Hoppning
Publicerad: 2023-01-05
Ingrid Klimke inspirerade till kavalettiarbete: "Gymnastiserande och viktigt oavsett gren"
Artikeln återpubliceras som en "Läsarfavorit". Ursprungligen publicerad: 2020-01-19.
I lördags besökte den tyska landslagsryttaren Ingrid Klimke Stockholm för att hålla en clinic anordnad av Equestrian Academy. Det blev en fullspäckad dag i ridhuset, där arbetet med kavaletti oavsett gren stod i främsta rummet.
Text och foto: Jennie Börs
Läktarna var fullsatta, väldigt många hade kommit till Runsten Equestrian för att ta del av den regerande europamästaren i fälttävlans kunskaper. Ingrid Klimke har en gedigen meritlista, en av de senaste framgångarna är att hon har kvalat in i det tyska OS-laget i såväl fälttävlan som dressyr.
Dotter till självaste Reiner
Ridit har Ingrid gjort sedan barnsben och just det här med kavaletti var ett vanligt inslag redan då. Tack vare sin pappa, den framgångsrika OS-dressyrryttaren Reiner Klimke, inspirerades hon in i markarbetets värld.
– Kavaletti var en av hans träningsmetoder och jag red det mycket som yngre. I dag är det något som alltid finns uppställt på min utomhusbana, säger hon.
I Ingrids stall finns 16 hästar i olika åldrar och med olika inriktningar. Gemensamt för dem alla är dock att de regelbundet arbetas över kavalettiserier som en del i det vardagliga arbetet.
– Alla hästar mår bra av att jobba med kavaletti, ur ett långsiktigt perspektiv. Arbetet är gymnastiserande och fungerar oavsett om hästen i framtiden ska gå svår klass i hoppning eller dressyr. Att bygga muskler och en stark bakdel över bommar är viktigt oavsett gren.
I nästan sex timmar fick publiken ta del av Ingrids gedigna kunskapsbank.
Egendesignad kavalettibom
Med kavalettiarbete som en central del av sin träningsfilosofi har Ingrid utvecklat en egen typ av kavalettibom.
– Jag ville ha en bom som är enkel att hantera, praktisk att förvara och säker så att hästen inte kan skada sig på till exempel vassa kanter.
Bommen består därför av en stabil konstruktion med fastgjutna stöd, vilka ger tre olika höjdnivåer. Med hjälp av färgade sektioner är det också lätt att hålla sin linje genom bomserien.
– Jag gillar verkligen att det är en lätt bom som inte faller isär när jag bär den, samt att när jag vänder på en sida så roterar hela ”hindret”. På så sätt kan jag enkelt hantera bommen själv.
Ingrids behändiga bommar som enkelt hanteras av en person. Under sin clinic hade hon bland annat sin dotter Greta (i mörk jacka), till hjälp med banbyggnationen.
Under clinicen på Runsten fick sex olika grupper visa hur Ingrid använder kavaletti för såväl dressyr- som hopp- och fälttävlansinriktade hästar. Nedan listar vi åtta övningar som publiken fick ta del av under dagen.
1. Stretcha ut
Ingrid Klimke inleder med att poängtera att uppvärmningen är den viktigaste fasen under ridpasset, oavsett vilket arbete man senare ska göra. Minst tio minuters skrittarbete är det som gäller, gärna utanför ridbanans staket eller ridhusets väggar.
Just skrittkavaletti är något Ingrid menar att man med fördel kan använda i uppvärmningens första del. Under clinicen introduceras serien genom att byggas upp med en bom i taget, från en enda till en serie om fyra.
– Låt hästen gå över bommarna med så lång tygel som möjligt. Målet är att den ska stretcha ut sin nacke genom att sträcka den framåt och nedåt.
Louise Hiort af Ornäs på egenuppfödda Cohiba's Lottery visar stretch.
Senare introduceras travkavaletti på samma sätt, till en början med en bom innan det slutligen är fyra bommar i följd. Målet är precis detsamma här: Att arbetet över bommarna ska hjälpa hästen att stretcha ut.
– Ryttarens armbågar ska vara nära kroppen och din arm samt tygeln ska bilda en rak linje. Det är viktigt att du håller handen stängd så att du känner hästens mun och har en bra kontakt, säger Ingrid, som under hela clinciens gång påpekar vikten av att ha en stilla hand.
Nyblivna femåringen Bentley af Ekeby, som enbart har jobbat över bommar ett fåtal gånger tidigare, stretchar ut i trav med Amanda Eklund.
2. Skrittkavaletti med bakdelsvändning
För att få en häst med oregelbunden skrittrytm att hitta en bra takt i skritten föredrar Ingrid att använda sig av en bomserie.
– Eftersom bommarna ligger med ett jämnt avstånd lär sig hästen att hitta takten och rytmen i gångarten.
En påbyggnad av övningen är sedan att rida över serien följt av en bakdelsvändning innan väggen, för att byta varv. Så kan du ligga och rulla några gånger.
– Inför vändningen samlar du upp skritten och vänder steg för steg, på så sätt får vi hästen aktiv bak vilket kan användas senare i mer samlande övningar. Tanken är att det över kavalettin är hästen som ska ansvara för arbetet, sedan är det ryttarens jobb att lotsa den genom en bra bakdelsvändning.
Malou Ander med Solitär demonstrerar övningen med skrittkavalettin...
... som följs av en bakdelsvändning.
3. Trav- och galoppkavaletti på volt
En av Ingrids favoritövningar, som hon ofta använder på sin utomhusbana, består av en trav- respektive galoppserie på böjt spår.
