Hoppning
Publicerad: 2021-08-08
Henrik Johnsson: ”Den högsta formen av idrottslig prestation”
När Malin Baryard Johnsson red hem ett OS-guld i lag satt maken Henrik Johnsson på hemmaplan och kommenterade ritterna i tv-rutan. Här hyllar han sin fru och resten av det svenska guldlaget.
– Det har varit en ynnest att få se det och en ännu större ära att få sätta ord på det, säger han.
Text: Linnea Lindahl
Foto: Anki Yngve (vänster) och Tomas Holcbecher
Hej Henrik Johnsson, hur var det för dig att kommentera ritterna under OS när Malin var med och red hem lagguldet? Var du nervös?
– Jag har varit konferencier i flera liknande sammanhang där jag och Malin har mötts och pratat i en yrkesroll. Det gjorde vi även vid OS i Rio, där jag också var kommentator. Vad som var annorlunda här i Tokyo var att det var så högt ställda förväntningar redan från början. Förbundskapten Henrik Ankarcrona gick ut med målet tidigt, att det var guld som hopplaget åkte dit för att få. Min uppgift under ritterna var att kommentera det som hände. Jag fokuserade på att hålla bort mina känslor just där och då. Jag sa inte till tittarna att jag var nervös, jag behövde tänka på de som satt där hemma och tittade och lyssnade. Jag försökte beta ut mina känslor till rationella handlingar och försökte bara att prata mindre precis när de hoppade, säger Henrik.
– Men det kändes såklart fantastiskt. Jag jublade över själva prestationen, därför lyckades jag hålla mig på rätt sida av det hela. Min uppgift som kommentator är ju att föra en show framåt. Att berätta vem som gör vad och när det händer, så där kände jag mig väl förberedd.
Vad säger du om lagets prestation i hoppfinalen?
– Det var den högsta formen av idrottslig prestation. Att kunna göra det som de gjorde under så många rundor, över så lång tid. Och samtidigt komma ihåg att inte ta ut någon glädje i förskott. Att sortera bort vissa saker, men ändå kunna behålla energin och fortsätta framåt. Jag har nog aldrig sett ett helt idrottslag göra något helt utan tur, men det här var bara skicklighet. Det händer att medaljer kommer när man kravlar sig uppåt underifrån. Men de har tagit den här tävlingen ovanifrån hela tiden och har betett sig som mästare. Det är lätt hänt inom idrott att man går därifrån när ångesten eller rädslan blir för hög. Att man vill fly, det är naturligt. Men de här tre har varit förberedda på allt. Det har varit en ynnest att få se det och en ännu större ära att få sätta ord på det.
Har du pratat med Malin efter medaljutdelningen? Hur var det?
– Det var jätteroligt att prata med henne. Då pratar jag ju bara med henne som person och är bara intresserad av hur hon mår och hur hon har det. Jag tror att hon fortfarande befinner sig i någon form av mental torktumlare efter det här som de har gjort. Det kommer nog att landa ordentligt lite senare.
Vad betyder det här guldet för ridsporten?
– Jag tror att hopplandslagets framgång gjorde ett stort avtryck. Det finns ingenting som ligger i närheten av det som de har gjort, både idrottsligt men också som haft ett så stort genomslag hos den breda massan. Det finns ingen som fortfarande kan skriva att ridsport egentligen inte är en idrott. Den diskussionen är färdig nu. Sekten är sluten och OS öppnade upp ridsporten för den breda massan.
– Jag hoppas att ridsporten nu, som idrott, inte längre ska behöva förklara sig hela tiden, eller att det ens blir en diskussion om vilken idrott ridsporten är. De tog det största lagguldet i modern tid och det öppnade upp för allmänheten.
Hur har upplevelsen som kommentator varit för dig under detta OS?
– Det har varit väldigt roligt eftersom Sverige är ett stort häst-land med stort engagemang. Det här gav ridsporten chans att synas i allmänhetens stora ljus och det var det som vi försökte bidra med.
Hur ska ni fira när Malin kommer hem?
– Hon kommer hem på måndagskvällen men det enda jag vet är att vi ska fira mycket och många gånger. Om det tog 30 år för oss att komma hit så ska vi fira i minst 30 år till.
Tidigare på Hippson.se
OS-guld: "Vi har de bästa ryttarna i världen"
Liverapportering - OS-guld till Sverige
Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria
Så hanteras hästarna i värmen – landslagsveterinären berättar
Hästskötaren Alva Svensson om medaljhästen All In: "Väldigt nära mitt hjärta"
Svenska hästarna redo för lagtävlingen
Bildspel + intervjuer: Peder Fredricson om silverhästen All In: "När det gäller har han det som krävs"
OS-silver till Peder Fredricson med All In
Liverapportering: Individuella hopp-medaljer delades ut
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tre svenskar vidare till OS-final
Så gick det för svenskarna i det individuella OS-kvalet
Tisdag: Nu drar hoppningen igång i Tokyo
Grönt ljus för de svenska hopphästarna
Svenska hopphästarna på flyget: "Tar powernaps och slipper jetlag"
Liknande webbartiklar
- Antonia Ramel – 68,54 procent i OS-debuten
- ”Arga snickaren” hälsar på ryttarkändis i ny programserie
- Premiär för Det stora hoppet – se det i efterhand här
- Malin Baryard om nya programmet: ”En fantastisk resa för deltagarna”
- De tävlar om segern i Det stora hoppet
- Proffsen gör ryttare av papporna
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”
- Sverige toppade i lagkvalet - trippelt felfria: "I morgon är det en ny dag"
- Individuella hopp-medaljer delades ut

