Hoppning
Publicerad: 2017-10-28
Mental träning, erfarenhet och rutin är viktiga framgångsfaktorer
Runsten Equestrian bjöd in unga ryttare till frukostseminarium under Elmia Scandinavian Horse Show. Där berättade Rolf-Göran Bengtsson och Evelina Tovek, under ledning av Sylve Söderstrand, om sin väg till framgång.
Text: Annika Grundberg
Foto: Tomas Holcbecher (Evelina Tovek) och Hippson
När började ni tävla på allvar?
– Jag hade ingen riktig ponnytid. Jag kommer inte från en hästfamilj och vi hade inte kunskapen eller hjälpen då. Så det var först som junior jag började tävla lite, men det blev på allvar först som young rider och som senior, förklarar Evelina.
Rolf-Göran hade andra förutsättningar som ung, med bland annat flera SM-medaljer på ponny i bagaget:
– Jag red ponny i alla discipliner men lärde mig tidigt att även rida stor häst. Jag tävlade ponny ena helgen och häst nästa. Det är bra om man kan kombinera, för annars blir det lätt ett hack när man tar klivet över från ponny till häst. Om du inte har de ekonomiska förutsättningarna att köpa en rutinerad hopphäst blir det en period då du ska ge hästen rutin och då du inte vinner några rosetter.
Vad har gett er framgång?
– I dag har jag rätt hästar. Det behöver inte betyda att jag har de bästa hästarna, men att de är rätt för mig som ryttare. Jag har fått hjälp med den mentala biten och jag har ett bra team runt mig, förklarar Evelina.
Hur jobbar ni med den mentala biten?
– Jag har jobbat mycket med andningen och med att tänka positivt. När jag rider på framridningen koncentrerar jag mig på uppgiften och på vad jag ska göra, inte på vad som kan hända, förklarar Evelina och Rolf-Göran fyller i:
– Man måste kunna styra det mentala, för det du känner när du rider transformeras ner till hästen.
Rolf-Göran hade mycket hjälp från sin pappa när han red som ung, men också av tränare. Och det finns ett råd han fick då som han fortfarande plockar fram på tävling ibland.
– Han sa till mig att ”rid som du rider hemma”.
De många stegen mot framgång
Framgång kommer inte som ett brev på posten, det är många steg som leder dit. Rolf-Göran delar med sig av de han själv har tagit på vägen dit han är i dag.
– Det allra första steget var när jag gick från fälttävlan till hoppning. Nästa var när jag blev självständig och skulle försörja mig. Jag red unga hingstar för att visa vid unghästchampionaten. Det gav mig en bred erfarenhet av att rida många olika hästar.
– Nästa steg var när jag lämnade Sverige för att ge mig ut i något nytt som jag inte visste hur det skulle bli och för hur länge. Nu har det gått 20 år och jag är fortfarande utomlands. Så här efteråt kan jag se att jag lämnade Sverige för sent, samtidigt som jobbet här hemma hade gett mig en bred erfarenhet.
Inspireras av att se dem som är bättre
Även Evelina har valt att lämna Sverige. Sedan två månader har hon sin bas hos Henrik von Eckermann.
– Jag kände att resandet slet mycket både på mig och på hästarna. Nu har jag närmare till allt. Samtidigt får jag rida tillsammans med, se och få hjälp av någon som rider bättre än mig varje dag och det inspirerar mig.
– Här hemma var vi några ryttare som hade nått en viss nivå, men vi kom inte längre. När jag flyttade utomlands fick jag möta hårdare konkurrens och var tvungen att bli bättre för att kunna mäta mig med dem, säger Rolf-Göran.
Han menar dock att sporten i dag har utvecklats även på hemmaplan, det är därmed lättare att stanna i Sverige och att ändå lyckas på högsta nivå.
taggar
Liknande webbartiklar
- "Växelhäxan" rider Grys häst på Elmia
- Irma och Robin gör hopptruppen komplett
- Hopplandslaget för 2016 uttaget
- Sofie Lexner om graviditeten: ”Tänker rida så mycket som möjligt”
- All In vann Volkswagen Grand Prix: "En häst man bara får en gång i livet"
- Stina Efraimsson vann ungdomarnas Grand Prix på Elmia
- Bildspel: 30 hästar bytte ägare under SSHS
- Seger i första nationella tävlingen på elva år
- Jan Brink om att nå dressyrtoppen: "Viljan avgör om du blir en vinnare"
- Sofie och Jacob fredagens finalsegrare

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Han byggde en skohylla av gamla hästskor
Johan Dalén i Karlskrona byggde en skohylla av använda hästskor till sin hästtokiga dotter. Där får ridstövlarna plats och dessutom får de stöd.

Arbetsdjur, sporthäst – och bästa vän
Människans relation till hästen, och synen på hur vi använder hästen, är i ständig förändring. Här ger fyra röster olika perspektiv på ämnet.

Pontus Hugosson har blivit pappa
Fälttävlansryttaren Pontus Hugosson och Susanna Uhlén har fått barn. Ryttaren hälsar dottern Edith välkommen till världen på Instagram.
"Hoppas vi kan åka hem snart så Edith får träffa sin ponny Katitzi"

Sundbyholm får stipendium av minnesfond
Sundbyholm Horse Center tilldelas stipendium ur Stefan Johansons minnesfond. Verksamheten får 100 000 kronor till att vidareutveckla arenan.

Alva, 8 år, tävlade med mammas storhäst
Alva har i flera år velat tävla med mamma Linda Björks stora häst. I år sa hon ja, och nyligen startade Alva Lätt C i dressyr med hästen Zingo, 21 år.

Kittel på pallen i Hagen med två hästar
Patrik Kittel har en bra helg i Hagen med två andraplatser i fyrstjärnig Grand Prix, både med Forever Young och med Bohemian.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Vinn presentkort för en hållbar ridstil
Vill du handla utrustning till dig och din häst på ett hållbart sätt? I veckans tävling, i samarbete med Equipement, kan du vinna ett presentkort.
Tävla och vinn presentkort på ridsportutrustning på second hand

Barreringskandalen på 1990-talet
Nubb i benskydd, bommar som slogs på hästben och tvivelaktiga preparat. På 1990-talet skakades ridsporten av flera skandaler.
Journalisten Elisabeth Bäck: "Fick flera hot riktade mot mig och min häst"

”Jag önskar hästarna ett bättre liv”
Tyrell Cotant är mannen som genom ett inlägg på Facebook satte ljuset på stuteri Viegård i Danmark och missförhållandena där.

Mankens rörelse avslöjar hältan
Det är inte helt lätt att avgöra vilket ben som hästen haltar på. Nya studier visar att mankens rörelse kan hjälpa till att lokalisera hältan.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!