Hoppning
Publicerad: 2018-09-26
Team Jönsson på plats i Tryon. Till höger en bild från Falsterbo i somras, då Jan Jönsson red Amatörtouren.
Jan Jönsson om VM: ”Lilla hästlandet Sverige bjöd på en riktig guldstrid”
De svenska silverhjältarna från VM har kommit hem från mästerskapet. Fredrik Jönssons pappa – fälttävlanslegendaren, OS-medaljören och professorn i ridkonst Jan Jönsson – var med sonen i USA.
– Det har varit en riktig höjdare, säger han.
Text: Frida Bank
Foto: Haide Westring och Anki Yngve
Hej Jan, hur har det varit i Tryon?
– Väldigt trevligt, det är det alltid när det går bra. Det är helt fantastiskt med de svenska framgångarna och roligt med lagprestationen. En riktig höjdare. De fajtades ju faktiskt om guldet, det var oerhört lite som skiljde lagen åt. En riktig rysare. Det är väldigt sällan det blir omhoppning. Sammantaget får man väl säga att det är riktigt bra att lilla hästlandet Sverige bjöd på en guldstrid. Sen var USA snabbast i omhoppningen, det var inget snack om saken.
– Sportsligt var det väldigt bra organiserade tävlingar, det måste jag säga. Banorna var fina och utslagsgivande. Så vitt jag kan bedöma var det hög standard inom hoppningen över huvud taget, med få riktiga misslyckanden. Sen var det varmt, man behövde inte frysa. Det var ohyggligt hett på läktarna, det var skälet till att det inte satt så mycket folk på vissa av dem.
Vad trodde du om Fredriks chanser före mästerskapet?
– Jag visste ju, och Fredrik visste själv, att hästen kan göra stora hoppningar. Jag tror inte att Fredrik var speciellt orolig när han åkte. Han hade nog klart för sig att det kunde gå bra och det var min uppfattning också. Från början var det snack om att han skulle vara femteryttare. Det är ett tufft jobb att vara kapten och ta ut den fjärde ryttaren, de andra tre var tämligen givna. Med facit i hand har Henrik (Ankarcrona, reds anm.) gjort bra research och följt ryttarna noga innan mästerskapet. Hatten av för honom. Han hade nog också en uppfattning om att det skulle kunna gå bra.
Och det gick ju kanon, Fredrik blev bästa svensk och slutade på åttonde plats?
– Ja, verkligen. Man ska ha klart för sig att de sista 25 till 30 hästarna var helt fantastiska allihopa. Det var en enorm konkurrens. Varje placering är en fjäder i hatten.
Hur stöttade du honom på plats?
– Jag och Emil (Fredriks son, reds anm.) bodde till en början på ett annat hotell än ryttarna. Vi åkte buss till tävlingsplatsen och följde dem från morgon till kväll. Egentligen har jag inte behövt ge honom några råd. Lagsammanhållningen bland de svenska ryttarna är otroligt god – förbundskaptenen, veterinären och ledningen gör ett fantastiskt jobb. Teamet är vant vid att hjälpa varandra på nationshoppningar. Framför allt Henrik von Eckermann är väldigt engagerad och hjälper till på framhoppningarna. Det är många som engagerar sig och då är det också lätt att det blir för många. Det är en fin balans och Henrik Ankarcrona och Annika Ersgård på förbundet har organiserat det oerhört bra.
Det är ju väldigt starkt att komma in som VM-debutant och bli bästa svensk. Vad är det som gör Fredrik så bra?
– För det första har han en genuin ridutbildning, det är det viktigaste. Sen har han en väldigt bra tävlingsmentalitet. Folk reagerar olika under press, det är lätt att bryta ihop i sådana sammanhang om man gör en för stor sak av det. Där tror jag han har en styrka, att han kan gå in och rida som vanligt.
Och Cold Play då?
– En fantastisk häst. Jag tror att det är en fördel om ryttaren har utbildat hästen själv, Cold Play har ju varit här sedan han var unghäst. Vi visste redan från början att det var en jäkligt bra häst, men den var inte helt okomplicerad. Den var väldigt tittig på vattenmattor och vattengravar från början. Det har inte varit något snabbjobb. Cold Play har inte gått championaten, utan den har jobbats med hela tiden på det sätt som var bäst för hästen.
