Hoppning
Publicerad: 2023-05-25
Möt Henrik von Eckermanns hästar: "Den jag tror mest på för framtiden"
King Edward är självklart stallets stora stjärna. Men vilka hästar har Henrik von Eckermann som är på väg upp? Vem blir nästa topphäst och hur tidigt vet han om hästarna har det som krävs för att gå hela vägen?
Text och foto: Natalie Lindholm
Henrik von Eckermann är inte bara världsetta med historiskt stor marginal till tvåan på listan. Han är också regerande världsmästare och i våras tog han guld under världscupen. Förutom hårt arbete och en väl utarbetad plan för tävlingsåret har Henriks hästarna såklart en stor del i framgången. Förutom valacken King Edward har Henrik fullt med ston i stallet.
– Jag tycker om ston och valacker, kommenterar Henrik.
Han har visserligen inget emot att rida hingstar men är trots allt ganska nöjd med att inte ha någon hingst i stallet.
– Ston och valacker är lite enklare att jobba med tycker jag. Ston kan vara lite speciella men det ser jag faktiskt mest som något positivt. Får du ett sto med dig så ger de alltid lite extra, konstaterar han innan han skyndar sig att säga:
– Samtidigt blir det lite fel att säga så eftersom King Edward är valack och mer än honom kan man inte ge!
Tar fram det bästa i varje häst
Henrik tycker om hästar som är känsliga och lite egna som han säger, det är trots allt de som oftast blir allra bäst i slutändan. Att finslipa detaljer, klura och hitta nyckeln till det som gör varje häst så bra den bara kan bli är det han brinner för och han har onekligen öga för att ta fram det bästa i varje häst.
Hästarna i stallet
King Edward (2010, e. Edward 28 - Feo)
Den stjärna som lyser starkast i stallet är föga förvånande just King Edward. Tillsammans tog ekipaget lagguld under OS 2021 där de hamnade på en fjärdeplats individuellt. 2022 blev det VM-guld både individuellt och i lag och i år har ekipaget bland annat tagit guld under världscupen i Omaha. Nästa år hägrar OS i Paris, så resten av året får King Edward vila från mästerskap. Däremot väntar tävlingar i Rom, Stockholm och Aachen för superstjärnan. Henrik har tidigare sagt att valacken har allt man kan önska. Han är försiktig, har scope och energi och sin ringa storlek till trots hoppar han med en enorm kraft. Hemma i stallet är King Edward lätt att ha och göra med. Han älskar godis och tigger så fort någon går förbi med något ätbart.
Iliana (2013, e. Cardento 933 - Gentleman)
Henriks kommande stjärna är blott tio år gamla Iliana. Stoet ska gå nationshoppningen i Rom den här helgen och efter det siktar ekipaget mot EM.
– Iliana är den jag tror mest på för framtiden. Hon är bara tio och har inte varit med så länge så jag försöker fortfarande luska ut vad som fungerar för henne, berättar Henrik som beskriver stoet som väldigt skarp.
– Inne på banan är hon en otrolig häst men hon är känslig och jag behöver fortfarande hitta bästa vägen framåt för henne. Jag behöver ta reda på hur vi ska sköta framhoppningen, hur hon vill ha det innan och efteråt. Jag har haft henne ett och ett halvt år och det tar alltid tid att lära känna hästarna ordentligt.
lliana ser ut att kunna bli en riktig stjärna men trots fina resultat är Henrik fortfarande lite återhållsam när han pratar framtid.
– Man vet inte vad de går för förrän de gör det men Iliana har börjat göra bra resultat. När man kommer in på banan med henne och allt är så som hon vill ha det är det som om hon lägger i en extra växel.
Glamour Girl (2011, e. VDL Zirocco Blue – Caletto I)
– Glamour Girl är en jättefin häst. Hon är ingen King Edward men hon gör fantastiska resultat och hon vinner väldigt väldigt mycket. Med henne får jag spela lite. När banan passar henne kan hon hoppa Grand Prix men när det inte riktigt passar hoppar jag hellre lite lägre så hon får chansen att vinna. Hästarna ändrar sig hela tiden så det är upp till mig att hela tiden känna efter vad som passar just nu, jag måste alltid lägga planen efter hur hästarna känns.
Calizi (2013 e. Cellestial – Stakkatol)
Tioåriga Calizi placerade sig i 1,60-hoppningen i Miami men är fortfarande bara i början av sin karriär.
Dzara Dorchival (2013, e. Qlassic Bois Margot- Raphael)
Med Dzara tog Henrik hem en andraplats i Grand Prix häromveckan och ekipaget blev även fyra i världscupen i London. Henrik konstaterar lite återhållsamt att hon är en väldigt fin häst på väg upp.
– Både Calizi och Dzara är väldigt lugna här hemma. Det är lite som med alla mina hästar, de är lugna i stallet och hagen men sen lägger de in en extra växel när de kommer in på banan. Båda har mycket nerv när det kommer till tävling och det är förhoppningsvis det som kommer ta dem till en framgångsrik tävlingskarriär.
"Tror Iliana är på väg"
Henrik säger att det svåra inte är att plocka upp hästarna till högsta nivån. Det svåra är att behålla dem på den nivån och fortsätta vara med och slåss för pallplats på varje tävling.
– I början är det lätt att hästarna blir lite imponerade av banan, men när den känslan lagt sig och tävlingen blir mer rutin, det är då du märker om de håller den standard som behövs. Jag vet att King Edward gör det och jag tror Iliana är på väg. Men de andra får vi se!
Ålder: 42
Bor: Cyor stables i Kessel Nederländerna
Familj: Gift med hoppryttaren Janika Sprunger, sonen Noah
Aktuell med: Regerande världsmästare. VM-guld individuellt och i lag, guld i världscupen.
Liknande webbartiklar
- Henrik von Eckermann placerad i GCT Grand Prix i Madrid
- Henrik och Iliana vinnare i Paris
- Ytterligare en topplacering till Henrik von Eckermann
- Världscupen intar Amsterdam
- Årets sista världscuppoäng ska delas ut
- Världscupkval i La Coruna – poäng till Henrik och Wilma
- Laddat för världscupkval i La Coruna
- Svenska ryttarna i storform i New York
- Henrik och Dzara snabbast i St Tropez
- Henrik och King Edward placerade i St Tropez

