Foto: Linnea Lindahl (från GHS) och Tomas Holcbecher (arkiv)
Henrik von Eckermann ställer höga krav på sig själv. När bommar faller och han känner att det hänger på den egna ridningen blir han arg och besviken. Men tillsammans med fästmön Janika Sprunger har det blivit lättare att hantera motgångar.
Text: Annika Grundberg
Henrik är i Göteborg för att rida världscupfinal tillsammans med Toveks Mary Lou. Fästmön Janika Sprunger ansluter under torsdagen, att ha hennes stöd på plats betyder mycket. I början på året gjorde paret en paus i tävlandet och åkte på skidsemester till Alperna. Där gick Henrik ner på knä och friade till Janika som sa ja.
– Med det livet vi lever är det en otrolig fördel, säger han, om att vara tillsammans med en ryttare som tävlar på samma nivå som han själv.
När de möts på tävlingsbanan finns ingen konkurrens.
– I den här sporten förlorar man mer än man vinner. Så om någon av oss vinner gläds vi med varandra. Det blir glädje på ett annat sätt, säger han.
Är på en bra plats i livet
Henrik har lyckats över förväntan med den egna verksamheten. Han valde att satsa på sig själv efter många år som beridare hos Ludger Beerbaum. I samband med att han startade eget kom Mary Lou till stallet och deras framgångssaga började. Men framgångarna hotades av risken att stoet skulle säljas. Då klev familjen Tovek in och köpte Mary Lou, som nu är säkrad för Henrik.
– Jag har haft en otrolig tur med allt. Vi har ett riktigt bra team på gården med mig, Janika och Evelina (Tovek, reds anm). Evelina är inte bara min elev utan också min vän. Det har blivit extra kul att ha med familjen Tovek, säger han och fortsätter:
– Särskilt motgångarna blir trevligare att hantera. Det är först när motgångarna kommer som man lär känna folk.
Hoppas på finalseger
Henrik vill alltid vinna och att stå överst på prispallen på söndag är ett mål. Men det är många på plats som vill detsamma.
– Det är klart att jag vill vinna men det kan vara förbi redan i morgon, säger von Eckermann inför torsdagens inledande tidshoppning.
Han har kommit trea två världscupfinaler i rad och vill gärna förbättra det resultatet.
– Första året som trea var fantastiskt. Andra året när jag kom trea var det inledningsvis en besvikelse. Då blev jag besviken på mig själv, för det var mitt fel att det inte gick vägen. Det är alltid värst när felen är mina.
”Man lever på riskerna”
Henrik vann världscupomgången i Amsterdam tidigare i år och prestigefulla Rolex Grand Prix i ’s-Hertogenbosch för ett par veckor sedan. Han berättar om känslan tillsammans med Mary Lou när de presterar på topp tillsammans:
– Att vinna är en sak. Men det är den otroliga utveckling vi har haft tillsammans, och att komma dit och känna hur hästen kämpar hela vägen, som betyder mest.
Toppryttaren förklarar att känslan i ’s-Hertogenbosch var fantastisk.
– Då kändes det som att hon hade sådan koll på läget hela vägen över mållinjen. I Amsterdam var det mer ryckigt. Där gick jag ut sist och visste vad jag var tvungen att göra för att vinna – och det är klart att jag alltid vill stå överst på prispallen. Det är en risk man måste ta för det är på riskerna man lever.
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
Fler nyblivna hästägare, fler veterinärbesök och mindre hästkunskap. Det är trender som försäkringsbolaget Agria sett under förra året.
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Arkiv: Svenska ryttarens öppna brev till FEI efter Sunshine Tour
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rymt för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!