Hoppning
Publicerad: 2019-09-17
Malin rider unghäst-VM för första gången – på familjens uppfödning: ”Glad och tacksam”
I veckan rids hoppningens unghäst-VM i Belgien, Malin Nilsson är där med valacken Picatzho. För den rutinerade ryttaren blir det debut i mästerskapssammanhang, samtidigt som en dröm går i uppfyllelse för hennes familj.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Det är ett stort gäng svenska ryttare och hästar som den här veckan ska visa framfötterna på unghäst-VM i belgiska Lanaken. Malin Nilsson rider familjens egen uppfödning, femåriga valacken Picatzho (e. Canvas Plus u. Pilar ue. Kaliber).
Malin är uppvuxen på Jursta gård, fyra mil söder om Stockholm, där hon och inte minst hennes mamma Lena har drivit hästverksamhet under många år. Gården har varit i familjens ägo i minst fem generationer.
– Mamma har fött upp hästar som jag och min syster Anna har utbildat. Vi har alltid fått hästarna när de har varit tre år, ridit in dem och tagit upp dem i klasserna, säger Malin och fortsätter:
– Vi har aldrig fått en ”färdig” häst och det har ibland varit tufft, men samtidigt en fantastisk skola. Särskilt när man var yngre kunde man kanske snegla lite på de andra som hade mer rutinerade ponnyer än vad vi hade. Men jag har alltid bara jämfört mig med min syster och ingen annan. Vi har peppat varandra.
Red hästens mormor
Malin ägnar sig åt hästarna på heltid, på Jursta drivs också inackorderingsverksamhet. Förutom att rida egna hästar har Malin hand om ett stall med elva hästar.
– Jag och hela min familj gör det här helhjärtat med en oerhörd passion, konstaterar hon.
Picatzho är familjens egen uppfödning. Hans mormor Patrizia var Malins första storhäst.
– Henne fick jag när jag var 14 år, jag tävlade upp till 1,40 på henne som junior. Hans mamma, Pilar, har fått väldigt många fina avkommor och Picatzho har fem syskon som går högre klasser. Men han är den första som ska gå unghäst-VM och för mig blir det första gången som jag rider där. Jag har varit där som hästskötare två gånger, för 20 år sen, och sedan dess har jag drömt om att få rida. Nu har vi fött fram en häst som kan ta oss dit.
Att som uppfödare och ryttare få chansen att visa upp sig och få erfarenhet på ett unghäst-VM är mycket värt.
– Det känns fantastiskt. Inte minst för min mamma som har slitit i alla år, hon är verkligen värd det här. Att få en avkomma med till unghäst-VM är ju en dröm som går i uppfyllelse för henne och för oss alla.
Samåker till Belgien
Malin har ridit stora tävlingar tidigare, nationshoppningar och så vidare, så hon känner sig inte särskilt nervös inför själva tävlandet.
– Men det var ju det här med att köra så långt. Redan när jag anmälde intresse för att vara med på unghäst-VM kollade jag med Arnold Assarsson om vi kunde samåka ner, om jag skulle bli uttagen. Han tvekade inte en sekund utan sa ja direkt. Det känns väldigt skönt att ha någon med så mycket erfarenhet med sig på resan och att vi verkligen kan ställa upp för varandra, säger Malin.
Trygg och modig
Hon ser nu fram emot ett par dagar i strålkastarljuset, på den största tävlingen i världen för unga förmågor.
– Jag ser det som ett spännande äventyr och en nyttig erfarenhet för mig och hästen. Självklart vill man göra så gott man kan och hoppa felfritt förstås, även om det kommer att vara väldigt svårt.
Det som gjorde att Malin valde att anmäla intresse till att vara med på unghäst-VM med just Picatzho var att han är väldigt trygg i nya miljöer.
– Och skulle det bli ett misstag från vår sida, om vi kommer lite tokigt på något hinder, så blir han inte skräckslagen av det. Han anstränger sig bara lite mer, det är en bra egenskap när man ska göra en så här svår tävling att hästen är modig, säger Malin.
Får äta falukorv
Det pratas ofta om hur unghäst-VM är ett skyltfönster, om att det är en chans att sälja sin fyrbenta atlet för bra pengar.
– Jag känner att jag vill fortsätta utveckla honom till svår hoppning och se hur långt jag kan komma. Så som tankarna är nu är han inte till salu, jag vill bara njuta av en väldigt fin häst. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom och mycket slit i vardagen ändå, så då vill jag kunna njuta lite också. Jag får väl sälja någon annan häst i stället och äta falukorv så löser det sig, säger Malin med ett skratt.
taggar
Liknande webbartiklar
- Formstarka unghästar till UVM
- Världsmästaren Sezuan får dispens från SWB:s hälsokrav
- Linnea Cösters debut på unghäst-VM: "Fantastiskt omtumlande"
- SWB-ekipage placerat i unghäst-VM
- Point Break enda SWB-hästen till final i unghäst-VM: "Välhoppande och ridbar"
- De red felfritt i unghäst-VM:s första kval
- Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
- Evelina Höglund om VM-äventyret: ”Ett kvitto på att jag lyckats utbilda honom själv”
- Från fölunge till unghäst-VM: ”Ett stort kliv framåt för oss”
- Unghäst-VM i Ermelo är redo i startboxen

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!