershof – Animo's Hallo) efter All Ins framgångar.
– Båda är speciella och lite röriga. Skillnaden är att Allan är en aning bekväm, det är aldrig hon. De är bruna och har jättestor kapacitet. Allan är världens bästa häst och hon är väldigt lovande, säger Malin.
Hon berömmer sin fina häst och avslöjar att dagens grundomgång kändes jättelätt. Det är nämligen lättare att hoppa stora hinder än små, tycker Indiana.
Trumpethästen tog över
På prisutdelningen såg vi varken Allan eller Indiana. Både Peder och Malin bytte till andra hästar. Malins häst fick dock många att höja på ögonbrynen.
– Jag fick byta till en av trumpethästarna. Indiana blir stressad och då är det ingen belöning att gå in på prisutdelningen för henne, förklarar Malin med ett leende.
Vad gäller tävlingen i stort är sportchefen nöjd.
– Jag är väldigt, väldigt stolt. Hoppningen har bjudit på fantastisk sport, det är så roligt, man vill göra det för publiken. Det blir lättare för varje år att få hit bra ryttare. Vi ska vara stolta i Sverige över våra tävlingar, avslutar hon.
Resultat
Malin och Indiana såg säkra ut.
"Duktig tjej", Malin berömde mycket efter rundorna.
All In hoppade snabbt och stort.
Både Bertram och hans häst såg lite förvånade ut...
De tyckte nog att Malins häst verkade ha gått fel?
Valacken fick högsta betyg i uppförande!
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
Ulrika ville ge sina hästar hö i boxen under de timmar som hon själv inte hade möjlighet att vara där. Då byggde hon en automatisk höutfodrare.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!