Hur är det att jobba med några av världens bästa hästar och ryttare? Isabella Håkansson arbetar hos Henrik von Eckermann i Tyskland – här berättar hon om sin vardag.
(Missa inte det stora porträttet av Henrik i aktuellt nummer av kunskapsmagasinet Hippson, i butik från 18/4, läs mer här.)
Text och foto: Natalie Lindholm
Isabella Håkansson har jobbat hos Henrik von Eckermann i Tyskland sedan november 2016, innan dess höll hon till hos Ludger Beerbaum. Hon har själv meriter upp till 1,40-hoppning men i dag fokuserar hon helt och hållet på Henriks hästar.
– Jag har inte riktigt tid att tävla själv längre. Men jag får ju jobba med de bästa ryttarna i världen och har fått se alla de största tävlingarna, säger hon glatt, medan hon visar runt i stallet.
Vill hellre stanna kvar hemma
Hos Ludger följde Isabella ofta med på tävlingar. Men här på Karl Schneiders anläggning utanför Bonn, där von Eckermann driver sin verksamhet, är hennes roll hemmaskötare. Det innebär att hon ensam är ansvarig för stallarna när Henrik är borta.
– Det är helt och hållet självvalt. Jag trivs med att pyssla om hästarna och att kela med dem varje dag. Och så får jag chansen att rida flera hästar om dagen.
Favoriten i stallet är "Udo", alltså Ugaulin du Bosquetiau (e. Kashmir van Schuttershof – Sea Harvest xx), men Isabella förklarar att alla hästar har sin charm.
– Man lär känna dem på väldigt olika sätt när man både tar hand om hästarna hemma, rider och åker med dem på tävlingar. Du får se så många olika sidor hos dem och det är det som är så roligt med att göra alla delar!
Varje individ måste må bra
En del hästar, som är på ett sätt i stallet, kan enligt Isabella vara helt annorlunda på tävling eller under ryttare. Och hon menar att hon verkligen trivs med att jobba i ett mindre stall, där hon kan lägga mycket tid på varje individ.
– Hos Ludger var det stort och folk överallt. Här är det lugnare och tystare och vi jobbar tätt inpå varandra.
Isabella förklarar att det visserligen är annorlunda, men samtidigt inte. Målet är fortfarande detsamma.
– Vi vill ha hästar i toppform, vill att de ska må så bra som möjligt och prestera på topp hela tiden.
På frågan vad hon som hästskötare kan göra för att få hästarna att må bra funderar Isabella en stund, innan hon skrattande säger att man måste ge dem kärlek.
– För att göra ett bra jobb måste du älska hästarna och älska det du gör. Du kan inte stressa utan saker måste få ta den tid de tar. Även om det innebär att jag blir kvar väldigt sent i stallet vissa dagar så stör det inte mig. Så länge hästarna mår bra har jag gjort mitt jobb, förklarar hon.
Isabella poängterar att en stor del av jobbet går ut på att hålla hästarna på gott humör. Bland annat genom att pyssla om dem, gå på promenader och beta vid hand.
Dyrbar häst är fortfarande en häst
Med ett stall fullt av topphästar ansvarar Isabella för åtskilliga miljoner varje dag. Något hon själv helst låter bli att tänka på.
– Tänker jag på det blir jag alldeles för nervös, skrattar hon och fortsätter:
– I slutändan är det här hästar som vilka som helst, det spelar ingen roll hur mycket de är värda, de ska tas omhand på samma sätt ändå. Det är klart att jag tänker på det ibland, men till syvende och sist tycker de här hästarna om att gå i hagen och äta gräs precis som alla andra hästar. Det gäller att låta dem göra det.
För den som funderar på att söka hästjobb utomlands är Isabellas råd, gör det!
– Jag tror inte att man ska tänka så mycket. Vill du ska du ta chansen, för man lär sig så himla mycket! Man växer upp på ett helt annat sätt och lär sig massor både om hästarna och om sig själv när man flyttar utomlands.
Enligt henne finns det egentligen ingen anledning att tveka, livet som hästskötare innebär att du får ta del av en annorlunda men rolig värld.
– Jag lär mig något nytt varje dag och har fått se otroliga platser. Bland annat har jag varit på tävlingar i Hongkong, Shanghai, Portugal och Holland – det är verkligen en upplevelse att göra resan tillsammans med hästarna...
Förmån att jobba med de bästa
Isabella poängterar att hon har haft turen att få jobba hos två fantastiska ryttare.
– När jag började jobba med häst i Tyskland var det viktigt för mig att arbeta hos de bästa och att lära mig så mycket som möjligt. Och det har jag fått göra! Sporten är mycket större här än hemma och som hästskötare får du se väldigt mycket. Allt är annorlunda, samtidigt som det egentligen är precis likadant som i Sverige. För hästarna är ju desamma!
Isabellas dröm har alltid varit att jobba med hästar och än så länge ser hon ingen anledning att sluta.
– Jag mår som bäst när jag är ute och i stallet. Drömmen är ju att börja tävla igen och bli så bra som möjligt, men det är lång väg dit. Jag ser hur mycket arbete Henrik lägger ner och inser hur mycket som krävs för att lyckas. Det gör också att jag uppskattar att åka med på en och annan tävling, säger hon och avslutar:
– Det är roligt att se resultatet av det arbete vi har lagt ner varje dag. Även om det så klart är Henrik som gör det stora jobbet får man ändå hoppas att det vi gör hemma påverkar en del!
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!