Halt – hälsa – sitt av ofrivilligt
Det här ekipaget verkar ganska samspelta fram till den inledande halten och hälsningen. När det sen är dags att svänga då går de skilda vägar.

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Hoppa för att hjälpa cancerdrabbade barn
Förra året hoppade fler än 7000 käpphästryttare för ett gott syfte. I år finns det möjlighet att delta i tävlingen till förmån för Barncancerfonden.

Ännu en region utan veterinär beredskap
Ännu en region blir av med veterinär beredskap på kvällar och helger. I Härjedalen finns det ingen beredskap under sommaren.

Debutanterna red hem lag-guldet
Traditionsenligt reds finalen i ponnyallsvenskan på Strömsholm. Det blev en spännande final i solens sken med västsvensk seger.

Tävlingsframgångar inte längre viktigast
Janika Sprunger sadlade av från att tävla i den absoluta toppen. Hon vill tillbaka men bara om det passar in med livet i övrigt.

Dra häst i släp med mindre klimatpåverkan?
Hästägare drar ofta tungt i många mil varje år. Skulle vi kunna göra det mer miljövänligt, med tanke på utsläpp och bilval?
Är en begagnad bil bättre eller sämre när det kommer till miljöpåverkan?
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Välplanerad mindre hästgård med pool
Här går hästarna i hage precis utanför fönstret och ridning sker på den egna ridbanan eller på milslånga ridvägar. Låter det som en dröm?

De rider Vänern runt på 18 dagar
Staffan Gising och ett tjugotal andra ryttare vill ha "hästsemester" hemma i Sverige. Starten går i Mariestad på nationaldagen.

Trippla guldmedaljörer på Strömsholm
På nationaldagen har tre nya svenska mästare utsetts. Först ut var juniorerna där Laura Laustsen knep guldmedaljen med Fairy Tale.

Skärpta krav för utlandsresor med häst
Ska du resa utomlands med din häst? Då måste anläggningen som hästen reser ifrån vara registrerad, annars kan ni fastna vid landsgränsen.
"Vi är angelägna om att nå ut med information till hästägare"

Anna Hassö stormtrivs i Portugal
Måste man förfrysa tårna varje vinter för resten av livet? Det frågade sig Anna Hassö och kom fram till att svaret var nej.

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Hur kommunicerar vi med hästen på ett evidensbaserat sätt? Etolog och docent Elke Hartmann delar med sig av perspektiv på inlärning och om motivation.

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Rolig övning för tajta svängar
När ett hinder kommer snabbt ur sväng gäller det att hästen driver på båda bakbenen och att den är formad runt innerskänkeln.

Kent byggde hästar av gamla utemöbler
När barnen ville ha trähästar att leka med ställde pappa Kent Westman upp. Här berättar han hur han gav utemöblerna nytt liv.

Henrik von Eckermann fortsatt nummer ett
När FEI:s senaste rankinglista publiceras så är det fortfarande världsmästaren Henrik von Eckermann som ligger i topp.

Svenska mästare i fälttävlan korades
Under helgen har SM i fälttävlan för Young rider och juniorer pågått. Mästerskapet avgjordes på måndagen och medaljer har delats ut.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!