Hoppning
Publicerad: 2019-04-04
Foto: Linnea Lindahl (från GHS) och Tomas Holcbecher (arkiv)
Henrik om att ha fästmön i teamet: ”Särskilt motgångarna blir trevligare”
Henrik von Eckermann ställer höga krav på sig själv. När bommar faller och han känner att det hänger på den egna ridningen blir han arg och besviken. Men tillsammans med fästmön Janika Sprunger har det blivit lättare att hantera motgångar.
Text: Annika Grundberg
Henrik är i Göteborg för att rida världscupfinal tillsammans med Toveks Mary Lou. Fästmön Janika Sprunger ansluter under torsdagen, att ha hennes stöd på plats betyder mycket. I början på året gjorde paret en paus i tävlandet och åkte på skidsemester till Alperna. Där gick Henrik ner på knä och friade till Janika som sa ja.
– Med det livet vi lever är det en otrolig fördel, säger han, om att vara tillsammans med en ryttare som tävlar på samma nivå som han själv.
När de möts på tävlingsbanan finns ingen konkurrens.
– I den här sporten förlorar man mer än man vinner. Så om någon av oss vinner gläds vi med varandra. Det blir glädje på ett annat sätt, säger han.
Är på en bra plats i livet
Henrik har lyckats över förväntan med den egna verksamheten. Han valde att satsa på sig själv efter många år som beridare hos Ludger Beerbaum. I samband med att han startade eget kom Mary Lou till stallet och deras framgångssaga började. Men framgångarna hotades av risken att stoet skulle säljas. Då klev familjen Tovek in och köpte Mary Lou, som nu är säkrad för Henrik.
– Jag har haft en otrolig tur med allt. Vi har ett riktigt bra team på gården med mig, Janika och Evelina (Tovek, reds anm). Evelina är inte bara min elev utan också min vän. Det har blivit extra kul att ha med familjen Tovek, säger han och fortsätter:
– Särskilt motgångarna blir trevligare att hantera. Det är först när motgångarna kommer som man lär känna folk.
Hoppas på finalseger
Henrik vill alltid vinna och att stå överst på prispallen på söndag är ett mål. Men det är många på plats som vill detsamma.
– Det är klart att jag vill vinna men det kan vara förbi redan i morgon, säger von Eckermann inför torsdagens inledande tidshoppning.
Han har kommit trea två världscupfinaler i rad och vill gärna förbättra det resultatet.
– Första året som trea var fantastiskt. Andra året när jag kom trea var det inledningsvis en besvikelse. Då blev jag besviken på mig själv, för det var mitt fel att det inte gick vägen. Det är alltid värst när felen är mina.
”Man lever på riskerna”
Henrik vann världscupomgången i Amsterdam tidigare i år och prestigefulla Rolex Grand Prix i ’s-Hertogenbosch för ett par veckor sedan. Han berättar om känslan tillsammans med Mary Lou när de presterar på topp tillsammans:
– Att vinna är en sak. Men det är den otroliga utveckling vi har haft tillsammans, och att komma dit och känna hur hästen kämpar hela vägen, som betyder mest.
Toppryttaren förklarar att känslan i ’s-Hertogenbosch var fantastisk.
– Då kändes det som att hon hade sådan koll på läget hela vägen över mållinjen. I Amsterdam var det mer ryckigt. Där gick jag ut sist och visste vad jag var tvungen att göra för att vinna – och det är klart att jag alltid vill stå överst på prispallen. Det är en risk man måste ta för det är på riskerna man lever.
taggar
Liknande webbartiklar
- Henrik von Eckermann lever sin dröm
- Mary Lou har såklart största boxen
- Steve Guerdat vinner världscupen – Peder trea
- GP-seger för Henrik von Eckermann
- Världsryttarna ställer upp för Karlshamns RK
- Evelina Tovek söker hästskötare
- Underlaget i Prag passade inte Mary Lou: ”Jag går alltid på magkänslan”
- Dags för sista finalrundan i Nations Cup
- Många som vill till OS – Nations Cup-finalen den tuffaste någonsin
- Lagseger för Evelina Tovek – Henrik trea

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.

”Jag har alltid varit dålig på att ge upp”
Hon är fälttävlansryttare, utbildad beridare och civilingenjör. Aminda Ingulfson berättar om charmen med fälttävlan, teknik och teori.

Tips när det är dags att bygga ridhus
Ett ridhus är drömmen för många gårdsägare, men för att bygget ska flyta på smidigt och resultatet bli som önskat finns en del att tänka på.
Föreningsrådgivaren Markku Söderberg delar med sig av praktiska tips.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!