Matilda Pettersson vann Gina Tricot Grand Prix i Borås och fick därmed en biljett till de internationella klasserna i Scandinavium. Nu är debuten avklarad och det är med blandade känslor Matilda styr hem mot Norrköping igen efter seger i den allra sista klassen, finalen av Lövsta Future Challenge.
Text: Annika Grundberg
Foto: Jennie Börs
– Det känns jättebra att få avsluta helgen så här, säger hon efter segern med sjuåriga Ca Coze.
Matilda inledde veckans tävlingar med seger tillsammans med Herta Beata i tisdags. Hon åkte hem och bytte hästar och kom tillbaka förkyld och febrig.
– Jag var väl lite mer taggad i dag och hästen hon är taggad hela tiden året om, säger hon om Ca Coze, efter Cosmeo-Maraton, och erkänner att hon inte trodde att hon kunde rida snabbt på stoet som har samma mamma som Herta Beata.
Robin Ingvarsson och Cohinnor de Vil.
Robin Ingvarsson kom tvåa med Cohinnor de Vil, han och Matilda hade internationella toppryttare som Marcus Ehning efter sig i resultatlistan.
– Det är kul att ha dem bakom sig, säger han med ett leende.
För U25-ryttarna och de unga hästarna i Lövsta Future Challenge är starterna i Scandinavium ovärderliga.
– Det är jättenyttigt för hästarna inför framtida tävlingar, säger Matilda och Robin fyller i:
– Det är ett stort steg för dem mot att bli internationella hopphästar.
Karin bästa U25-ryttare
Karin Martinsen prisades som bästa U25-ryttare av Lövsta Future Challenge. Hon har startat Stenhaga Tulip Tattoo och är jättenöjd.
– Jag är så nöjd med min häst att han kunde slappna av och verkligen visa vad han har i sig.
Karin återvänder till Holland och Stall Hennix i kväll för att tävla internationellt fram till i maj. Sedan vänder hon hem till Vårgårda för att tävla sina yngre hästar.
Matilda och Head over Hills i söndagens tidshoppning där de var felfria.
Inte den uppladdning hon önskat
– Jag är nöjd med hästarna men inte med mig själv, berättade Matilda tidigare på söndagen efter tidshoppningen där hon var felfri med Head over Hills, som hon vann Gina Tricot GP med för ett par veckor sedan.
– Han är en häst som kan gå hela vägen, säger hon stolt om sin tävlingskamrat.
Matilda har dragits med feber och förkylning under veckan. På väg hem från Borås åkte dessutom hennes hästskötare av vägen med en av Matildas hästar. Både hästskötare och häst klarade sig utan skador men hästskötaren är inte med i Göteborg. Därmed är allt lite uppochner.
– Jag är ledsen att jag inte har orkat se mer av tävlingarna här så att jag fick med mig mer erfarenhet hem. Men det har varit väldigt roligt, säger hon.
Hoppas få chansen igen
Resultaten har inte blivit så bra som Matilda hoppats. Hon vill inte skylla på något men många av felen har kommit i slutet av banan och hon tänker att kanske är det så att förkylningen gjort att orken tryter.
– Jag hade kunnat prestera bättre så jag hoppas att jag får fler möjligheter att visa det.
I fredagens världscupkval fick hon tre rivningar med Head over Hills men ekipaget hade en plats i söndagens världscupklass ändå. Men Matilda väljer att inte starta.
– När jag inte känner mig på topp är det bara dumt för oss att ge oss in i det, säger hon och därmed är tävlingarna över för henne och Head over Hills över för den här gången.
Men hon får ändå avsluta i topp i och med segern med Ca Coze, nu ska stoet få vila innan de blickar framåt mot Falsterbo.
Belgien nästa
Härnäst väntar tre veckors tävling i Belgien med start vecka 13. Därefter eventuellt nationshoppning i Drammen.
– Jag har ju sagt att Nations Cup är mitt mål i år så jag hoppas det blir så.
Och Falsterbo är ett självklart mål.
– Jag hoppas att få tävla där både med yngre och äldre hästar i år.
Arkiv: Herta Beata bästa sexåring
Arkiv: Matilda och Head over Hills vann Gina Tricot GP
Jörgen Larsson och Conrad slutade på fyra fel i omhoppningen och en niondeplats.
Henrik Tapper och Ariso red en felfri omhoppning och blev sjua.
Matilda Pettersson och Ca Coze var snabbast i omhoppningen.
Matilda Pettersson avslutar Scandinavium-premiären på topp.
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!