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"

Drömmig gård med pool, stall och ridhus
I Olofstorp ligger en riktigt pampig hästgård. Där finns ett bostadshus i herrgårdsstil med pool, separat lägenhet och stall med 13 boxar.

Fyll på med salt och elektrolyter
Under sommarens varma träningspass kan det vara bra att fylla på hästens vätskeförråd. Foderrådgivaren Malin Heurlin tipsar.

De rider ungdoms-EM i fälttävlan
Sista helgen i juli rids fälttävlans-EM för juniorer och young rider i Hartpury, Storbritannien. Nu står det klart vilka svenska ryttare som deltar.

Skånes hästföretagare öppnar stalldörrarna
Snart är det dags för årets upplaga av Hästrundan i Skåne. Under tre dagar kan besökare åka runt i länet och delta i hästiga aktiviteter.
"Vill visa upp den stora bredd och variation av kunskap och aktiviteter"

Se klipp: En hälsning från Mary Lou i Italien
Mary Lou, Henrik von Eckermanns före detta tävlingshäst, lever pensionärsliv i Italien. Hästskötare Tiia Karhu har nyligen hälsat på stoet .

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Hovslagaren om forskningsprojektet
Just nu studeras hur sporthästar påverkas av att ridas med eller utan skor. Under maj månad utfördes praktiska försök hos Peder Fredricson.

Sara Grönvall blickar framåt efter olyckan
När Sara Grönvall var med om en allvarlig ridolycka, som satte henne i rullstol, förändrades allt. Men nu vill hon fokusera på framtiden.
Om ridrädsla, SM-guld och ljus i mörkret: ”Har gjort mig mer ödmjuk”

Ont, det gör ont
Olika typer av hältor är det vanligaste skadeorsaken hos våra ridhästar. Med ett genomtänkt träningsupplägg kan vi få hållbarare och mer friska fyrbenta atleter.
»Många gånger är hälta ett resultat av hästens träning«

Bommar som ger bättre hörnpasseringar
När Nina Hofmann Küppers tränade hoppryttare i Tyskland lade hon ibland in bommar i övningen. Detta för att fånga deras fokus.
Dressyrryttaren: "Det är lika viktigt att rakrikta som att runda"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!