Hoppning
Publicerad: 2019-09-17
Malin rider unghäst-VM för första gången – på familjens uppfödning: ”Glad och tacksam”
I veckan rids hoppningens unghäst-VM i Belgien, Malin Nilsson är där med valacken Picatzho. För den rutinerade ryttaren blir det debut i mästerskapssammanhang, samtidigt som en dröm går i uppfyllelse för hennes familj.
Text: Ida Röök
Foto: Privat
Det är ett stort gäng svenska ryttare och hästar som den här veckan ska visa framfötterna på unghäst-VM i belgiska Lanaken. Malin Nilsson rider familjens egen uppfödning, femåriga valacken Picatzho (e. Canvas Plus u. Pilar ue. Kaliber).
Malin är uppvuxen på Jursta gård, fyra mil söder om Stockholm, där hon och inte minst hennes mamma Lena har drivit hästverksamhet under många år. Gården har varit i familjens ägo i minst fem generationer.
– Mamma har fött upp hästar som jag och min syster Anna har utbildat. Vi har alltid fått hästarna när de har varit tre år, ridit in dem och tagit upp dem i klasserna, säger Malin och fortsätter:
– Vi har aldrig fått en ”färdig” häst och det har ibland varit tufft, men samtidigt en fantastisk skola. Särskilt när man var yngre kunde man kanske snegla lite på de andra som hade mer rutinerade ponnyer än vad vi hade. Men jag har alltid bara jämfört mig med min syster och ingen annan. Vi har peppat varandra.
Red hästens mormor
Malin ägnar sig åt hästarna på heltid, på Jursta drivs också inackorderingsverksamhet. Förutom att rida egna hästar har Malin hand om ett stall med elva hästar.
– Jag och hela min familj gör det här helhjärtat med en oerhörd passion, konstaterar hon.
Picatzho är familjens egen uppfödning. Hans mormor Patrizia var Malins första storhäst.
– Henne fick jag när jag var 14 år, jag tävlade upp till 1,40 på henne som junior. Hans mamma, Pilar, har fått väldigt många fina avkommor och Picatzho har fem syskon som går högre klasser. Men han är den första som ska gå unghäst-VM och för mig blir det första gången som jag rider där. Jag har varit där som hästskötare två gånger, för 20 år sen, och sedan dess har jag drömt om att få rida. Nu har vi fött fram en häst som kan ta oss dit.
Att som uppfödare och ryttare få chansen att visa upp sig och få erfarenhet på ett unghäst-VM är mycket värt.
– Det känns fantastiskt. Inte minst för min mamma som har slitit i alla år, hon är verkligen värd det här. Att få en avkomma med till unghäst-VM är ju en dröm som går i uppfyllelse för henne och för oss alla.
Samåker till Belgien
Malin har ridit stora tävlingar tidigare, nationshoppningar och så vidare, så hon känner sig inte särskilt nervös inför själva tävlandet.
– Men det var ju det här med att köra så långt. Redan när jag anmälde intresse för att vara med på unghäst-VM kollade jag med Arnold Assarsson om vi kunde samåka ner, om jag skulle bli uttagen. Han tvekade inte en sekund utan sa ja direkt. Det känns väldigt skönt att ha någon med så mycket erfarenhet med sig på resan och att vi verkligen kan ställa upp för varandra, säger Malin.
Trygg och modig
Hon ser nu fram emot ett par dagar i strålkastarljuset, på den största tävlingen i världen för unga förmågor.
– Jag ser det som ett spännande äventyr och en nyttig erfarenhet för mig och hästen. Självklart vill man göra så gott man kan och hoppa felfritt förstås, även om det kommer att vara väldigt svårt.
Det som gjorde att Malin valde att anmäla intresse till att vara med på unghäst-VM med just Picatzho var att han är väldigt trygg i nya miljöer.
– Och skulle det bli ett misstag från vår sida, om vi kommer lite tokigt på något hinder, så blir han inte skräckslagen av det. Han anstränger sig bara lite mer, det är en bra egenskap när man ska göra en så här svår tävling att hästen är modig, säger Malin.
Får äta falukorv
Det pratas ofta om hur unghäst-VM är ett skyltfönster, om att det är en chans att sälja sin fyrbenta atlet för bra pengar.
– Jag känner att jag vill fortsätta utveckla honom till svår hoppning och se hur långt jag kan komma. Så som tankarna är nu är han inte till salu, jag vill bara njuta av en väldigt fin häst. Det är mycket hårt arbete som ligger bakom och mycket slit i vardagen ändå, så då vill jag kunna njuta lite också. Jag får väl sälja någon annan häst i stället och äta falukorv så löser det sig, säger Malin med ett skratt.
taggar
Liknande webbartiklar
- Formstarka unghästar till UVM
- Världsmästaren Sezuan får dispens från SWB:s hälsokrav
- Svenska unghästtruppen för dressyrhästar till VM klar
- 22 dressyrhästar nominerade till unghäst-VM
- SWB-ekipage placerat i unghäst-VM
- Point Break enda SWB-hästen till final i unghäst-VM: "Välhoppande och ridbar"
- De red felfritt i unghäst-VM:s första kval
- Sofia Westborg äger och rider en av världens bästa unghästar just nu: ”En jätterolig bonus”
- Evelina Höglund om VM-äventyret: ”Ett kvitto på att jag lyckats utbilda honom själv”
- Från fölunge till unghäst-VM: ”Ett stort kliv framåt för oss”

Herrgårdsliv med stall, pool och ridbana
Strax utanför Strängnäs finns en hästgård med ett stort bostadshus med pool stor, stall med tre boxar, lösdrift samt egen ridbana.

