Hoppning
Publicerad: 2019-07-13
Många GP-hästar i stallet men förstaplatsen dröjer: ”Det krävs underverk”
Peder Fredricson har tre hästar som kan gå mästerskap – det är H&M All In, H&M Christian K och Catch me Not S. Vilken av dem som går EM respektive OS är inte klart.
– Jag försöker alltid ge de hästar i stallet som har möjlighet och kapacitet att gå mästerskap en fair chans, så att alla ska kunna ta en plats, säger Peder.
Text: Annika Grundberg
Foto: Frida Bank
EM är en dryg månad bort, men än har inte Peder Fredricson bestämt vilken häst han väljer till mästerskapet. Vilken han väljer spelar ingen roll för hur han matchar hästarna mot OS, förklarar han.
– Jag tycker att EM är så långt innan OS, så man kan egentligen inte blanda ihop dem. Man kan göra det om man har en häst som är på väg upp. Som jag hade med All In när han var nio år, då var han precis på väg upp. Då stod jag över EM för det var lite för tidigt för honom och året efter när han var tio skulle han vara färdig för OS. Då kan man blanda ihop OS och EM lite grann. Men har man en individ som redan är en Grand Prix-häst är EM så pass långt innan OS att de inte påverkar varandra.
Kommer du att rida ”Allan” i EM?
– Jag försöker alltid att ge de hästar i stallet som har möjlighet och kapacitet att gå mästerskap, och som har ägare som vill att de ska gå, en fair chans så att alla ska kunna ta sin plats. Dels för att jag vill ha den häst som är i bäst form, dels för ägarnas skull. De ska känna att den bästa hästen får gå. All In, Christian K och Catch me Not S är alla i bra form och jag försöker att hålla den formen. Det kan hända att en eller två faller ifrån och jag vill ge hästarna en bra resa ifall jag behöver byta.
Du är nummer två på världsrankningen efter Guerdat, vad krävs för att ta förstaplatsen?
– Det krävs underverk. Guerdat ligger enormt långt före mig och det har gått enormt bra för honom. Antagligen kommer jag att åka ner ett snäpp på världsrankningen. Så just nu försöker jag bara matcha mina hästar så bra som möjligt och bygga upp ett bra stall. Visst skulle det vara fantastiskt att någon gång bli världsetta, men just nu är jag långt ifrån.
OS-hästarna i dressyr missar Falsterbo nästa år, kommer du hit inför OS?
– Jag får se. Men det här är en bra tävling med bra underlag för hästarna inne på banan och det är ingen lång resa. Jag tror att det här är ett bra ställe att förbereda hästarna på inför ett mästerskap.
Du startar derbyt med Cute S, berätta mer om hästen!
– Jag har haft den ett par månader och det har gått väldigt bra. Men jag har aldrig hoppat derby på den tidigare, dock är det en kul klass att hoppa. Man vet aldrig hur det går i derbyt men det ska bli spännande.
När tävlar All In härnäst?
– Planen är Valkenswaard om tre veckor.
Med tanke på EM och OS, hur tänker du inför inomhussäsongen?
– Man måste matcha hästarna lagom. De behöver ha pauser ibland, det är en stor stor fördel att ha många hästar så att man kan lägga in de där pauserna. Om hästarna är i form så satsar jag på världscupen. Jag har aldrig lyckats så bra där tidigare, men jag har inte haft så många hästar. Då har jag haft kanske en häst och då har jag satsat på mästerskap utomhus. Men i år är det är ingen lång resa till EM så det blir inte så långt avbrott. Så en del hästar får ta det lugnare under den perioden och då kan de kanske komma i gång till inomhussäsongen.
Du har flera topphästar i stallet, hur känns det?
– Jag är väldigt tacksam över att ha bra hästägare. Jag har jobbat väldigt hårt för att hitta de här hästarna och jag har haft tur att de har varit så pass bra att de kan gå i den högsta sporten och på högsta nivå på ett så bra sätt. Det är så få hästar som är så pass bra att de är konkurrenskraftiga på den här nivån.
Liknande webbartiklar
- All In inte längre aktuell för VM: "Inte redo och i full form"
- På besök i VM-stallet: “Viktigt att inte göra för mycket med hästarna”
- Stephanie Holmén om framgångarna med Sparven: ”Fantastiskt att få möjligheten”
- All In pensionerades till stående ovationer
- Bertil, 83 år, hyllar Peder och All In
- Ankarcrona om All In: "Har tagit hela hoppsporten till en ny nivå"
- Peder letar nya världsstjärnor
- All In är hemma – och njuter i hagen
- Medaljhjältarna hyllades på stadion: "I slutänden var vi iskalla"
- En fantastisk dag med svenskt OS-guld: ”Vi har de bästa ryttarna i världen”

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.

Häst och människa bitna av hund
En hund attackerade flera hästar i Mora. Enligt polisen blev hästägaren biten i händer och ansikte när denne försökte skydda hästarna.

Regler för sporrar hos ridskolan
Smedstad ridcenter i Linköping har infört en ny regel avseende sporrar för att värna lektionshästarnas välfärd och främja god ridning.
Ridskolechefen om regeln: "Gäller ju för våra mer rutinerade elever"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Prestigefylld vinst till Sara Algotsson
Sara Algotsson Ostholt visade att hon och Dynamite Jack är i toppform. I helgen vann de den fyrstjärniga långa klassen i Nederländerna.

André Brandt gör debut i Stockholm: ”Stort”
Han ska tävla på Stockholm stadion för första gången någonsin, både som U25-ryttare och med en unghäst. Här berättar André om planerna.

Piffa hästen från topp till tå
Är hästen täckt av lera? Även den skitigaste hästen kan förvandlas till en ren och tävlingsklar individ – bara man vet hur man ska göra.

Painface, happyface eller någon helhet?
Hur exakt uppför sig en glad häst? Och ska glädje vara en del av bedömningen i dressyren? Kajsa Boström funderar över komplexiteten.

Tionde SM-guldet till Patrik Kittel
Han gjorde det igen! Kittel har tagit sitt tionde SM-guld i dressyr. Denna gången bärgade han medaljen tillsammans med stoet Forever Young.

Ungdomar tjuvred och filmade i hagen
Tre berusade killar tog sig in i en hage på Ulricehamnsbygdens ridklubb. De försökte rida, vilket de filmade och delade på Tiktok.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Medaljregn över pararyttarna vid SM
På lördagen delades SM-medaljer i paradressyr ut på Strömsholm. Tretton ryttare fick hänga en medalj runt halsen.

”Just nu är kanske den bästa tiden för mig”
Njut av vinsterna men sluta aldrig blicka framåt. Henrik von Eckermann om att vara världsetta och vikten av att fylla på med nya talanger.

Se över grunderna och undvik skador
Varför blir hästar halta och vad kan vi göra för att minska risken? Veterinär Izabella Granswed berättar om faktorer som påverkar hållbarheten.

Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
Världsmästaren och framtidslöftet Dzara Dorchival vann lördagens 1,50-klass i Frankrike. Men i GCT GP var det inte svenskarnas dag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!