– När det börjar funka får häst och ryttare ett stort förtroende för varandra. Det bygger väldigt mycket på det. Visst kan man köpa en utbildad häst och det kan bli jättebra det också, naturligtvis, men det fanns inte rent ekonomiskt. Jag tror att det är bra för ryttare i Sverige att se att man inte behöver vara mångmiljonär för att komma fram i den här sporten, man kan själv ta fram en häst och göra det på ett bra sätt. Det är inte omöjligt.
Nu talas det om en eventuell försäljning av Cold Play, vilka råd ger du till Fredrik?
– Jag tycker inte att den ska säljas. Bud har det kommit under fem år, så blir det alltid. Men jag tycker att han ska behålla den och satsa mot OS. Vi får se, men så tror jag att det blir.
Du har ju följt både Fredrik och Peder sedan de var barn, berätta?
– Sannolikheten att två skolkamrater, som båda började med att rida fälttävlan, hamnar i samma lag och tar VM-silver i hoppning, den kan ta mig tusan inte vara mer än en promille. Det är oerhört ovanligt. De har ju tävlat OS i fälttävlan båda två. De reste, tränade, tävlade och byggde terränghinder tillsammans som barn, de var verkligen på hugget. Tobias Grönberg gick också i samma klass, han har ju ridit VM i fälttävlan och Badminton, så alla tre nådde en hög nivå. Jag tror att de hade riktigt roligt ihop och inspirerade varandra. Det var ju mycket snack på den tiden om att ridsporten bara var en tjejsport, de kunde stötta varandra.
– Först red de ponnyer, det var inga kanonponnyer direkt, de var ganska ordinära. I dag skulle man kanske säga billiga, säger Jan och skrattar.
– De började rida stor häst ganska tidigt och det fantastiska är att alla tre red samma hästar på juniortävlingar som senare gick fyrstjärnig fälttävlan. Två av dem gick OS, en av dem Badminton. Det förekommer nästan inte i dag. Peder hade ju Hilly Trip, en galopphäst som han gjorde om till ridhäst och som gick OS. Fredrik hade en kasserad hingst från Flyinge.
Hur skulle du beskriva Fredrik som person?
– Han är ganska lugn och metodisk och tror på det han gör. Han har ett system som han följer och sedan utvärderar han det. Så med andra ord finns en viss självsäkerhet och självförtroende. Sen har han, som sagt, en väldigt bra tävlingsmentalitet. Han hetsar upp sig lagom mycket.
Han verkar ju ganska jordnära, tävlar med trasig stövel och berättar att han ska hem och klippa gräset?
– Haha, ja så är det. Han ville inte byta ut turstöveln mitt under tävlingen. Det går inte att säga till honom att göra det, han gör som han vill och har en bestämd uppfattning. Men han är inte ute och fladdrar, han är väldigt jordnära.
Har ni hunnit fira framgångarna?
– Vi hann inte fira något i USA. Nu när vi kom hem hade Flyinge ordnat så att folk och elever tog emot Fredde. Det var väldigt fint. Kul för Flyinge också, det är viktigt att det finns bra ryttare omkring eleverna så att de kan se bra ridning. Sen får vi göra något inom familjen också. Men samtidigt så ska ju de andra hästarna ridas och Fredde ska till Elmia. Det kör i gång direkt.
Liknande webbartiklar
- Henrik Ankarcrona: "Hästarna är fräscha och ryttarna supertaggade"
- Silvermedaljörerna har kommit hem: "Ett OS känns väldigt lockande"
- Radiosporten bjuder på guldkorn från VM: "De flyter över som chokladsås!"
- Louise Etzner Jakobsson och Zernard VM-femmor: ”Jag fick kämpa hårt varje steg”
- Direktrapport från VM:s första dressyrdag
- Henrik Ankarcrona: "Vi litar fullt ut på flygbolaget"
- Peder Fredricson ser positivt på svensk seger
- Säker med häst – se höstlovsclinicen i repris
- Tre generationer Jönsson på plats i Falsterbo
- Fredrik hemma i stallet: "Jag blir nästan rörd när jag tänker på honom"

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.

Kung Henrik etta på rankingen
Han har gjort det igen Henrik von Eckermann – etta på FEI:s rankningslista efter januari och världsmästaren är fortfarande på topp.

Carl Hester tillbaka i tävling
Carl Hester startade i Hartpury och vann i Grand Prix-klassen med valacken Fame, som var svenskägd fram till 2019.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!