Hoppning
Publicerad: 2015-03-13








Grunderna är viktigast för toppkvartetten
När fyra av Sveriges mest framgångsrika hoppryttare samlades för clinic, på Livgardet i centrala Stockholm, var läktaren fullsatt och budskapet enkelt. Rid med respekt och glädje uppmanade Jens Fredricson, Douglas Lindelöw, Angelica Augustsson och Rolf-Göran Bengtsson.
Text och foto: Annelie Lundkvist
I över 100 år har den anrika anläggningen för försvarets hästar legat här, med Stockholms innerstad på ena sidan och vackra Lill-Jansskogen på andra – endast ett stenkast från Stadion där Ryttar-VM avgjordes 1990. Några få dagar innan Ryttar-VM skulle invigas brann anläggningens ridhus ner, ett ridhus som då var Stockolms största. Och det dröjde ända till 2014 innan ett likvärdigt stod på plats.
Vill inspirera andra
Redan innan clinicen drog igång klargjorde Rolf-Göran Bengtsson att grunderna är viktigast, både i ridningen och under den kommande demonstrationen.
– Vi rider på varsin häst, det har man gjort här på Livgardet i över 100 år så det är inget konstigt. Det får inte gå alltför dåligt nu när vi rider för så mycket publik, men jag vill gärna att det ska gå lite snett – så att vi kan förklara hur man kan korrigera det, säger han.
Både Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson stämmer in i Rolf-Görans tankar. Deras gemensamma mål med clinicen är att ge publiken inspiration inför jobbet hemma i det egna ridhuset.
Även om Jens Fredricson inte kan sitta till häst, i och med sitt skadade ben, deltar han aktivt i clinicen. Från sin stol i ridhuset berättar han för publiken vilka hästar hans ryttarkollegor sitter på, till sin glädje får han också prata lite stamtavlor.
Hur är det att hoppa upp på en helt ny häst och rida clinic?
– Även om jag rider olika hästar varje dag i mitt jobb, så får man tänkta på att det är minst lika svårt för hästen. Alla ryttare rider på olika sätt och använder hjälperna olika, förklarar Angelica.
CHECKLISTA FRÅN CLINICEN
Även om de de tre uppsuttna proffsen red olika typer av hästar under kvällen, var deras grundtankar desamma. Vi har satt ihop en checklista med sex återkommande punkter från clinicen – som får sammanfatta de viktigaste tipsen att ta med sig hem.
1. Kontrollera andningen
Första hästen Douglas Lindelöw rider blir spänd när den kommer in i ridhuset, och möts av både publik och fotografer. Som ryttare blir Douglas främsta uppgift att få hästen att känna sig trygg i den nya miljön – att visa vägen och att hålla sig lugn. Han berättar för publiken vad han fokuserar mest på där i ridhuset, att andas.
– Jag andas mycket när jag rider, många tror nog att jag är uttråkad när jag suckar och håller på. Men det gör att jag blir lugn och då slappnar hästen i sin tur av, förklarar Douglas.
2. Ha nog med tid
Är du trött och stressad efter en lång dag på jobbet eller i skolan? Att sitta upp på hästen för att rida "lite snabbt" kan vara en dålig idé, alla ridpass går inte som planerat. Även om man inte är stressad kan det visa sig att hästen behöver gå extra länge en vanlig torsdagskväll för att slappna av – då är det ryttarens uppgift att ge den tiden. Douglas erfarenhet är att en spänd häst slappnar av bäst när den får en uppgift att fokusera på.
3. Prata med hästen
Angelica Augustsson är kanske den svenska landslagsryttare som har ridit den piggaste hästen. Det är svårt att inte se henne på heta fuxen Mic Mac du Tillard, som ofta gav järnet och ville hoppa både fort och felfritt. Ändå såg det ut som att ekipaget hade full kontroll och förståelse för varandra.
Under clinicen avslöjar Angelica sitt hemliga trick.