Tisdagspepp med raceråsnan Gunnar
Raceråsnan Gunnar har totalt charmat Hippsons redaktion. Här delar matte med sig av ännu ett klipp med charmtrollet, vänta till slutet …

Safe Riding: Säkerhet från grunden
Safe Riding vill erbjuda alla ryttare en säker ridtur. Sedan lanseringen har de haft ett prioriterat mål i sin produktutveckling, nämligen säkerhet.
Absolut säkra och certifierade stigbyglar med internationellt patent

Hästen Golden om att tävla dressyr
Peter Karlsson började sin tävlingskarriär i dressyr sent, som 43-åring. Han och hästen Golden har hunnit med fyra tävlingar så här långt.
Läs Goldens sammanfattning av senaste tävlingen i Gästbloggen

Käpphästar inleder Stockholm Horse Week
I mitten av juni är det dags för sommarens hästfest i Stockholm. Redan helgen innan intar käpphästarna Sergels torg – en gratis aktivitet.

Tidigare stallchef döms för djurplågeri
En kvinna åtalades för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Detta efter vittnesmål att hon slagit både sin valp och sina hästar.
Döms till dagsböter för djurplågeri efter misshandel av valp

Familjen Skeppstrand årets uppfödare
Familjen Skeppstrand bedriver en liten men högkvalitativ avel. De har av SWB utsetts till årets uppfödare.
Rankas av Hippomundo på tionde plats för uppfödare av dressyrhästar

EU oroas över grym hästhantering på Island
Allt fler vill stoppa importen av hormonet PMSG från Island. Detta då hanteringen för att utvinna hormonet anses vara djurplågeri.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lina Dolk: "Vi mockar en kvart om dagen"
Lina Dolk mockar dagligen hästarnas hagar. När initiativet ”Varje skit räknas” lanserades för två år sedan kändes det viktigt att engagera sig.
På vägen har hon lärt sig mer om de positiva effekterna på miljön

Synskadade Linda trivs bäst på hästryggen
Linda Bergsängel rider flera dagar i veckan trots att hon har en allvarlig synskada. En misslyckad ögonoperation vände livet upp och ner.
Övervann rädslan: "Jag har behövt släppa på det stressmomentet"

Lätta hjälper ger glad häst
Alla försöker rida med lätta hjälper, men lyckas vi? GP-ryttaren Malin Hansson har inget val, en funktionsnedsättning gör att hon inte kan rida på styrka.

Mångsidig hoppbana för alla nivåer
Hopptränaren Ann Hellström delar med sig av en favoritbana. En mångsidig övning du kan använda på allt från unghästar till svårklasshästar.

Känslan när det är nybäddat
Finns det något bättre än att lägga sig för att sova i en nybäddad säng? Den här hästen njuter när den dyker ner i den nyhalmade ligghallen.

Rose Bay belönades med hoppdiplom!
Annelie har visat den egna uppfödningen Rose Bay på treårstest. Om det gick bra? Det gick alldeles strålande och glädjetårarna sprutade.
Nu väntar sommarlov för stoet med frambensteknik "to die for"

När man klarat hindret felfritt – nästan …
När Emma Stadling red tioåriga Yazino D genom 1,20-banan på tävling gick det felfritt hela vägen fram till och över hinder nummer sju, eller?
Hur rivs hindret – hästen eller blåsten? Se klippet och avgör själva

Bygg säkert med City Boxen
City Boxen i över 30 år tillverkat högkvalitativa stall. Nu är de även certifierade enligt EN-1090 vilket är ytterligare en kvalitetssäkring för kunden.

SWB vill se många hästar visade
Det har blåst upp till storm på sociala medier. Vid ett av SWB Malmöhus unghästtester har en visare tagit hand om nästan alla platser.
SWB:s vd: "Vi vill att man visar så många hästar som möjligt"

Kajsas nörderi om tygelfattningar
Kajsa funderar kring det här med att vara nörd samtidigt som hon grottar ner sig i äldre böcker om ridläror och tygelfattningar.

Då krävs registrering vid sommarbete
Sommaren betyder betessäsong. Vid flytt till ett sommarbete på annan gård, kan en registrering hos Jordbruksverket behöva göras.

Symtomfri och SM-kvalad efter skadan
Det var ingen som trodde att Bellman kunde bli ridponny igen. Men Pauline Romberg valde att chansa och köpte en halt ponny med spatt.
Kvalad till lag-SM i fälttävlan: "Är född till att vara på terrängbanan"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!