Hoppning
Publicerad: 2021-08-08
Henrik Johnsson: ”Den högsta formen av idrottslig prestation”
När Malin Baryard Johnsson red hem ett OS-guld i lag satt maken Henrik Johnsson på hemmaplan och kommenterade ritterna i tv-rutan. Här hyllar han sin fru och resten av det svenska guldlaget.
– Det har varit en ynnest att få se det och en ännu större ära att få sätta ord på det, säger han.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Anki Yngve (vänster) och Tomas Holcbecher
Hej Henrik Johnsson, hur var det för dig att kommentera ritterna under OS när Malin var med och red hem lagguldet? Var du nervös?
– Jag har varit konferencier i flera liknande sammanhang där jag och Malin har mötts och pratat i en yrkesroll. Det gjorde vi även vid OS i Rio, där jag också var kommentator. Vad som var annorlunda här i Tokyo var att det var så högt ställda förväntningar redan från början. Förbundskapten Henrik Ankarcrona gick ut med målet tidigt, att det var guld som hopplaget åkte dit för att få. Min uppgift under ritterna var att kommentera det som hände. Jag fokuserade på att hålla bort mina känslor just där och då. Jag sa inte till tittarna att jag var nervös, jag behövde tänka på de som satt där hemma och tittade och lyssnade. Jag försökte beta ut mina känslor till rationella handlingar och försökte bara att prata mindre precis när de hoppade, säger Henrik.
– Men det kändes såklart fantastiskt. Jag jublade över själva prestationen, därför lyckades jag hålla mig på rätt sida av det hela. Min uppgift som kommentator är ju att föra en show framåt. Att berätta vem som gör vad och när det händer, så där kände jag mig väl förberedd.
Vad säger du om lagets prestation i hoppfinalen?
– Det var den högsta formen av idrottslig prestation. Att kunna göra det som de gjorde under så många rundor, över så lång tid. Och samtidigt komma ihåg att inte ta ut någon glädje i förskott. Att sortera bort vissa saker, men ändå kunna behålla energin och fortsätta framåt. Jag har nog aldrig sett ett helt idrottslag göra något helt utan tur, men det här var bara skicklighet. Det händer att medaljer kommer när man kravlar sig uppåt underifrån. Men de har tagit den här tävlingen ovanifrån hela tiden och har betett sig som mästare. Det är lätt hänt inom idrott att man går därifrån när ångesten eller rädslan blir för hög. Att man vill fly, det är naturligt. Men de här tre har varit förberedda på allt. Det har varit en ynnest att få se det och en ännu större ära att få sätta ord på det.
Har du pratat med Malin efter medaljutdelningen? Hur var det?
– Det var jätteroligt att prata med henne. Då pratar jag ju bara med henne som person och är bara intresserad av hur hon mår och hur hon har det. Jag tror att hon fortfarande befinner sig i någon form av mental torktumlare efter det här som de har gjort. Det kommer nog att landa ordentligt lite senare.
Vad betyder det här guldet för ridsporten?
– Jag tror att hopplandslagets framgång gjorde ett stort avtryck. Det finns ingenting som ligger i närheten av det som de har gjort, både idrottsligt men också som haft ett så stort genomslag hos den breda massan. Det finns ingen som fortfarande kan skriva att ridsport egentligen inte är en idrott. Den diskussionen är färdig nu. Sekten är sluten och OS öppnade upp ridsporten för den breda massan.
– Jag hoppas att ridsporten nu, som idrott, inte längre ska behöva förklara sig hela tiden, eller att det ens blir en diskussion om vilken idrott ridsporten är. De tog det största lagguldet i modern tid och det öppnade upp för allmänheten.
Hur har upplevelsen som kommentator varit för dig under detta OS?
– Det har varit väldigt roligt eftersom Sverige är ett stort häst-land med stort engagemang. Det här gav ridsporten chans att synas i allmänhetens stora ljus och det var det som vi försökte bidra med.
Hur ska ni fira när Malin kommer hem?
– Hon kommer hem på måndagskvällen men det enda jag vet är att vi ska fira mycket och många gånger. Om det tog 30 år för oss att komma hit så ska vi fira i minst 30 år till.
Tidigare på Hippson.se
OS-guld: "Vi har de bästa ryttarna i världen"
Liverapportering - OS-guld till Sverige
Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria
Så hanteras hästarna i värmen – landslagsveterinären berättar
Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: "Väldigt nära mitt hjärta"
Svenska hästarna redo för lagtävlingen
Bildspel + intervjuer: Peder Fredricson om silverhästen All In: "När det gäller har han det som krävs"
OS-silver till Peder Fredricson med All In
Liverapportering: Individuella hopp-medaljer delades ut
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
Liknande webbartiklar
- Antonia Ramel – 68,54 procent i OS-debuten
- ”Arga snickaren” hälsar på ryttarkändis i ny programserie
- Premiär för Det stora hoppet – se det i efterhand här
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- De tävlar om segern i Det stora hoppet
- Proffsen gör ryttare av papporna
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
- Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria: "I morgon är det en ny dag"
- Individuella hopp-medaljer delades ut

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!