Hoppning
Publicerad: 2019-04-10
Jens Fredricson och Cayenne de Clarence tävlade under GHS.
På hoppclinic med Jens Fredricson och Daniel Svensson: "Handlar inte om tur eller otur"
Under Gothenburg Horse Show bjöd Jens Fredricson, Daniel Svensson och Tomas Torgersen publiken på en hoppclinic. Syftet var att berätta hur ryttare kan planera sin ridning och om olika val de ställs inför.
– Det handlar inte om tur eller otur utan om strategiska val som ryttaren gör, säger Jens.
Text och foto: Frida Bank
Under hästveckan i Göteborg fick publiken se några av världens bästa ryttare ta sig an hinder på upp till 1,60. Det kan se lätt ut när proffsen gör sitt, men vilka svårigheter döljer sig egentligen på banorna? Och vad ska man tänka på när man hoppar olika hinder? Det berättade Jens, Daniel och Tomas på torsdagen. Här sammanfattar vi några av deras tips.
Koppelräck
När man hoppar rättuppstående hinder är konsten att få hästen att hoppa uppåt, den behöver inte gå så mycket framåt. Försök att få högsta punkten mitt över hindret.
– I anridningen behöver jag egentligen ingen acceleration. Det är viktigt att hästen trampar under och att den kan vänta med att hoppa av. Du kan komma väldigt långsamt på ett koppelräck. Det är nästan svårare om du kommer med hög fart att få hästen att sätta sig och hoppa, säger Jens.
På högre nivå måste ryttaren ofta komma i högre fart, för att spara in på tiden. Men för att klara det, utan att hästen hoppar för flackt, krävs mycket träning.
Oxer
Här måste hästen ha kraft nog att komma över hindret på längden.
– En del hästar är mer explosiva, då kommer det mycket kraft av sig själv. I andra fall måste ryttaren tillföra lite mer energi, det handlar om samspelet med hästen, säger Daniel.
Trippelbarr
Trippelbarren är många ryttares skräck, men det enklaste hindret egentligen, menar Jens.
– Det är som ett räcke med en rejält framdragen marklinje. Man behöver ofta accelerera sista biten mot hindret så att hästen verkligen sträcker ut sig. Men ju mer man accelererar desto sämre balans får man i landningen, det gör det svårare att balansera upp till nästa hinder, säger han.
Vattenhinder
För att hoppa vattenhinder krävs ett ganska högt grundtempo, samt acceleration och precision.
– Kommer jag lite tokigt på ett räcke kanske hästen kliver av tidigt eller så trampar den om. Men om jag kliver av för långt innan på en vattengrav ligger jag risigt till. Det är därför som det krävs bra precision när man hoppar längdhinder, säger Jens.
Att stega banan
Jens menar att det är viktigt att alltid stega banan, oavsett nivå och även om det finns en banskiss att titta på. Detta eftersom ryttaren får en känsla för hur långa vägarna är. Jens stegar alltid minst två gånger. Den första gången mäter han antalet meter mellan hindren. Den andra gången fokuserar han på att se var hästen troligtvis kommer att landa.
Daniel inflikar att det är väsentligt att lära sig vilken galopp hästen har, så att du är säker på hur många språng det blir mellan hindren. Sedan gäller det att bestämma sig för en plan och att hålla sig till den.
Antalet galoppsprång har minskat
Förr brukade man säga att 27,5 meter var sju galoppsprång för en stor häst. Men antalet språng har minskat, i dag är det ofta sex språng, berättar Jens.
– Det är av flera orsaker. Dels så har maxtiden blivit kortare generellt, då har man inte tid att lägga in extra språng. Sen har hästarna utvecklats och fått en bättre galopp. Underlaget har ändrats, sporten har ändrats. Ser man filmer på tävlingar för 20–30 år sedan ser det ut som en helt annan sport, säger han och fortsätter:
– Ryttarna har ett stort antal val att göra innan de tar sig an banan. Det intressanta är egentligen vad som händer efter linjen. I en grundomgång är det kanske säkrast att rida på sju språng, men gör man det måste man eventuellt tjäna in tid mellan två andra hinder för att inte få tidsfel.
Ta bort språng i slutet av banan
Hur du väljer att variera hästens galopp hänger ihop med din förmåga att rida hästen i balans. I början av banan vill man ofta inte ta bort för många språng, för då riskerar man att det blir för flack hoppning vilket gör det svårt sedan. Jens tips är att i stället ta bort språng i slutet av banan, om man kan välja.
– En som tagit detta väldigt långt är min bror Peder. Han har gått på djupet med var man tjänar in tiden. Inom ridsporten finns det verkligen utrymme för förbättringar på ämnet.
Hoppa snett och rid snävt
För att få hästen snabb i vändningarna är ryttarens blick och vikthjälperna viktigare än handen. Ett annat sätt att spara in tid är att hoppa snett över hindren. Det är enklare att göra det över rättuppståenden än på en oxer eller en trippelbarr. Men det kan straffa sig att rida för snävt, eftersom du kan tappa vinkeln till nästa hinder.
– Det kan finnas mycket tid att spara, men det här är inte något man gör när det dyker upp. Man planerar det innan, säger Tomas.
Ha alltid en plan
Ryttarna har alltid en plan ett, men det måste även finnas en plan två och kanske en krisplan – om rundan inte går som man har tänkt. Det viktigaste är att alltid tänka framåt och att fokusera på nästa hinder. Men redan innan du går in på banan ska du ha bestämt dig för hur du ska rida. Både när det gäller tempo, antalet galoppsprång, var du ska vända och i vilken vinkel du ska hoppa varje hinder.
– Vi vill att ni ska få förståelse för att det inte handlar om tur eller otur, utan om strategiska val som ryttarna gör. Det är därför de går banan ett antal gånger och kliar sig i huvudet, säger Jens och får medhåll från Daniel:
– Man ska inte bara låta saker hända. De bästa ryttarna kanske går upp i risktagande, men de har stor kontroll på vad de gör och ett bra samspel med hästen.
taggar
Liknande webbartiklar
- Knapp förlust för jockeylaget i bejublad Showjumping Challenge
- Juri Sokolovski vann unghästklass
- Bildspel: Häng med till Gina Tricot Grand Prix
- Ebba Berglöf om världscuptrean Charlie: "En häst med extrem kapacitet"
- Gudrun Patteet glad efter felfri vecka i Göteborg
- Steve Guerdat vinner världscupen – Peder trea
- Trippelt svenskt i topp – Rolf-Göran Bengtsson vann Gothenburg Trophy
- Janelle Larsson vann Krafft Young Rider Cup – hyllas av Baryard
- Peder Fredricson och Catch Me Not bäst i Scandinavium – vinner andra finalomgången
- Daniel Deusser vann 1,50-klass – supersnabba Irma trea

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.

Bli en stjärna på rakriktning
Det är få saker som fälttävlansryttaren Malin Petersen tränar lika mycket på som rakriktning. Ta del av hennes favoritridövning här.
Hoppa »stjärnan« och träna på att landa rakt

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

När man landar mjukt i gödselhögen
"Shit happens" som man säger när det ibland inte riktigt går som planerat. Se klippet där ryttaren sitter av mitt i gödselhögen.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!