För Stephanie Holmén väntar unghäst-VM den här veckan. Därefter hastar hon till Tryon där Flip’s Little Sparrow finns på plats – ekipaget är VM-reserver.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher (Flip's Little Sparrow) och Haide Westring
– Jag flyger till USA på måndag morgon berättar "Steffi" på telefon från Lanaken, Belgien.
Hon har kört hela natten och har fått sova en stund när vi når henne under onsdagen. Under torsdagen drar unghäst-VM i gång och dit har hon med fem hästar.
– Jag hoppas att ha med några hästar till final, men det är så klart tuffare startfält här än vad det är hemma.
Hon har med sig femåriga Center, segrare i Falsterbo tidigare i år, sexåringarna Ikaros och Viva, etta och tvåa i Falsterbo, samt Cash du Talus och sjuåriga Sinenna SN. Men hon vill inte välja ut någon favorit.
– Jag vill inte spekulera. Alla har chansen att leverera här, säger hon.
Även om ett unghäst-VM skiljer sig från ett "vanligt" VM finns det sammanhållning mellan de svenska ryttarna på plats.
– Vi är rätt många svenskar som står uppstallade i samma länga och SWB kommer att ha ett mingel där vi alla träffas, berättar Steffi.
Hästskötaren motionerar Sparven
De svenska hopphästarna som ska till VM i Tryon lyfte på onsdagsmorgonen. Med på planet finns Henrik von Eckermanns hästskötare Tiia. Flip’s Little Sparrow kördes till Liège i Belgien, varifrån hästarna flygs, av Peders hästskötare Malin Henlöv. Det är också hon som tar emot hästarna när de landar i Tryon, där finns dessutom Steffis hästskötare Mikaela Bergström. När Holmén lyfter mot USA på måndag kör hästskötarna Julia och Olivia unghästarna tillbaka till Grevagården.
– Det har varit väldigt väldigt mycket logistik, säger Steffi med ett skratt.
För Sparven väntar ett par dagar i karantän, då hon leds. Därefter sköter Mikaela ridningen tills Steffi anländer.
Får rida tisdagens warm-up
De ekipage som är med som reserver får rida tisdagens warm-up och är tillgängliga fram till en timme före start på onsdag. Om det inte blir någon mer start ska Steffi vara med och se, lära och heja på de andra.
– Jag känner mig som en del av laget. Henrik (förbundskapten Ankarcrona, reds anm.) har varit noga med att jag ska vara beredd på att rida, så att det inte ska komma som en chock. Jag är mentalt förberedd. Och bara att få vara en av de fem är stort. Om jag får rida ska jag bara fokusera och göra det jag ska. I själva tävlingsmomentet ser jag det som en vanlig tävling.
De var flera unga ryttare som var aktuella för en VM-plats. Förutom Steffi även Irma Karlsson och Evelina Tovek, bland andra. Och att få vara en del av den svenska framgången inom hoppningen är stort, menar Steffi.
– Att få rida bredvid mina förebilder som Malin och Rolf-Göran och vara mitt ibland dem… Det är inte så länge sedan jag sprang runt i Falsterbo och jagade autografer från dem.
Blir ingen semester efteråt
Med ett så hektiskt år som det har varit hittills för Steffi undrar man om hon aldrig blir trött.
– Det är klart att jag ibland är trött dagen efter tävling, men inte annars. Jag lever min dröm och hade inte kunnat ha det bättre.
Året så här långt har varit framgångsrikt och hon hoppas att det fortsätter så.
– Det här året har varit väldigt bra och efter VM rullar det på för fullt. Världscupsäsongen drar i gång och jag hoppas få rida några omgångar. Och så väntar Elmia med unghästarna.
Men först ska hon klara av två VM på en dryg vecka, någon stress känner hon dock inte.
– Jag tar en sak i taget, nu är det fullt fokus på unghäst-VM.
Start- och resultatlistor, unghäst-VM
Det blev en nionde plats för Rose Mathisen med Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Judy Reynolds, Irland, bryter den tyska dominansen med en tredje plats
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon tränar piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se, om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips, under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Det finns många bra övningar för att träna på tempo. Till exempel att sätta upp låga hinder längs långsidan och variera antalet språng däremellan.
På lördagen följde Rolf-Göran Bengtsson, på lovande Oak Grove's Carlyle, upp fredagskvällens fjärdeplats med en andraplacering över 1,50-hinder.
Efter ett par sköna semesterveckor som Sara har tillbringat i solen, och Marco på spa, är de på gång igen. Hoppträning och skogsturer har stått på schemat.
Janika Sprungers VM-häst Bacardi VDL ägdes av Georg Kähny, nu har Jan Tops köpt hästen. Dock vet man ännu inte vem som blir topphästens nya ryttare.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Med anledning av det aktuella smittoläget i Stockholmsområdet har SvRF infört ett frivilligt tävlingsstopp. Nu höjs röster för att detta ska utökas.
Till SVT Nyheter: ”Finns risk att man söker sig till angränsande distrikt”
Emelie Eriksson lämnade storstaden för att flytta till Dalarna och plugga häst. Där blev hon kvar och startade eget med fyra fyrbenta kollegor.
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
Viktoria Carlerbäck är ny landslagsledare för ungdomslagen i fälttävlan, nu har hon kommit i gång med sitt arbete. Här berättar hon om uppdraget.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Den populära hoppserien Swedish 7-Star Spring Tour får en fortsättning under 2019. Samtliga tävlingar i touren ges femstjärnig status.
När Erika Jäderbergs häst insjuknade i vad som konstaterats vara EHV-4 startade en mängd ryktesspridningar. Det känns trist, menar hon.
Många vidtar åtgärder för att förhindra att smittorna sprids
Baltimore 1178 tävlades framgångsrikt av Malin Baryard Johnsson. För två år sedan blev han valack, nu står det dock klart att han bär anlag för WFFS.
Konstnärerna Jenny och Thomas reste till USA för att lära känna och kämpa för de vilda mustangernas bevarande. Här berättar de om upplevelserna.
Visar sina bilder och målningar på utställning: ”Många som kämpar”
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.