– Beroende på storleken av häst och dess gångarter kan jag anpassa var på bommarna jag rider. Har hästen ett större steg ligger jag i ytterkant, medan en häst som behöver kortare avstånd kan gå på insidan.
Förutom serierna lägger Ingrid även ut markörer på voltens mittlinje, en på var sida om respektive serie. Något som ska fungera som en ryttarhjälp.
– På så sätt blir det tydligt var jag senare ska rida en övergång i övningen.
Hästarna och ryttarna introduceras till övningen genom att först få rida travserien på volt i båda varven, följt av galoppserien. Övningen sätts sedan ihop så att de rullar på en volt över såväl trav- som galoppkavalettin.
– Det är här övergångsmarkören kommer in, för att göra det tydligare var övergången till trav eller galopp ska läggas.
Cecilia Bergåkra med Maggie över travserien...
... följt av serien i galopp.
Markörerna flyttas därefter in till voltens centrum. Här rids övningen i stället som på en åtta, där ryttarna efter varje serie rider in mot bokstaven X för att göra en trav- eller galoppövergång, samt byta varv innan de fortsätter över nästa serie.
– Se hela tiden din väg framför dig och ta det lugnt. Hästen ska vänta på dina signaler.
Övergången ska hamna mellan konerna.
4. Räkna galoppsprång
Genom att lägga ut två kavaletti på långsidan, här med 19 meters avstånd, kan hästarnas språnglängd varieras.
– Räkna sprången mellan kavalettibommarna. På så sätt känner du bättre vilken rytm hästen har i galoppen, säger Klimke.
Ryttarna får till en början rida på sex normala galoppsprång, för att sedan samla ihop galoppen så att de rider på åtta. Som en sista utmaning vill Ingrid att hästarna går från åtta språng till att i nästa vända gå på endast fyra.
– Det här är viktigt för terränghästarna, som måste kunna galoppera på. Håll rytmen i galoppen genom hörnet, sedan är det bara att rida för de där fyra sprången.
Ett, två, tre, fyra, fem, sex...
... Frida Andersén med Box Compris visar hur det ska gå till.
5. Fyrkanten
Att lägga fyra bommar som i en fyrkant kan användas för att arbeta i både trav och galopp. Ryttarna får här rida som i ett fyrkantsmönster över serierna, till en början i trav.
– Rid på mitten av bommarna och titta hela tiden framåt på nästa steg, så snart det är möjligt. På så sätt kan du på ett bättre sätt guida hästen genom övningen.
Denna övning rids sedan på samma sätt i galopp. Efter en provomgång får ryttarna rida utan stigbyglar, för att senare göra en knut på tygeln för att kunna släppa tyglarna i sprången över kavalettibommarna.
– Framför allt yngre ryttare behöver träna på att hoppa utan stigbyglar och tyglar. Det gör att man tränar upp sin position i sadeln, oavsett vad som händer.
När tyglarna släpps över kavalettin får ryttarna, efter serien, vända åt det håll hästarna landar i galopp. Detta för att kunna fortsätta övningen utan att ha ett förbestämt håll att rida åt.
Frida Andersén igen, här på Box Cayenne, visar arbetet i trav...
... medan det senare såg ut så här när Smilla Hjalmarsson, i sadeln på Jagular Pooh, fick släppa både stigbyglar och tyglar.
6. Hoppning på volt
Bommarna läggs upp likt "Klockan" och ryttarna får introducera övningen för hästarna genom att rida på en oval över två av bommarna, detta innan de rider in över alla. Fokus ligger till en början på att hålla tre galoppsprång lite i innerkant, alternativt fyra i ytterkant.
– Viktigt är att hålla en jämn och rytmisk galopp mellan alla bommar och att se sin väg, säger Ingrid.
För att utmana kan man sedan variera genom att rida tre respektive fyra språng mellan varannan bom.
Frida Andersén på volten.
7. Hoppning på serpentin
Här placeras bommarna vinklade längs medellinjen, så att det går att rida som på en serpentinbåge. Syftet är att rida från bom till bom med en jämn och rytmisk galopp, med ett galoppombyte över bommen så att hästen hamnar i rätt galopp för bågen. Nästa steg blir i stället att rida på en rak linje, trots att bommarna står snett över medellinjen.
– I fälttävlan är det inte alltid som hindren står rätvinkligt mot hur vi hoppar, förklarar Ingrid.
Anna Freskgård med Techno visar galoppombytet över kavalettin...
... för att sedan landa i rätt galopp på bågen innan det är dags för nästa kavaletti.
Katrin Norling med Fernando-Ukato hoppar på en rak linje, snett över hindret.
8. Hoppa på en åtta
I hoppning rider man som bekant inte bara på raka linjer, det är likväl viktigt att kunna svänga. Den här övningen syftar till just det, att öva på svängarna. Du rider över bommarna likt en åtta, med ett galoppombyte över varje bom.
– Börja med att rida på en större åtta, sitt sedan tillbaka och samla successivt ihop galoppen för att rida åttan på ett allt mindre spår. Håll hela tiden blicken på nästa steg, till slut är tanken att du får hästen att verkligen sitta på bakdelen för att vända runt.
Det gäller att planera sin väg och att vara noggrann...
... för att kunna rida övningen på en liten åtta.
Liknande webbartiklar
- Ingrid Klimkes härliga GP-seger med hingsten Franziskus
- Legendariska Ingrid Klimke visar sitt träningssystem: ”Hästen vill lyssna på dig"
- travbommar
- Alexander har markarbetet i fokus
- Bommar för bättre hörnpasseringar: ”Lika viktigt att rakrikta som att runda”
- Kavalettiövning som tränar tajming och balans
- Varannan dag!
- Bommar och markarbete!
- Bocki bocki
- Pigg ponny

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!