– När jag rider pigga hästar brukar jag sjunga för dem. Fast det gör jag nog inte nu när jag har mikrofon, skrattar hon.
Att prata lugnande med hästen gör inte bara att den slappnar av. Det gör även du som ryttare, något som gör hästen ännu lugnare, menar hon.
4. Undvik att "producera" galoppsprången
För Rolf-Göran Bengtsson är det viktigt att häst och ryttare tar ansvar för sina roller inne på tävlingsbanan. Enligt honom ska hästens galopp vara väl förberedd, och relativt självgående när det är dags för banhoppning.
– Ryttaren kan inte sitta hela banan och skapa galoppen. Det är omöjligt att producera en bra galopp hela tiden, och ändå lyckas fokusera på hindren, förklarar han.
Rolf-Göran menar att hästen ska fortsätta i sin stadiga galopp mellan hindren, även om ryttaren lättar på skänkeln. När hindret närmar sig är det ryttarens roll att lägga på skänkeln som ett extra stöd inför språnget, men då ska hästen inte öka farten.
5. Lägg på benen – dra inte i munnen
En av hästarna Angelica rider under clinicen blir i början stark och drar iväg med henne efter hindret. När hon lägger på mer skänkel samlar sig hästen och galopperar med bakbenen under sig i stället för att rusa.
– Något man bör tänka på är att om hästen blir stark i munnen, då handlar det ofta om att bakbenen är inaktiva. Understödjer du med skänkeln i stället för att dra i tyglarna kommer du snabbare till ridning, förklarar hon.
6. Sits, vikt och skänkel
För samtliga clinicryttare har markarbetet varit avgörande för deras framgång. Douglas har fått mycket hjälp av Marcus Ehning, men framför allt av Peter Eriksson. Angelica fick veta när hon flyttade utomlands att hennes nivå att rida hästen på marken var under all kritik. Och Rolf-Göran bekräftar att det utomlands är väldigt stort fokus på markarbetet.
För alla fyra är handen sista utvägen, ingen av dem vill dra i tygeln. Tygeln visar vägen, inget annat.
Sitsen kan få hästen både att gå framåt och att samla sig. Med hjälp av vikten och skänkeln vägleder ryttaren hästen, bland annat till vilken riktning den ska ta och vilken galopp den ska landa i efter hindren.
Missa inte bildspelet i toppen av sidan!
Liknande webbartiklar
- Angelica startar Mic Mac du Tillard i VW GP
- Även Angelica kommer till Flyinge och VW GP-finalen
- Onsdag: Se svenskarnas ritter
- Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen
- Tisdag: SVT intervjuar det svenska laget
- Billdal, the place to be?
- 7 av 10 i hoppningens världstopp till Falsterbo
- Ingen svensk till omhoppning
- Åter tyskt i topp
- Tyskt i topp i 150-hoppningen
relaterade artiklar

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.

Dressyrhästen Zienna bjuder på fina språng
Linda Salenmo i Arboga tränade stoet Zienna från marken på ridbanan. Då fick stoet för sig att det var dags att hoppa lite.

Så sänder SVT från världscupfinalen
Under påskhelgen är det dags för världscupfinalen i hoppning och dressyr. SVT sänder från tävlingarna under fyra dagar.

När man har en riktigt söt stallkompis
Det gäller att berätta för sina vänner hur mycket man gillar dem. Den här hästen visar det med en mjuk och blöt "puss".

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

”Mirakelfölet” får stanna på ridskolan
Bettys Mirakel blev namnet på det överraskningsföl som föddes hos Vara ridskola. Ridklubben behöll hästen, som nu har hunnit fylla två år.

Hästkroppen inifrån och ut
Biomekanik är ett vetenskapligt begrepp som inte alltid är lätt att förklara. Gillian Higgins vill göra det visuellt och greppbart för oss som sysslar med ridning.
"Vår plikt att göra vårt bästa för att försöka förstå hur hästen fungerar"

Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!